Büyük taarruz daha kolay anlatılacak
Büyük Taarruzun başladığı topraklar ve bir Mehmetçik anıtı Afyonkarahisar mermerine işlendi. Vali Aziz Yıldırım Kocatepe’ye çıkarak mermere işlenmiş figürü ve bölgeyi gösteren dünyada ilk kez mermerden yapılmış topografyayı basına tanıttı.
Büyük Taarruzun başladığı Kocatepe’nin bulunduğu bölge, Afyonkarahisar mermerine işlendi. 3 boyutlu makinelerle günlerce süren topografyada bölgedeki önemli tepeler yer alıyor. 1/25000 boyutundaki mermer sayesinde bölge daha iyi bir şekilde görülebilecek.
“Çok güzel şeyler çıktı”
Vali Aziz Yıldırım; “Geçen yıl Zafer haftası kutlama programlarına ilk defa burada Afyonkarahisar Valisi olarak katıldık. Tabii ki burada çok güzel bir seyir terası yapılmış, fakat buranın biraz daha renklendirilmesi lazım, biraz daha çeşitlendirilmesi lazım diye düşünmüştük. Buraya daha neler yapabiliriz diyerek tüm yetkililerle törenler sırasında da konuştuk. Benim önerdiğim birkaç fikri Bölge Müdürümüz çok daha ileriye götürmüş eksik olmasın. Çok güzel şeyler çıktı ortaya. Tabii ki burada Değerli sanatkârlarımızın da oldukça etkisi büyük” dedi.
“Yoldan geçerken Kocatepe görülmez”
“Bu alan çok önemli bir alandır” diyen Vali Aziz Yıldırım sözlerine şöyle devam etti: “Afyon’a gelen misafirlerimizi ben özellikle Kocatepe’ye çıkarttırıyorum. Hep soruyorum siz Kocatepe’yi gördünüz mü? Gördük diyorlar. Nasıl gördünüz? İşte yoldan geçerken gördük. Diyorum ki yoldan geçerken Kocatepe görülmez. Biz sizi bir gönderelim Kocatepe’nin ne demek olduğunu bir görün. Ne göreceğiz ki düşüncesiyle buraya gelen insanlar Kocatepe’den indikten sonra hakikaten çok memnun kaldıklarını ifade ediyorlar ve bölgenin Çanakkale gibi bir yer olduğunu söylüyorlar. Hakikaten de doğrudur. Buranın her karış toprağı şehit kanıyla sulanmıştır. Bildiğiniz gibi 6 ay içerisinde sökemez dedikleri bu siperler 7 saatte söküldü ve düşman askerlerinin hepsi oradan gönderildi. 6 ay dedikleri sadece buradaki siperleri sökülmesi için ya da düşmanın buradan kovulması için 6 aylık süreyi bile çok kısa bir süre olarak değerlendiren insanlar 7 saati nasıl değerlendirdiler doğrusu bilmiyoruz. Ama buradaki harekâtın başlamasından sonra 15 gün içerisinde düşman İzmir’de denize döküldü bildiğiniz gibi. Onun için buralar çok kıymetli yerler, buralar Büyük Taarruz’ un başladığı yerler, buralar Cumhuriyetin tekrar kazanıldığı topraklardır. O yüzden buralara çok daha iyi bakmalıyız ve çok daha iyi tanıtmalıyız.”
“Daha güzel şeyler yapılabilir”
Vali Yıldırım, “Bu bölge Doğa Koruma ve Milli Parklar’ın görev alanı içerisindedir. Onun için bu figürler tekrar yapılıyor. Bu figürler sadece 30 Ağustos’u bize anlatmıyor. Bir taraftan Afyon’u biz mermerleriyle tanıtıyoruz. O yüzden burada Afyon’un mermerinin de kullanılması lazım dedik. Arkadaşlarımız bu iki önemli noktayı bir araya getirdiklerinde de işte karşınıza bu şaheserler çıktı. İnşallah bunları daha da çoğaltacağız, daha da güzel şeyler yapacağız ve bu sayede buraya gelen misafirlerimiz daha çok objeyle karşılaşacaklar. Burada meydana gelen savaşı, burada verilen mücadeleyi, burada Cumhuriyet’in tekrar kazanılması için ortaya konan çabayı ve insanın en kıymetlisi olan canından vazgeçmesini biraz daha iyi anlayabilecekler diye düşünüyoruz. Daha güzel şeyler yapılabilir mi? Yapılabilir” şeklinde konuştu.
“Afyonkarahisar halkının önerilerini değerlendireceğiz”
Vali Yıldırım, “Her türlü fikre de açığız, her türlü öneriye de açığız. Bunu sizler de bilin, sizler de söyleyin. Şunu yapsak daha iyi olur mu deyin. Vatandaşlarımızdan ve tüm Afyonkarahisarlılardan öneriler gelirse biz o önerileri de değerlendiririz. Bütün gayemiz burada daha güzel şeyler yapmaktır. Onun için her türlü fikre de açığız. Bir de inşallah Zafer Haftası programının olduğu tören günü içinde yukarıda inşallah güzel bir düzenleme yapacağız, ekranlar koyacağız, karşı taraftaki o mevzilerin işte duman çıkarak hangi siperler ne zaman alındı onları ekranda misafirlerimize gösterme imkânımız olacak” dedi.
“Arazi daha iyi anlatılabilecek”
“Buradaki topoğrafiyi görüyorsunuz” diyen Vali Yıldırım sözlerine şöyle devam etti: “Burası Kocatepe ve şuanda bulunduğumuz yer burasıdır. Karşı taraftaki diğer tepeler hepsi bire bir Afyonkarahisar mermerine işlendi. Bu büyüklükte arkadaşlarımızın bana vermiş olduğu bilgilere göre dünyada başka bir topoğrafi yok. Ama bu aynı zamanda öğreticide oluyor. Burada belki bütün alanı bir anda tek bir kareye sığdıramıyoruz, ama buraya gelip baktığımızda bütün bir koca alanı Kocatepe’den Dumlupınar’a kadar olan bütün bir alanı aynı bir şekilde görmemiz mümkün. Buraları gördüğümüzde de şimdi buradan araziye normal olarak baktığımızda ve arka tarafı göremediğimiz yerleri buradaki bizim modellerimizde her tarafı görmemiz mümkün. Onun için buradan bakılınca da her tarafı gözümüzün önüne alabiliyoruz ve o günkü sahneleri gözümüzün önünde canlandırabiliyoruz. Savaşın nasıl geçtiğini bilen arkadaşlarımız bu model üzerinden anlatmaya başladıklarında hangi araziden ordumuzun nasıl hareket ettiği, Dumlupınar’a kadar nasıl gittiği, hangi coğrafya üzerinde ve hangi topoğrafi üzerinde gittiğini çok daha rahatlıkla görme imkanına sahip oluyoruz. Yapan arkadaşlarımızın da, düşünen arkadaşlarımızın da ellerine sağlık diyorum.”
“Bir halkın yeniden varoluşunu simgeliyor”
Mehmetçik Anıtı ile 3 boyutlu mermer haritasını yapımına katkıda bulunan Natur Mermer yetkilisi Hüseyin Tokman tarafından teknik bilgiler verdi: “Bunu yaklaşık5,5 metreküp bir bloktan oyduk. Şu anda3,5 metreküp. Yüksekliği 1,80 uzunluğu da 1,90 civarında. Bunun tasarım aşaması yaklaşık 4 hafta sürdü. İşlemesi ise 6 haftamızı aldı. Buradaki amacımız sayın müdürümle de yaptığımız istişarelerde yokluk içindeki bir halkın yeniden varoluşunu simgelemesi amacıyla taşın içinden çıkmış gibi doğanın içinden çıkmış gibi bir enstantane yaratmak istedik. Bu konuda da sanıyorum istediğimizi aldık.”
Konuşmaların ardından Vali Aziz Yıldırım ve beraberindekiler tarafından Kocatepe’ye yapılacak olan diğer yatırımlar görüşülmesi ve fotoğraf çekimi ile program sona erdi.
Kocatepe’deki yapılan Mehmetçik anıtı açılışına Vali Aziz Yıldırım’ın yanı sıra Orman ve Su İşleri Bakanlığı 5. Bölge Müdür Vekili Mahmut Temel, Büyük Kalecik Belediye Başkanı Mustafa Çıngırak, Mehmetçik Anıtı ile 3 boyutlu mermer haritasını yapımına katkıda bulunan Natur Mermer yetkilisi Hüseyin Tokman ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı 5. Bölge Müdürlüğü görevlileri katıldı.
Dünyada ilk olma özelliğine sahip olan mermer topografya ziyaretçilere alanın daha iyi anlaşılabilmesini sağlayacak. >>>Oktay Yüksel
Yorumlar
Kalan Karakter: