Türkiye genelinde tarla içi geliştirme ve toplulaştırma çalışmalarının devam ettiğini açıklayan DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, Isparta, Burdur ve Afyonkarahisar illerinde yürüttüğü çalışmalar hakkında açıklamada bulundu.
DSİ 18. Bölge Müdürlüğümüz sorumluluk sahası içerisinde 2’si Sulama Projesi kapsamında olmak üzere toplam 8 adet arazi toplulaştırma projesi bulunmaktadır. Toplamda 80 yerleşim yerinde ve 102 bin 866 hektarlık alanda toplulaştırma çalışmaları devam etmektedir. ‘dedi.
2021 yılı sonuna kadar devam edecek
Afyonkarahisar’da bugün itibari ile 12 bin 513 hektar alanda arazi toplulaştırma çalışmaları tamamlanarak tapu tescil işlemleri gerçekleştirilmiştir. Devam eden çalışmalarla 43 929 hektar alanın 2021 yılı sonuna kadar toplulaştırılması hedeflenmektedir.
Tarla İçi Geliştirme ve Drenaj Çalışmalarımız Devam Ediyor
Ayrıca çalışmalar kapsamında parsel içlerinde bulunan ve tarımsal faaliyetleri zorlaştıran arazide sulamanın daha verimli yapılabilmesi için tarla tesviyesinin yapıldığını ifade eden Aydın, ‘Bu güne kadar Bölgemizde toplam 8 bin 931 hektarlık alanda 1 milyon 750 bin Metreküp tesviye gerçekleştirilmiştir. Çiftçilerimizin kontrolsüz sulama yapmaları, yüzey drenaj ve derin drenaj kanallarının yetersizliği topraklarda taban suyu tablasının yükselmesine ve toprakta tuz birikimine neden olmuştur. Bölgemizdeki taban suyu seviyesi, tuzluluk ve alkalilik problemi, birim alandan alınan verimi düşürmektedir. Taban suyu seviyesini bitki etkili kök bölgesi altına indirebilmek için, tuzlu ve tuzlu-alkali sahalarda tuzların yıkanması için tarla içi drenaj projeleri elzemdir. Afyonkarahisar İlimizde Evciler AT ve TİGH projesi kapsamında 35 Km. tarla içi drenaj kanalı yapılmıştır. Isparta Keçiborlu İlçemizde 1.424 hektarlık alanda tarla içi sulama şebekesi döşenmiştir. Burdur İlimizde 932 km, Afyonkarahisar İlimizde 583 km. ve Isparta İlimizde 73 Km. olmak üzere toplam 1.588 Km. tarla içi ulaşım yolu yapımları tamamlanmıştır.
Sulama Yatırım Maliyetlerinden Tasarruf Sağlanacak
Sulama projelerinde, kamulaştırmaya ve arazilerin parçalanmasına mani olmak için, kanalların ve yolların planlanması ve uygulaması, parsel sınırlarına bağlı kalmaktadır. Yani arazi sınırlarından geçirilmektedir. Parseller küçük, şekilleri düzensiz olduğundan kanal boyları gereğinden fazla uzamakta, bu da tesis maliyetini yükseltmekte olduğunu belirten Genel Müdür Aydın, ‘Sulama projeleri arazi toplulaştırmasına bağlı olarak uygulandığı takdirde ise; parsel sınırlarına bağlı kalmadan en ekonomik şekilde, sulama, yol ve tahliye planlaması yapıldığından, yatırım maliyetlerinde tasarruf sağlanmaktadır. Diğer taraftan arazi toplulaştırma projeleri ile kamulaştırma maliyetleri %90 oranında azalmaktadır. ’dedi.
Sulama oranı ve randımanı artar
Arazi toplulaştırma çalışmalarının ekonomik tarımın yapılmasını engelleyecek, toprak koruma ve sulama tedbirlerinin alınmasını güçleştirecek derecede parçalanmış, dağılmış parselleri bir araya getirerek, çiftçinin yaşam düzeyini yükseltecek teknik, ekonomik ve sosyal tedbirleri almayı sağlayacağını ifade eden Genel Müdür Aydın,’ Arazi toplulaştırması ile parseller büyür, tarım teknikleri ve sulama metotlarının uygulanması kolaylaşır. Parsel sayısı azalır. Parsel büyüklüğü artar. Düzenli ve ideal parsel şekilleri oluşturulur. Her parsel yola ve kanala kavuşur. İşletme merkezi ile parseller arasındaki mesafeler azalır, ulaşımdan dolayı meydana gelen kayıplar azalır, yakıt tasarrufu sağlanır. Zirai mücadele ve gübreleme kolaylaşır. Sulama oranı ve randımanı artar. Arazi maliklerine kamulaştırma bedelleri yerine arazi verilerek, toprağından kopması önlenmektedir. Sağlanan katma değerden dolayı arazi değeri en az iki kat artmaktadır. ‘’dedi>>>Haber merkezi
Yorumlar
Kalan Karakter: