
Ramis Başpunar’ın yazdığı ‘Cesur Şahsiyetler Kitabı’nda de yer alan Şahitler Kayalıklarına yazar Başpunar yaptığı araştırmalarla tarihe ışık tuttu. Kitabında yer alan bilgileri aynen aktaran Başpunar şu ifadelere yer verdi: “Anadolu'da yaşayan büyük velilerden ismi Receptir. Soyu Peygamber Efendimize (S.A.V) dayandığı rivayet edilir. Doğum ve vefat tarihi belli değildir.14. asırda yaşamıştır. Hacı Bektaşi Velinin yakınlarındandır. Hacım Sultan, Bektaşi Veli ile Anadolu'ya insanlara doğru yolu anlatmak için gönderildi. Hacı Bektaşi Veli ile hacım Sultan Kabe'ye doğru yola çıktılar. Günlerce çıkan yolculuktan sonra Kabe-i muazzama 'ya geldiler. Tavaftan sonra kırk gün Arafat dağında riyazet çekip, Allahu teladan vazifelerini yerine getirebilmek için yardım istediler. Sonra Medine'ye giderek peygamber efendimizi ziyaret ettiler. Daha sonra Anadolu'ya gittiler. Anadolu'ya geldiklerinde Hacı Bektaşi Veli, Hacım Sultan'ı Germiyan iline gönderdi.”

Başpunar Şöyle devam etti: “Köyde yaşlı bir kadının tek ineği vardı. Götürüp sığırların yanına güdülmesi için bıraktı. Bunu fark eden Hacım Sultan kadıncağıza "valide! Allah ü Teala'nın emri ile bu ineği kurt yer sığıra salma" dedi. Kadın onun sözlerine kulak asmayıp, ineğini sığırların yanında otlamaya gönderdi. Sığırlar otlarken kadının ineği sığırlardan ayrıldı ve başka bir yere gitti. O sırada bir kurt ineğe rastlayıp ineği yedi. Akşam olunca bütün sığılar evlerine geldiği halde, kadının ineği geri dönmedi. Çocukları bir müddet aradılar ve ineği bulamadılar. Sonunda "o divane bu ineği satmıştır, yoksa bu kadar aramadan sonra bulurduk" dediler. Hacım Sultan "sizin ineğinizi falan yerde kurt yedi" deyince kadının çocukları "kadıya gidelim" dediler. Hep birlikte kadının huzuruna vardılar. İnekleri kaybolan çocuklar kadıya "efendim! Bu divane bizim sığırlarımızı güder fakat kendisi gitmez. Büyük bir Kara boğa, sürüyü güder. Bu ise bir eve çekilip ibadet ve riyazetle meşgul olur. Kendisine sorun ineğimize ne yaptı?" dediler. Kadı" ey divane! Bunların ineğine ne yaptın? Diye sordu. Hacım Sultan "biz bu ineği salma diye işin başında analarına söyledik, ikaz ettik. Allah ü Teala'nın emri ile bu ineği kurt yer dedik. Sözümüze kulak asmayıp otlamaya gönderdi bu yüzden ineklerini kurt yedi." Dedi. Kadı "ineğini kurt yediğini nerden bilelim, eğer gören varsa getir şahitlik etsinler." deyince Hacım Sultan "evet şahitler vardır. Gidip getireyim." Dedi ve getirmek için dışarıya çıktı. İneğin kurt tarafından parçaladığını yerde kayalar vardı. Bir miktarını parçalayıp onlara "gelin ineği kurt yediğine şahitlik edin" dedi.
TAŞ PARÇALARIN DİLE GELİP ŞAHİTLİK ETTİ
Taş parçalarının Allahu Tealanın emriyle Hacım Sultan'la birlikte Kadının huzuruna geldiklerini aktaran Başpunar, “Kadı durumu görünce hayretler içinde kaldı. Taşlar Allah ü Teala'nın izni ile konuşup "ineği bizim yanımız da kurt yedi, bu hususta şahitlik ederiz. Eğer inanmazsanız adam gönderin ineğin başını ve derisini getirsinler. Sizlerde görün" dediler. Birkaç kişi denilen yerden ineğin başını ve derisini getirdi. İnsanlar durumu görüp hayrette kaldılar. Kadı, Hacım Sultan'ın mübarek bir zat olduğunu anlayıp özür diledi. Hacım Sultan orada bulunanlara hayır dua etti." >>ÖZEL HABER HAYATİ KANAT
Yorumlar
Kalan Karakter: