AFJET dev yatırımlarla geliyor
İlimizde yaklaşık 22 bin konut ve işyerinin ısıtılması, kaplıca, termal turizm, seracılık ve elektrik üretimi için kullanılan jeotermal enerjinin kullanım alanı genişliyor. AFJET jeotermal enerji ile işletilecek meyve ve sebze kurutma, çamaşır yıkama kurutma tesisi ve maden suyu fabrikası açacak.
AFJET sayesinde enerji konusunda Türkiye’de kendi kendine yeten tek il olma özelliğine sahip olan Afyonkarahisar, yine AFJET ile önemli yatırımlara ev sahipliği yapacak.
“822 megavatlık jeotermalden elektrik üretimi yapıyoruz”
Gazetemiz imtiyaz sahibini ziyaret ederek geçmiş olsun temennisinde bulunan AFJET Genel Müdürü Dr. Yusuf Ulutürk firmanın elektrik enerjisi üretimi konusunda hangi noktada olduğunu anlattı. Dr. Ulutürk, “Türkiye'de şu anda 822 megavatlık jeotermalden elektrik üretimi yapıyoruz. Fakat üretilen elektrik enerjisi 150 derecenin üzerinde olan sahalarda yapılıyor. 150 derecenin altındaki sıcaklıklar bundan 10 - 15 sene önce ekonomik olarak görülmüyordu. Son 5 - 6 yıldır elektrik üretimi yaygınlaşmaya başladı” dedi.
“EPDK’dan lisans bekliyoruz”
Ulutürk açıklamasındaw, “Biz istiyoruz ki, Afyon Jeotermal olarak bizim yakınımızda olan Simav gibi Nevşehir gibi yerlerde de örnek olsun öyle bir tesis yapalım ki entegre kullanabilirim ve daha sonra seralarda otellerde kullanabilirim diye böyle bir planlama yaptık. Kuruluş aşamasını tamamladık ve üretim yapıyoruz. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulundan lisans bekliyoruz. 2.769 kilovatsaat elektrik üretiyoruz. Allah'a şükür özellikle şehrimizdeki hava şartları özellikle bu mevsimlerde soğuk fazla oldukça zararı var ama bizde ise aslında faydası var. Çünkü soğutma suyundan daha ekonomik olarak yararlanıyorsunuz” ifadelerini kullandı.
“Lisanslama Mart ayında bitecek”
“3,5 megavata kadar elektrik üretimimiz var” diyen Ulutürk, “Bunu bir kuyudan yapıyoruz yani 128 derece suyumuz var, kuyudan bir saniyede çıkan100 litresuyu tek kuyu kullanarak üç buçuk megavatlık elektrik üretiyoruz. Birkaç yıl üretim yapacağız. Bu üretim bittikten sonra 6 megavat daha düşünüyoruz. Toplam 10 megavat civarında düşünüyoruz. Şu anda EPDK’da lisanslama aşamasındayız. Ondan sonra da resmi olarak satışına başlayacağız. Şu anda ücretsiz olarak devlete elektrik veriyoruz. Geçici kabul kesin kabul gibi aşamalar var şu anda bu aşamadayız. O yüzden ücretsiz veriyoruz. Şu aşamada Mart ayının ilk haftalarında lisanslama bittikten sonra bir firma ile anlaşmamızı yapıp faaliyete devam edeceğiz” diye konuştu.
“Afyon’un enerjisi Afyon'a fazlasıyla yetiyor”
Ulutürk, “Afyon enerjisi Afyon'a fazlasıyla yetiyor. Afyon'un ilçelerini düşünürseniz örneğin Dinar tarafından rüzgâr enerjisi var, Dumlupınar yakınlarında Sandıklı tarafından bir çalışma olacak. Güneş enerjisi konusunda çalışmalar var ve jeotermal tesislerin yaptığı enerji var. Bu noktada kendi kendine yeter derken Afyon'un total gücü 60-70 megavat ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.
“Kendi kendimize yeteriz”
Ulutürk açıklamasında, “Biz AFJET olarak konut ısıtması yapmasaydık bu doğalgaz veya başka bir enerji kaynağı kullanılacaktı. Biz bu alternatif enerji kaynaklarını kullanarak, gerekirse diğer enerji kaynaklarını diskalifiye ederek veya kullanmayarak kendi kendimize yetebiliriz. Yoksa bir yerde doğalgaz 1 liraya kendi enerjiniz 5 liraya mal oluyorsa Burada kendi enerjinizi değil doğalgazı kullanırsınız. Zor durumda kaldığınızda mutlaka bu şehir kendi kendine yetecek diyebiliriz. Kendi ürettiği öz varlıklarla kendi kendini idare eden bir şehir burası. Hem madencilik açısından hem termal hem de rüzgâr gülleri açısından kendi kendine yetiyor” ifadelerini kullandı
“Türkiye’de 116 bin, Afyon’da 40 bin konut ısıtılıyor”
Jeotermal enerjiyi en verimli olarak Türkiye'de kullanan şehrin Afyonkarahisar olduğunu anlatan Ulutürk, “Çünkü etinden sütünden her şeyinden yararlanıyoruz. Türkiye'de genel olarak 116 bin konut ısıtması yapılıyor. Bizim Sandıklı, Afyon, Ömer Gecek, merkez, Gazlıgöl ve Heybeli’yi saydığınız zaman 40 binin üzerinde bir konut eşdeğeri oluşuyor. Yani oranlarsanız yüzde 40'a yakını Afyon’da yapılıyor” dedi.
“Termal ve seracılıkta en fazla Afyon kullanıyor”
Türkiye genelinde lisans almış 5 yıldızlı otel sayısının 27.000 yatak kapasitesi olduğunu anlatan Ulutürk, bunun yaklaşık olarak 10 bininin Afyonkarahisar'da olduğunu söyledi. Ulutürk, “Bunun yanında seracılık konusunda da Türkiye'de çok önemli bir noktadayız. Bu yönüyle ülke genelinde1.050.000 metrekaresera var. Afyonkarahisar'da ise 550 bin metrekare sera var. Türkiye'nin total serası 3.850 dönüm iken bunun bin dönümü Afyon'da oluyor. Neredeyse dörtte biri. Urfa'da var Dikili'de var belli yerlerde var. Elektrik üretimi konusunda da ilimiz öncü konumdadır. Bunun bizim için önemi şu bu sadece ilk kez örnek olduğu için önemli” şeklinde konuştu.
Çamaşır yıkama kurutma projesi hayata geçiyor
AFJET’in başka projelerinin de olduğunu aktaran Ulutürk, “Çamaşır yıkama kurutma gibi bir projemiz var. Biz bunu Ticaret ve Sanayi Odasının alt katına yapacağız. Biz AFJET olarak bu tesise ortak olacağız ve hatta biz bunu Afyon AFJET spora vermeyi düşünüyoruz. Çünkü ileriye dönük olarak destek olsun istiyoruz. Bizim ortak olacağımız firma bu işi Antalya'da yapıyor. Antalya'da Olimpos diye çamaşır yıkama kurutma firmaları var. Biz sadece burada jeotermal enerjiyi içine katarak maliyetleri düşüreceğiz. Türkiye'de Antalya'da baktığımız zaman kilogramını ortalama 1 liradan yıkıyorlar. Biz 0.47 kuruşa halledeceğiz. Burada termalin getirdiği ucuzluk ve avantaj oluyor” dedi.
İlk çalışma 2013 yılında başlamıştı
Afyon Jeotermal AŞ(AFJET) A.Ş jeotermal enerjiyle çalışacak çamaşır yıkama ve kurutma fabrikası için 2013 yılında çalışmalara başlamıştı. Bu kapsamda bir firmanın ürettiği ve jeotermal enerjiyle çalışan çamaşır makinesi Gecek havzasında bulunan ısı merkezinde kurularak denenmeye başlanmıştı.
AFJET maden suyu projesine giriyor
Ulutürk, “Bizim bir de daha geniş çaplı maden suyu üretim planımız var. Bir sahamız var bu noktada bir fabrika kurmayı düşünüyoruz ama Avşar Maden suyunun geleceğini görmek istiyoruz. 160 bin şişe hedefleri vardı ama şu anda 60.000 de kaldı yani bu noktada piyasa şartlarını görmek istiyoruz. Ölü yatırım olsun istemiyoruz. Şuayip Bey 60 bin civarında olduğunu söylüyordu. Dolayısıyla biraz daha planlı girelim istiyoruz” şeklinde konuştu.
“2018’de meyve sebze kurutma işine gireceğiz”
Jeotermal enerji, ısınma ve turizm sektöründen sonra, meyve sebze kurutma tesislerinde de kullanılmaya başlanacak. Şehrin ilk jeotermal sebze ve meyve kurutma tesisini AFJET yapacak. Konuya ilişkin açıklama yapan Ulutürk, “Özellikle bir de meyve kurutma olayına girmek istiyoruz. Biz farklı ürünleri de bu işin içine katarak böyle bir işe girmek istiyoruz. Bir sonraki sene de böyle bir planımız var. Elektrik işini halledelim daha sonra planlarımız bu yönde olacak” ifadelerini kullandı.
“Kullanılan temiz sıcak su geri yer altına gönderiliyor”
AFJET Jeotermalin devamlılığı için büyük önem arz eden ve sıcak su potansiyelinin korunmasının amaçlandığı reenjeksiyon kuyularına yatırımlarını da sürdürüyor. Ulutürk, “Afyon'un bir de şöyle bir yönü var. Entegre kullanımı olduğundan dolayı kuyudan sıcak suyu çıkarıyoruz, elektrik üretiyoruz, havuza alıyoruz ve havuzdan da termal otellere veriyoruz, seralara veriyoruz ve daha sonra da son olarak 50 - 55 derece düşürüp yer altına geri gönderiyoruz. Yani hiç kaybımız yok. Bu da bizim avantajlarımız arasında” dedi.
“İlk kez açıklıyorum”
“Bir de ilk defa burada bir şey söylemek istiyorum” diyen Ulutürk sözlerine şöyle devam etti: “Biz şimdi yurtdışından pompalar getirdik. Kuyu için getirdiğimiz pompalar300 metrecivarında çalışıyor. Bizim Afyon'da 105-106 derece sıcaklık görülür. Biz bu pompaları devreye aldık. Sıcaklığımız 128 dereceye çıktı. Hem debisi arttı hem de sıcaklığımız arttık. Biz çalıştırdığımız kuyulara bu pompaları monte edip kapasitemizi yüzde 25 arttırmayı hedefliyoruz. Sıcaklık yükselecek verimlilik de yükselecek.”
“Deprem riski oluşturur mu?”
“Toprağın derinlerindeki birikmiş ısının çıkarılmasına dayanan jeotermal enerji, yarattığı sismik dalgalarla depremleri tetikleme riski barındırırken, açığa çıkan sıvıdaki kimyasallar da canlı yaşamını tehlikeye sokuyor” iddialarına da yanıt veren Ulutürk, “Jeotermal reenjeksiyon yaptığınız sürece yani suyu aldınız, esasından yararlandığımız kirletmediğiniz suyu tekrar yeraltına veriyorsunuz. Bizim şu anda su çekme seviyelerimiz 27 - 28 metrefalandır. Maksimum30 metreseviyesinde. Bu durum kışın böyle, yazın 26'ya çıkar. Biz saatte 2200 ton su çekiyoruz. Biz bu suyun 2100 tonu yeraltına tekrar gönderiyoruz. Bizim bu yönüyle bir sorunumuz yok. Sadece reenjeksiyon yaptığımız saha daha uzak noktalarda olmalı. Bizim hedefimiz reejeksiyon sahasının daha da uzak noktaya götürmek. Örneğin Köprülü Köyü'nün oralardan eski Kızık hamamının oralardan besleyerek sistemi daha da uzun sürede kullanmak istiyoruz” dedi.
“Kullandığımız suyu uzak mesafeden yer altına geri gönderiyoruz”
Ulutürk, “Bu Türkiye'nin en karlı projesidir. Kuyulardan havuzu alıyoruz ısıtıyoruz ve su 53 dereceyken 2 kilometredeki kuyuya geri döküyoruz. Bizim sıkıntımız şu; Sandıklı'da ve özel mülkiyeti olan kuyularda reenjeksiyon olmuyor. Belediyeler buna müsaade ediyor, ederken yaparken bu şartları oluşturmaları lazım. Sandıklı'da maalesef reenjeksiyon şartları oluşmadı. Gazlıgöl’de reenjeksiyon oranı yüzde 42 civarında. Burada kullanılan suyun tamamı atılıyordu. Buna rağmen yüzde 42'sini artık yerin altına gönderdik. Orada sıkıntımız şu; maalesef aşırı bir devremülk tarzı var. Vatandaş diyor ki “kardeşim ben buraya termal su için geliyorum” adama su vermezsen de adam diyor ki “ben bunun için aldım.” Bunu yaparken bir yanlışlık yapılmış. Önceden burada 52 tane ruhsatlı kuyu çalışıyordu Şuanda 10 - 15 kuyu çalışıyor. 35 tane su kuyusunu kapatmışsın ve havzayı korunmaya almışsın” diye konuştu.
AFJET Türkiye’nin jeotermal enerji danışma şirketi oldu
Ulutürk, “Afyon sadece bu işleri yapmıyor. Yaklaşık 12 - 13 ile de danışmanlık yapıyor. Şu anda bizim şirketin uyguladığı modeji Nevşehir’e yaptık. Adı Nevjet. Ankara Haymana'ya yaptık, Kırşehir'in bütün altyapısını projeleri bitirdik. Bingöl'ün, Bolu'nun şu anda Kütahya Ilıca’yı yapıyoruz. Yozgat'ta yapıyoruz. Yalova'ya danışmanlık yapıyoruz ve Sakarya Akyazı. Türkiye'nin Jeotermal danışma merkezi Afyonkarahisar. Ülkede böyle bir iş yapılacaksa AFJET’e danışmadan kimse bir şey yapmıyor. Bu yönüyle ülkemize danışmanlık hizmeti veriyoruz” diyerek sözlerini noktaladı. >>>>Oktay Yüksel – Özel haber
Yorumlar
Kalan Karakter: