“YÜZLERCE SOYDAŞIMIZ KAMPLARDA ESİR”
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü ile Edebiyat Topluluğu ve Türk Ocakları Afyonkarahisar Şubesi işbirliğinde “Dünden Bugüne Doğu Türkistan” konferansı düzenlendi.
Yayınlanma :
10.12.2019 11:00
Güncelleme :
10.12.2019 11:00


Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alimcan İnayet’in konuşmacı olarak yer aldığı etkinliğe AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz Yalçın, İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Güler, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Cüneyt Akın, AKÜ Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) Müdürü Doç. Dr. Ahmet Karaman ve Türk Ocakları Afyonkarahisar Şube Başkanı Prof. Dr. Yavuz Osman Birdane ile birlikte öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Abdullah Kaptan konferans salonunda gerçekleştirilen etkinliğin açış konuşmasını yapan Türk Ocakları Afyonkarahisar Şube Başkanı Prof. Dr. Yavuz Osman Birdane, Doğu Türkistan’da yaşanan asimilasyon ve vahşetin tüm dünyaya duyurulması gerektiğini kaydetti. Birdane, “Türk Ocakları bugün tarihini bilen, bayrağını seven, kültürünü bilen nesiller yetiştirmek için milli bir mektep olarak vazifesine devam etmektedir. Doğu Türkistan, Türk – İslam dünyasının doğudaki kalesidir. İşkenceler, vahşetler, ölümler devam ediyor. Çin, Doğu Türkistan’da Uygur Türklerine yönelik sistemli bir katliam, asimilasyon ve tecavüzlerle yüzbinlerce soydaşımızı kamplarda esir tutmaktadır. Eğer Doğu Türkistan’a ses vermezsek, yakın zamanda ses beklediğimiz Doğu Türkistan’dan bir daha ses gelemeyecek. Bu zulmü kaldırmak için seslerimizi duyurmamız lazım. Başta Türk dünyası olmak üzere, tüm dünyada bu vahşeti ve asimilasyonu duyurmamız lazım” ifadelerini kullandı.
Doğu Türkistan Türk kültürünün köklerine sahip
“Dünden Bugüne Doğu Türkistan” konulu konferansta konuşan Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alimcan İnayet ise Doğu Türkistan’da büyük bir kıyım ve soykırım yaşandığını söyledi. Soykırımın tarihi, kültürel, politik ve ekonomik boyutlarının olduğunu belirten Prof. Dr. İnayet, Doğu Türkistan’ın Türkiye ve Türk kültürü için önemine değindi. İnayet, “Doğu Türkistan, Türklük açısından önemli. Çin açısından da önemli, Amerika açısından da önemli. Doğu Türkistan bir Türk toprağıdır. Türklerin ata yurdudur, ata toprağıdır. Burada Türk kültürünün kökleri olan Kaşgarlı Mahmut, Ali Şir Nevai, Yusuf Has Hacip, Hoca Ahmet Yesevi gibi büyük Türk büyüklerinin kökleri bulunmaktadır. Aynı zamanda İbn-i Sina ve Farabi gibi büyük filozoflar da yetişmiştir. Bu açıdan Türklük açısından, Türk milli şuuru açısından Doğu Türkistan, son derece önemlidir. Bizim kültürel belleğimiz, tarihsel hafızamız orada, köklerimiz orada. Türk milli bilincinin kökleri orada. Çinliler o kökleri yok ederek, Türk dünyasının milli ruhuna yönelik bir savaş açmış durumda. Buraları yok etmek de Çinlilerin en büyük hedefidir” diye konuştu.
Konferansın sonunda AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz Yalçın tarafından, Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alimcan İnayet’e günün anısına plaket takdim edildi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: