YUMURTA KABUKLARI SANAT ESERİNE DÖNÜŞÜYOR
Yumurta Kabuğu Oyma Sanatkârı Hamit Hayran, yumurta kabuklarına yapmış olduğu birbirinden güzel eserler ile büyük bir ilgi görüyor.
Yayınlanma :
26.10.2021 02:07
Güncelleme :
26.10.2021 02:07


31 yıldır Yumurta Oyma Sanatı ile ilgilenen Yumurta Kabuğu Oyma Sanatkârı Hamit Hayran, Osmanlı İmparatorluğu’ndan gelen yumurta oyma sanatı ile uğraşmaktan büyük bir keyif aldığını ifade etti. Bu sanatın Osmanlı döneminden geldiğini öğrendikten sonra yumurta sanatına daha çok bağlandığını aktaran Hamit Hayran: “31 yıldır da aralıksız bir şekilde Yumurta Oyma sanatını icra etmeye devam ediyorum. Yapmış olduğum çalışmalarla Selçuklu, Osmanlı dönemi motiflerimizi ve Anadolu’muzun çoğu yerinde yaşanmış olayları nakış ediyorum. Ek olarak tarihi doku şeklinde geçmişten geleceğe olan yaşanmış tarihi olayları da yumurta kabuklarına işliyorum”dedi.
“BU SANAT OSMANLI DÖNEMİN’DEN GELİYOR”
Geçirdiği bir elektrik kazası sonucu Yumurta Oyna Sanatına yöneldiğini ifade eden Hamit Hayran: “1988 yılında ağır bir elektrik kazası geçirerek ciddi derece de bir elektriğe çarpıldım. Bu kazadan sonra 1990 yılında, kendi kendime oturduğum yerde, aklıma yumurtadan neler yapabilirim düşüncesi geldi. Ve bunun sonucunda da geçmişten Osmanlı İmparatorluğu’ndan gelen bir uğraş olan yumurta oyma sanatı ile meşgul olmaya başladım. Bu sanatın Osmanlı döneminden geldiğini öğrendikten sonra yumurta sanatına daha da bir gönül vererek ve büyük bir aşkla bağlandım. 31 yıldır da aralıksız bir şekilde Yumurta Oyma sanatını icra etmeye devam ediyorum”dedi.
“YASAL YUMURTALAR KULLANILIYOR”
Hint Bülbülü yumurtasından, Deve Kuşu yumurtasına kadar çeşitli yumurtalar ile çalıştıklarını belirten Hayran: “Yumurta oyma sanatında, irili ufaklı değişkenlik gösteren yumurta kabuklarıyla en küçük yumurta olan Hint bülbülünden tutun, deve kuşu yumurtasına kadar her alanda çalışıyoruz. Fakat yasa gereği kullanımına izin verilen yumurtalar ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz”dedi.
“YAŞANMIŞ TARİHİ OLAYLARI İŞLİYORUZ”
Selçuklu ve Osmanlı dönemi motiflerini yumurtalara nakış ettiklerini aktaran Hamit Hayran: “ En çok kullandığımız eserlerde; yumurtaların içlerini boşaltıp ve içlerinin zarlarını çıkarttıktan sonra istenilen eserlerin haricinde insanların hayallerini de gerçekleştiriyoruz. Ek olarak tarihi doku şeklinde geçmişten geleceğe olan yaşanmış tarihi olayları da işliyoruz. Selçuklu, Osmanlı dönemi motiflerimizi ve Anadolu’muzun çoğu yerinde yaşanmış olayları nakış ediyoruz. İnsanların hayallerini de genellikle kaz yumurtalarına nakış edip, kesme, oyma, boyama ve kazıma şeklinde bu eserlerimizi meydana getiriyoruz”dedi.
“DÜNYA YUMURTA SANATLARI ANSİKLOPEDİSİNE GİRDİK”
Dünya Yumurta Sanatları Derneği’ne üye olduklarını ifade eden Hayran: “Eserlerimizle birlikte Dünya Yumurta Sanatları Derneği ne’de üyeyiz. Dünya Yumurta Sanatları Ansiklopedisine üç yüz birinci sırada giren ilk Türk’üz. Yaptığımız tek bir eser ile Dünya Yumurta Sanatı’nda 11 bin 827 adet tavuk yumurtasına aynı ölçülerde delik delerek güzel bir eser ortaya çıkardık. Bundan sonraki hedefimiz 17 bin rakamı olmak şartıyla bu sanatla ilerlemeye devam edeceğiz”dedi.
“AFYON YUMURTA SANATI MÜZESİ KURUCULARINDANIM”
Afyon Yumurta Sanatı Müzesi sayesinde o dönemde de öğrencilerinin olduğunu söyleyen Hamit Hayran: “Afyonkarahisar’da bulunan Yumurta Sanatı Müzesi’nin ilk kurucu üyelerinden bir tanesi de benim. Bir sponsor olarak değil, bir zanaatkar olarak orada yer aldım. Afyon Yumurta Sanatı Müzesi sayesinde öğrencilerimde var; bilgi birikimi aktardığım insanlarda var. Oradaki diğer arkadaşlarımız çalışmalarına devam ediyorlar. Afyonkarahisar’da ve Türkiye’de bu sanatın önünü açmak için büyük uğraş veriyorlar. İsmail Kumartaşlı Bey sayesinde Afyonkarahisar’a bu sanatı kazandırmanın onur ve şerefini yaşıyoruz”dedi.
“ONLİNE DERSLER SÜRÜYOR”
Sosyal medya hesapları üzerinden takipçilerinin kendisine ulaşabileceğini söyleyen Hayran: “Takipçilerim bana internet üzerinden sosyal medya sayfalarım ve Youtube sayfamdan ulaşabilirler. Aynı zamanda derslerim online sistemde bire bir devam etmektedir. Benim yanıma gelerek ders alacak öğrencilerimden isteğim; Yumurta Sanatını severek yanıma gelmeleri ve bu mesleği severek yapmaya hazır olmalarıdır. Çünkü gelecek adına bu sanatın yaşaması için bu özveri gerekiyor”dedi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: