Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanlığı ve Kocatepe Büyük Taarruz Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından “Atatürk’ün Samsun’a Çıkışı ve 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı” konulu bir konferans düzenlendi.
Abdullah Kaptan Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sibel Yazıcı ve Bölüm Başkan Yardımcısı Öğr. Gör. Burak Ahmet Saka konuşmacı olarak yer aldı. Doç. Dr. Sibel Yazıcı, “Gazi Günü’nden 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’na” başlıklı sunumunda milli bayramların tarihini anlattı. Yazıcı, milli günlerin ve bayramların toplumun dinamiklerini harekete geçirdiğini vurguladı ve 19 Mayıs'ın önemini şu sözlerle dile getirdi: “Malatya Mebusu Feyzi Efendi’nin 23 Nisan 1921’de söylediği gibi, ‘mukaddes günleri takdir etmezsek, o günlerin kıymeti kalmaz.’ Bu açıdan bakıldığında, 19 Mayıs’ın anılmaya değer olaylardan biri olduğu şüphesizdir.”
Doç. Dr. Yazıcı, 23 Nisan’ın Millî Mücadele döneminin ilk bayramı olduğunu belirterek, milli bayramların tarihçesini aktardı. Yazıcı, “23 Nisan 1921’de TBMM’nin açılışının birinci yıldönümünde kabul edilmiştir. 23 Nisan 1929’dan sonra Çocuk Bayramı ve 1935’ten itibaren Ulusal Egemenlik Bayramı olarak kutlanmıştır” dedi. Yazıcı, diğer milli bayramlar hakkında da detaylı bilgiler verdi.
Öğr. Gör. Burak Ahmet Saka ise “19 Mayıs 1919 Tarihinin Milli Mücadeledeki Rolü” başlıklı sunumunda Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışı ve mücadelenin hazırlık aşamalarını anlattı. Saka, “Mustafa Kemal, Bandırma Vapurunda yer alan 18 kişilik bir heyetle 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ulaşmıştır. Samsun’da Rum çeteleri ve Türk halkı arasında meydana gelen çatışmaların sonlandırılması amacıyla devlet tarafından bu göreve tayin edildi” dedi.
Mustafa Kemal’e verilen geniş yetkilerin Millî Mücadele’yi başlatmak için nasıl kullanıldığını anlatan Saka, “19 Mayıs günü Samsun’a sadece Mustafa Kemal ve heyetindeki insanlar değil, işgal altında olan bir ülkenin ve milletin topyekûn savunma fikri de adım attı” ifadelerini kullandı. Saka, 19 Mayıs’tan sonra mücadelenin tüm vatana yayıldığını ve TBMM’nin kurulmasıyla merkezi bir yönetim altında yürütüldüğünü belirtti. Konferans, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.
Yorumlar
Kalan Karakter: