“Bir Kıvılcım Koca Bir Ekosistemi Yok Edebilir”
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, katıldığı bir televizyon programında orman yangını riskine dikkat çekti. Yumaklı, "Bu cuma gününden itibaren bir hafta boyunca sıcaklık yüksek, nem düşük ve rüzgar şiddetli olacak. Bu nedenle önümüzdeki hafta boyunca yangın riski oldukça yüksek," dedi.
Yumaklı, vatandaşlara açık alanlarda kesinlikle ateş yakmamaları çağrısında bulunarak, 15 Ekim 2025’e kadar teyakkuz halinde olunacağını söyledi.
Su Verimliliği Seferberliği Sürüyor
İklim değişikliğinin su kaynakları üzerindeki etkilerine de değinen Bakan Yumaklı, Türkiye'nin su stresi yaşayan ülkelerden biri olduğuna dikkat çekti. Yumaklı, 2023 yılında başlatılan "Su Verimliliği Seferberliği" kapsamında DSİ’nin ciddi yatırımlar yaptığını belirtti.
Ayrıca Ulusal Su Kurulu kurularak su konusundaki üst otoritenin tesis edildiğini hatırlattı. Kuruyan göller için eylem planları hazırlandığını söyleyen Yumaklı, 8 göl için kuraklık eylem planı çalışmalarının sürdüğünü aktardı.
İzmir’de Su Kesintisinin Sebebi Ne?
İzmir’deki su kesintileri hakkında da açıklamalarda bulunan Yumaklı, DSİ’nin son 23 yılda İzmir’e 62 milyar TL tutarında yatırım yaptığını belirtti. Bu kapsamda 221 tesis, 36 baraj ve birçok su altyapı projesinin hayata geçirildiğini ifade etti.
Ancak Yumaklı, İzmir’deki su yönetimiyle ilgili ciddi sorunlara işaret ederek, “Enerji tasarrufu amacıyla suyun bol olduğu dönemlerde barajlar kullanıldı. Kuraklık döneminde ise yeraltı suyu yerine barajlar tercih edildi. Bu yanlış planlama nedeniyle bugün su kesintileri yaşanıyor,” dedi.
İzmir’de yılda 68 milyon metreküplük suyun kayıp-kaçak nedeniyle boşa gittiğini de vurgulayan Yumaklı, bu sorunun çözülmesiyle 100 günlük su ihtiyacının garanti altına alınabileceğini söyledi.
Çeşme’ye Yeni Su Hattı Geliyor
Çeşme’deki su sıkıntılarına da değinen Bakan Yumaklı, Karareis Barajı ve Salman Göleti Ortak Deposu İletim Hattı projesi kapsamında yıllık 3,7 milyon metreküp suyun ilçeye verileceğini açıkladı. Test işlemleri süren projenin birkaç gün içinde devreye alınacağı bildirildi.
Zirai Don Ödemeleri Kasım Ayına Kadar Tamamlanacak
Tarımda üreticileri etkileyen zirai don konusunda da konuşan Yumaklı, 65 ilde 16 ürünün zarar gördüğünü hatırlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla sigortasız ancak ÇKS'ye (Çiftçi Kayıt Sistemi) kayıtlı üreticilere de ödeme yapılacağını belirten Yumaklı, bugüne kadar 6,1 milyar TL ödeme yapıldığını, 16,9 milyar TL'nin ise ödeme aşamasında olduğunu aktardı.
Toplamda yaklaşık 23 milyar TL’lik destek ödemesinin üreticilere ulaştırılacağını belirten Yumaklı, hedeflerinin Kasım ayına kadar ödemeleri tamamlamak olduğunu söyledi.
Yorumlar
Kalan Karakter: