
İstiklal Harbi denildiğinde akla ilk gelen yer zaferin kazanıldığı topraklar olan Afyonkarahisar’dır diyen Eroğlu: “ Şanlı Ordumuz, 25 Ağustos’u 26 Ağustos’a bağlayan gece Şuhut’tan hareketle Zafer Yolunu takiben Kocatepe’ye yürümüş ve 26 Ağustos 1922 günü sabah ezanıyla birlikte büyük taarruz başlatılmıştı. Şanlı Ordumuz aynı gün Kocatepe’den Sinanpaşa Ovasına inmiş ve Büyük Kaleciktepe’den Çiğiltepe’ye kadar olan 15 km’lik bir bölge düşman işgalinden kurtarılmıştır. 27 Ağustos günü de Kahraman Ordumuz Afyonkarahisar’ı düşman işgalinden kurtarmıştır. Başkomutanlık Karargâhı ile Batı Cephesi Komutanlığı Karargâhı, Şuhut’taki Büyük Taarruz Karargâhı ve Atatürk Evi’nden Afyonkarahisar'da şu anki Zafer Müzesine taşınmıştır. Zafer Müzesi, Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin planlandığı yer olması bakımından son derece önemlidir”dedi.
“ASLINA UYGUN ŞEKİLDE YAPILMASI İÇİN TALİMAT VERDİM”
Zafer Müzesi’nde süren onarım projesi çerçevesinde öncelikli hedeflerinin mevcut yapıyı depreme karşı dayanıklı hale getirmek olduğunu ifade eden Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu: “Zafer müzesinde süren onarım projesi çerçevesinde öncelikli hedefimiz bu yapıyı depreme karşı dayanıklı hale getirmek, ardından da restore ederek daha görkemli bir şekilde hizmete sunmaktır. Burası çeşitli maksatlarla kullanılmış bir yerdir. Özellikle yeniden restore edilmesi gerektiği tarafıma iletildiği zaman burada tarihi esere hasar verme ihtimali olan birtakım eklentiler olduğunu tespit etmiştik. Bu incelemeler sonrasında depreme dayanıklı aslına uygun bir yapı inşa edilmesi için talimat verdim. Neticede burası Kültür Varlıkları İhale Yönetmeliği’ne göre ihale edilmiştir. Burası bir tarihi eserdir ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve koruma kurullarının denetimi altındadır. Bu restorasyon çalışmaları titizlikle yapılmak durumundadır. Tarihi eserlerin ihya çalışmalarının kontrol ve denetim altında titizlikle yapılması elzemdir. Biz burayı Afyonkarahisarımız’a çok iyi bir şekilde yeniden müze olarak sunmak istiyoruz. Yapılan depreme karşı güçlendirme ihalesi neticesinde bu tarihi binayı ilimizin ve ülkemizin en önemli müzelerinden biri haline getireceğiz. Neticede bu yıl içinde bu çalışmaların tamamlanması planlanmaktadır. Büyük Taarruz Karargâhı ve Zafer müzemiz muhteşem bir şekilde Afyonkarahisarımızın ve ülkemizin hizmetine sunulacaktır. Restorasyon işinin bitmesinin ardından 2023 yılı içerisinde ise iç mekân düzenlemesi yapılacak ve Zafer Müzesi orijinal hali olan Cumhuriyet Öncesi mimari yapısına kavuşacaktır. Ayrıca iç mekân düzenlemesi ile o dönemde kullanılan materyallerle Zafer Müzesi zenginleştirilerek, istiklal harbi zamanında yaşananlara ışık tutan bir müze haline gelecektir”dedi.
“ZAFER MEYDANI’NA, ZAFER MÜZESİ KAZANDIRACAĞIZ”
Tarihi eserlere önem veren biziz diyen Eroğlu: “Ayrıca Afyonkarahisar Belediyemiz tarafından çok güzel bir “Zafer Meydanı” hayata geçirilmiştir. Valilik ise tarihi eski Belediye Binasının çok güzel bir şekilde ihya edilmesiyle bu binaya taşınmıştır. Zafer Meydanının ortasında güzel bir Zafer Müzesini Afyonkarahisar’a kazandırmış olacağız. Tarihi eserlere önem veren biziz. Şuhut’taki Hacıveliler Konağı harabe olmuştu orayı ve bütün şehitliklerimizi ihya ettik. Bütün zafere giden yolları Kocatepe’yi ihya eden biziz. Bazılarının bu önemli çalışmaları görmezden gelerek konuyu saptırmaya çalışması kabul edilemez bir durumdur”dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: