MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada CHP’de yaşanan gelişmelerin siyasi gerilimi artırdığını savundu.
Bahçeli, ana muhalefet partisindeki tartışmaların CHP’nin kurumsal yapısına zarar verdiğini, siyasi kültür açısından da uygun olmayan bir tablo ortaya çıktığını ifade etti.
Açıklamalarında kutuplaşmanın artmasından duyduğu endişeyi dile getiren Bahçeli, toplumsal huzuru bozabilecek söylem ve eylemlerden uzak durulması gerektiğini vurguladı.
“Yargıtay CHP hakkında kararını vermeli” çağrısı
Konuşmasında en çok dikkat çeken başlıklardan biri, “mutlak butlan” tartışmalarına ilişkin değerlendirmeler oldu.
Bahçeli, yargı sürecine işaret ederek Yargıtay’ın CHP ile ilgili kararını gecikmeden vermesi gerektiğini belirtti.
Siyasi tartışmaların hukuk zemininde çözülmesi gerektiğini vurgulayan Bahçeli, Türkiye’nin siyasi istikrarının korunmasının önemine dikkat çekti.
“Provokatif söylemlerden kaçınılmalı” uyarısı
Bahçeli, mevcut siyasi atmosferde gerilimi artıracak açıklamalardan uzak durulması gerektiğini ifade etti.
Türkiye’nin yeni süreçlerde daha güçlü kurumlara ihtiyaç duyduğunu belirten MHP lideri, siyasi rekabetin toplumsal huzuru zedelememesi gerektiğini söyledi.
Dış politika mesajları: İsrail, Filistin ve İslam dünyası vurgusu
Konuşmasının dış politika bölümünde İsrail-Filistin meselesine geniş yer veren Bahçeli, İslam dünyasının daha güçlü bir birlik oluşturması gerektiğini savundu.
Filistin’de yaşanan gelişmelere dikkat çeken Bahçeli, İsrail’in bölgedeki politikalarını sert sözlerle eleştirdi ve İslam ülkelerinin ortak hareket etmesi gerektiğini dile getirdi.
Ayrıca uluslararası sistemin işleyişini de eleştiren MHP lideri, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi kurumların etkinliğinin azaldığını ifade etti.
Birleşmiş Milletler ve NATO gibi uluslararası yapıların küresel krizlerde yetersiz kaldığını savundu.
“ABD ve bölgesel gelişmeler” değerlendirmesi
ABD’nin bölgesel politikalarını da değerlendiren Bahçeli, mevcut savaşların sürdürülemez hale geldiğini belirterek çatışmaların sona ermesi gerektiğini söyledi.
Bölgede barışın sağlanabilmesi için Türkiye’nin kilit rol oynadığını ifade eden MHP lideri, kalıcı çözüm için diplomatik adımların artırılması gerektiğini vurguladı.
Yolsuzluk vurgusu ve iç politika mesajı
Konuşmasının iç politika bölümünde belediyelere yönelik yolsuzluk iddialarına da değinen Bahçeli, hukuk devleti ilkesinin altını çizdi.
Suçlamalar karşısında hiçbir yapının korunmaması gerektiğini ifade eden MHP lideri, siyasi partilerin kendi iç denetimlerini sağlaması gerektiğini söyledi.
Yorumlar
Kalan Karakter: