YETKİLİLER UYARIYOR
Meteoroloji tarafından yayımlanan hava tahmin raporuna göre, Afyonkarahisar’da esmesi beklenen lodos nedeniyle meydana gelebilecek, soba ve doğalgaz zehirlenmelerine karşı dikkatli olunması gerektiği bildirildi.
Yetkililerden Afyonkarahisar’ın da içerisinde bulunduğu bölge genelinde lodos şeklinde esmesi beklenen rüzgar nedeniyle soba ve doğalgaz kaynaklı baca gazı zehirlenmelerine karşı dikkatli olunması gerektiği bildirildi.
KUZEY VE KUZEYBATI YÖNLERİNDEN ESECEK
Rüzgarın kuzey ve kuzeybatı yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette esmesi öngörülüyor. Güneybatı yönünden lodos şeklinde eseceği değerlendirilen rüzgar nedeniyle ise soba ve doğalgaz kaynaklı baca gazı zehirlenmelerine karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerektiği konusunda uyarı yapıldı.
SOBA VE DOGALGAZ ZEHİRLENMESİ NEDİR
Karbonmonoksit gazı, renksiz, kokusuz, tatsız ve non-irritan bir gazdır. Karbonmonoksit zehirlenmesi, kan dolaşımınızda karbonmonoksit oluştuğunda meydana gelir. Havada çok fazla karbonmonoksit mevcut olduğunda, vücut kırmızı kan hücrelerindeki oksijeni karbonmonoksit ile değiştirir. Bu durum, ciddi doku hasarına ve hatta ölüme sebebiyet verebilmektedir.
Karbonmonoksit, benzin, odun, propan, odun kömürü ya da diğer yakıtların yakılmasıyla üretilen renksiz, kokusuz, tatsız bir gazdır. Yanlış havalandırılan cihazlar ve motorlar, karbonmonoksitin tehlikeli seviyelerde birikimine sebep olabilir.
ZEHİRLENMEYE KARŞI NASIL ÖNLEM ALINIR
Soba ve Doğalgaz kaynaklı baca zehirlenmelerinde ülkemiz de kış aylarında yüzlerce vatandaşımız uykularında zehirlenerek hayatını kaybediyor. Bu durumlarının yaşanmaması için evlerinizde basit önlemler alabilirsiniz.
İşte o basit önlemler şunlardır.. Ev ve iş yerlerinde doğal gaz ile kullanılan cihazların her yıl bakımlarını yaptırarak iyi durumda oldukları kontrol edilmeli. Arabanızı çalıştırmadan önce garaj kapısını açın. Arabanızı asla garajınızda çalışır durumda bırakmayın. Doğalgaz cihazlarına yeterli oksijen sağlanmalıdır. Pencerelerden içeriye oksijen girecek açıklıkların olması önemlidir. Bunlar hiçbir zaman kapatılmamalıdır. Cihazın içerisine hava girişi sağlayan kısmın bloke edilmemesi gereklidir. Soba yakılan odalar sık sık havalandırılmalıdır. Bacalar dışarıya kaçak olmayacak şekilde bağlanmalıdır. Dışarıya kadar metal bir boruyla kaçak olmayacak şekilde bağlanmalıdır. Bacaların ve boruların temiz ve açık olması garanti altına alınmalıdır. Şofbenler standartlara uygun olmalı, oksijen yetersizliği olduğunda kendiliğinden sönen tipte olanlar seçilmelidir. En iyisi havadar mekanlara yerleştirilmesidir. Yakıtla çalışan alan ısıtıcılarını, yalnızca biri uyanıkken ve cam, pencere açıkken kullanmaya özen gösterilmelidir.
TÜRKELİ HABER MERKEZİ