AFYONKARAHİSARLI KADIN USTA ERKEKLERE TAŞ ÇIKARTIYOR
Afyonkarahisar yolların ve lezzetlerin kesişme noktası olarak tarih boyunca önemini koruduğunu dile getiren Etli ekmek ustası Gülsüm Keleş, “ Eşim ile birlikte beş yıldır Konyalı etli ekmekte çalışmaktayım. Etli ekmek ustalığı emek isteyen bir iş gerek içine konulan malzeme gerekse hamuru gereği özen istiyor” dedi.
“Gündelik iş yükümüz yoğun”
Afyonkarahisar’da eşi ile etli ekmek fırını işleten Gülsüm Keleş, “ Her işin kendine göre zorlukları var Günümüz fırının başında geçiyor. Günümüz öncelikle etli ekmek için iç hazırlamak ile başlıyor. Etli ekmek içini hazırlamak hassas bir iş et oranı ile sebze oranına dikkat emek gerekiyor. Onun dışında her et etli ekmek için uygun değil. Etli ekmekte kullanılan et düve etinin kaburga ve boşluk kısmından kullanılır.” dedi.
“Misafirlerimize geleneksel lezzeti sunuyoruz”
Türkiye’nin Osmanlı coğrafyasından kalan bir nüfus yapısı olduğuna dikkat çeken Keleş, “Osmanlı mutfağı son derece zengindi. Bu mutfakta başta iç Anadolu bölgesinden Selçuklu etkisi görülüyordu. Etli ekmek Konya’ya özgü bir yemek olması bakımından Konya mutfağının vazgeçilmezleri arasında” dedi. Afyonkarahisar’ın coğrafi konumundan bahseden Keleş, “Afyonkarahisar tarih, uygarlık ve lezzetlerin durağı konumunda bu lezzetler arasında her ne kadar bir Konya lezzeti olsa da etli ekmek bulunuyor. Misafirlerimiz istediği takdirde meşhur Konya düğün yemeğini de sunuyoruz” dedi.
“Konya düğün yemeklerini de Afyonkarahisarlılarla buluşuyoruz”
Konya’nın geleneksel düğün yemeklerini de misafirlerine sunan etli ekmek ustası Gülsüm Keleş, “Konya düğün yemeği tarihsel bir gelenek bu geleneği Afyonkarahisar’ımıza da kazandırılmaktan eşim ve ben büyük mutluluk duyuyorum” dedi. Konya yemeklerinde etin olmazsa olmaz bir yer kaplayarak sofraları şenlendirdiğini dile getiren Keleş, “Konya'nın mutfağında öne çıkan lezzetler genelde düğün yemeklerinden oluşuyor. Düğün yemekleri de genellikle etli yemeklerden oluşuyor. Bu yemekler zamanla herkesçe keşfedilerek meşhur olma unvanına erişiyor. Bu yüzden bamya çorbası, etli pilav, tirit gibi yemekleri günümüzdeki meşhurluğunu düğünlerde çok fazla tüketilmesine de borçlu diyebiliriz. “ dedi>>
ÖZEL HABER:EVREN ATCI
Yorumlar
Kalan Karakter: