Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Depozito Yönetim Sistemi ile artık atıklar doğaya değil DOA’ya gidecek” diyerek çevre dostu dönüşümde yeni bir döneme işaret etti. Bakan Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “DOA 7 bölgemize yayılıyor. Depozito İade Makinelerimizin kurulumuna Sakarya'nın ardından Erzurum, Mersin, Gaziantep, Samsun, İzmir ve Konya’da da başladık” ifadelerini kullandı.
7 Bölgede Yeni Dönem Başladı
Sıfır Atık hareketi kapsamında hayata geçirilen Depozito Yönetim Sistemi (DYS), 2022’de pilot uygulama olarak Kızılcahamam’da başlatılmıştı. 2025 Şubat ayında Sakarya’da devreye alınan sistemin şimdi 6 yeni ilde daha uygulanmasına başlandı. Erzurum, Mersin, Gaziantep, Samsun, İzmir ve Konya’daki kamu koordinasyon toplantılarında, sistemin detayları yerel yöneticilere ve kurum temsilcilerine anlatıldı.
DİM’ler 81 İle Yayılacak
Depozito İade Makineleri (DİM), marketler, AVM’ler, üniversite kampüsleri, metro ve tren istasyonları ile kamu binalarında kurulmaya başlandı. İlk etapta 7 ilde başlayan kurulumların ardından hedef, bu sistemi Türkiye’nin 81 iline yaymak.
Sakarya’da 4 Ayda 3 Milyon Ambalaj Toplandı
Sistemin pilot uygulamasının sürdüğü Sakarya’da 4 ay içinde 3 milyon adet ambalaj toplandı. Toplanan atıklar arasında yaklaşık 200 ton cam, 20 ton PET ve 2 ton alüminyum bulunuyor. Bu süreçte 175 bin litre su ve 239 bin kilovatsaat enerji tasarrufu sağlanırken, 145 bin kilogram karbondioksit emisyonu azaltıldı.
Hedef Yıllık 520 Milyon Euro Kazanç
DYS’nin ülke genelinde uygulanmasıyla birlikte yıllık 25 milyar atık şişenin geri dönüşüme kazandırılması ve yaklaşık 520 milyon euro ekonomik kazanç sağlanması hedefleniyor. Sistemle ayrıca atık toplama maliyetlerinin düşürülmesi, sera gazı emisyonlarının azaltılması ve düzenli depolama sahalarının ömrünün uzatılması öngörülüyor.
DOA Mobil Uygulamasıyla Kolay İade
Depozito Yönetim Sistemi, tüketicilerin katılımını artırmak için geliştirilen DOA (Depozitosu Olan Ambalajlar) mobil uygulaması ile destekleniyor. Android ve iOS platformlarında yer alan uygulama, e-cüzdan sistemiyle entegre çalışıyor. Tüketiciler, boş içecek ambalajlarını DİM’lere teslim ederek depozito bedelini e-cüzdanlarına yükleyebiliyor. Biriken bakiyeler QR ödeme özelliğiyle harcanabiliyor ya da diğer bankacılık işlemlerinde kullanılabiliyor.
“Doğa Kazanacak, Türkiye Kazanacak”
Bakan Kurum, projenin çevre ve ekonomi açısından önemine dikkat çekerek şunları söyledi:
“Depozito Yönetim Sistemi ile artık atıklar doğaya değil DOA’ya gidecek. Çevremizi korurken, ekonomimize de katkı sağlayacağız. 7 bölgede başlayan bu dönüşümü en kısa sürede tüm Türkiye’ye yayacağız.”
Yorumlar
Kalan Karakter: