İl Sağlık Müdürlüğü tarafından paylaşılan verilerde, kalp ve damar hastalıklarının hem Türkiye’de hem de dünyada en sık görülen, aynı zamanda en fazla engellilik ve ölüme yol açan sağlık sorunları arasında yer aldığı vurgulandı.
Dünya Genelinde Yılda 20 Milyon Ölüm
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine dayandırılan açıklamada, her yıl yaklaşık 20 milyon kişinin bu hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiği belirtildi. Artışın temel nedenleri arasında nüfusun yaşlanması, kentleşme, sağlıksız yaşam tarzları ve stres gösterildi. Türkiye’deki duruma da dikkat çekilen açıklamada, "Ülkemizde 2024 yılı verilerine göre tüm ölümlerin yaklaşık %28’i kalp ve damar hastalıklarından kaynaklanmaktadır." bilgisine yer verildi.
"Vakaların %80'i Önlenebilir"
Kalp sağlığının korunması ve risk faktörlerinin azaltılmasının toplum sağlığı için öncelikli alanlardan biri olduğu ifade edilen metinde, hastalıkların büyük bir kısmının sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri ile kontrol altına alınabileceği kaydedildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Tütün kullanımı, sağlıksız beslenme, hareketsizlik, fazla kilo, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol en önemli risk faktörleridir. Bu risklerin kontrol altına alınmasıyla kalp krizi ve inme gibi durumların yaklaşık %80’i önlenebilmektedir." Müdürlük, Sağlıklı Hayat Merkezlerinde sigara bırakma, beslenme, fiziksel aktivite ve psikososyal destek alanlarında vatandaşlara danışmanlık hizmeti sunulduğunu hatırlattı.
Erken Tanı ve Aile Hekimliği Vurgusu
Hastalık Yönetimi Platformu'nun (HYP) önemine değinilen açıklamada, aile hekimlerinin risk düzeylerini belirlemede kritik rol oynadığı ifade edildi. 2025 yılı verilerine göre yapılan taramalarda 735 binden fazla kişide risk tespit edildiği açıklandı.
Kalp Sağlığı İçin 7 Temel Öneri
Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürlüğü, hafta vesilesiyle vatandaşlara şu önerilerde bulundu: “Tütün kullanmayın.Sağlıklı ve dengeli beslenin.Fiziksel olarak aktif olun.Sağlıklı kilonuzu koruyun.Kan basıncınızı düzenli ölçtürün. Kan şekeri ve kolesterolünüzü takip edin. Stresi yönetin ve yeterli uyuyun.”
Yorumlar
Kalan Karakter: