Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Milli Savunma Bakanlığı’nın 2026 yılı bütçe görüşmeleri sonrası milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Askeri sağlık sisteminden şehitlerle ilgili yürütülen soruşturmalara, C-130 kazasına kadar birçok kritik konuda açıklamalar yapan Güler, “Askeri hastanelerin açılması için çok yoğun bir çalışma var” dedi.
“Askeri hastanelerin yeniden açılması için yoğun mesai harcıyoruz”
Bakan Güler, özellikle askeri sağlık sisteminin güçlendirilmesine yönelik çalışmaların hızla sürdüğünü vurgulayarak GATA bünyesindeki eğitim faaliyetlerine dikkat çekti.
Güler, “Tabip ihtiyacımızı karşılamak için GATA’daki üniversitede 744 öğrencimiz okuyor. Bu sene 147 tabibimiz mezun oldu ve tamamını birliklerimize gönderdik.” ifadelerini kullanarak, askeri sağlık altyapısının yeniden güçlendiğini dile getirdi.
İskenderun’daki şehit olayına ilişkin: “Sorumluluğu tespit edilenlerin TSK ile ilişiği kesildi”
Bakan Güler, İskenderun Deniz Er Eğitim Alayı’nda iki askerin şehit olduğu olaya ilişkin kapsamlı bir inceleme yürütüldüğünü hatırlattı.
Yapılan çalışmalar sonucunda alay ve tabur komutanları dahil 4 personelin TSK ile ilişiğinin kesildiğini, 8 personele ise disiplin cezası verildiğini söyleyen Güler, adli sürecin de sürdüğünü açıkladı.
“Her şehit aile aile takip ediliyor; hiçbir ayrıntı gözden kaçmıyor”
Şehitlerle ilgili soruşturmaların büyük hassasiyetle yürütüldüğünü belirten Güler, ölüm veya yaralanmayla sonuçlanan her olay için hem adli hem idari süreçlerin devreye alındığını ifade etti.
İntihar vakalarında izlenen yöntemin de yıllardır değişmeyen bir ilke olduğunu belirten Güler, ailelerin olayın tüm detaylarını askerlerin ağzından dinlediğini söyledi.
“Genelkurmay Başkanı’nın adının bilinmemesi olumlu bir durum”
Komisyonda milletvekillerinin “Genelkurmay Başkanı’nın adını kimse bilmiyor” yönündeki eleştirilerine yanıt veren Güler, bu durumu “TSK’nın siyasallaşmadığının göstergesi” olarak yorumladı.
MSÜ’de görevli personel sayısı açıklandı
Milli Savunma Üniversitesi’ne ilişkin bilgiler veren Bakan Güler, MSÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu’nun zorlu dönemde büyük emek verdiğini belirterek şu verileri paylaştı:
753 asker,
529 sivil,
Toplam 1282 akademik personel MSÜ bünyesinde görev yapıyor.
Harp Okulu komutanlıklarının askeri disiplin ve eğitim süreçlerinin ana sorumlusu olduğunu da vurguladı.
Uzman çavuş, sözleşmeli er ve astsubaylara ilişkin kritik bilgiler
Personel politikalarına değinen Güler:
Uzman çavuşların 55 yaşına kadar görev yapma hakkı bulunduğunu,
Sözleşmeli erlerin 46 bin TL maaş aldığını,
7 yıllık hizmet sonrası ayrılanlara 1 milyon 486 bin TL ikramiye verildiğini açıkladı.
Ayrıca son yıllarda sözleşmeli erlerden uzman çavuşluğa, uzman çavuşlardan astsubaylığa, astsubaylardan ise teğmenliğe geçişlerin yoğun şekilde yapıldığını vurguladı.
C-130 kazası: “Eski uçak diye bir şey yok, bakımları 2025 standartlarında”
Azerbaycan-Gürcistan sınırında düşen C-130 uçağına ilişkin soruları yanıtlayan Güler, Türk Hava Kuvvetleri’nin toplam 19 adet C-130 uçağı bulunduğunu belirtti.
Uçaklardaki bakım süreçlerinin son derece hassas olduğunu vurgulayan Güler,
“Ben bu uçaklara bindim, hayatımız onlarda geçti. Eski uçak diye bir şey yok. Parçalar 2025 model takılıyorsa uçak 2025 modeldir.” dedi.
Açıklamada öne çıkan bilgiler:
Düşen uçağın toplam yükü 5,7 ton idi.
Pilotlardan biri 6.209, diğeri 2.312 saat uçuş tecrübesine sahipti.
Uçağa Erciyes modernizasyon projesi uygulanmıştı.
Kara kutu çalışmalarının TUSAŞ tarafından yürütüldüğü ve 2 aya kadar açıklanacağı belirtildi.
Pençe-Kilit bölgesindeki mağara olayı: “Tahkikat titizlikle sürdürülüyor”
Pençe-Kilit Harekatı’nda mağarada 12 askerin şehit olduğu olaya ilişkin detaylar da paylaşıldı.
Terörist ifadeleri üzerine bölgede 5 gün boyunca keşif köpeğiyle arama yapıldığını ve ardından mağaraya giriş yapıldığını belirten Güler, ilk giren 10 kişilik timden 6 askerin, yardım için gelen diğer askerlerin de şehit olduğunu söyledi.
Tahkikatın çok yönlü olarak sürdüğünü ifade etti.
2026 bütçesi komisyondan geçti
Görüşmelerin ardından:
Milli Savunma Bakanlığı 2026 yılı bütçesi,
Kesin hesap ve Sayıştay raporları,
Akaryakıt İkmal ve NATO Pol Tesisleri İşletme Başkanlığı Sayıştay raporu
komisyonda kabul edildi.
Yorumlar
Kalan Karakter: