Yeşilçam'ın unutulmaz jönü Kadir İnanır'ın vefatı tüm Türkiye'yi yasa boğarken, usta isim için ilk tören Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde düzenlendi. Sevenleri ve yakınları tarafından araçtan alınan usta aktörün Türk bayrağına sarılı naaşı, gözyaşları eşliğinde sahneye yerleştirildi.
Geniş bir katılımın gözlendiği törende; Kadir İnanır'ın hayat arkadaşı Jülide Kural başta olmak üzere, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Nuri Aslan, çok sayıda oyuncu, sanatçı dostu ve sevenleri usta ismi son yolculuğunda yalnız bırakmadı.
Film Gösterimi Sırasında Salonda Kısa Süreli Gerginlik
Tören akışı kapsamında, Kadir İnanır'ın hafızalara kazınan ve Türk sinema tarihine geçen filmlerinden özel bir seçki izleyicilere sunuldu. Gösterim esnasında ekrana yansıyan Kenan Evren görüntüleri, salonda yer alan bazı katılımcıların tepkisine yol açtı. Salonda yaşanan bu kısa süreli gerilimin ardından anma programı planlandığı gibi devam etti.
Jülide Kural'dan Yürek Burkan Konuşma: "O Aslında Anadolu'dur"
Törenin en duygu yüklü anları, Kadir İnanır'ın hayat arkadaşı Jülide Kural'ın sahneye çıkıp veda konuşması yaptığı anlarda yaşandı. İnanır'ın yalnızca bir aktör değil, eşitsizlik ve adaletsizlik karşısında susmayan bir vicdan olduğunu belirten Kural, usta oyuncunun sinemaya ve halka olan tutkusunu şu sözlerle ifade etti:
"Kadir'in haykırmak istedikleri o kadar büyük ki, kalbimin buna dayanabileceğini zannetmiyorum. Onun haksızlık karşısında taşan öfkesini, sevgisini anlatırken kelimelere ihtiyaç duymamasını ve şahlanan vicdanını hepiniz biliyorsunuz. O, seyircisinin yıllarca sürecek unutulmazıdır; herkesin abisi, dayısı, babası, oğludur. Aslında o halktır, Anadolu'dur."
"Vasiyetin Sorumluluğumuzdur Sevgilim"
Kadir İnanır'ın evrensel bir barış savunucusu olduğunun altını çizen Kural, konuşmasını usta ismin mirasına sahip çıkacaklarını belirterek sonlandırdı:"O bütün halkların dostudur. Bu yüzden Türk'tür, Rum'dur, Ermeni'dir, Çerkez'dir, Boşnak'tır, Arap'tır.""Bize bıraktığı en büyük vasiyet, o büyük barışı halklar olarak bizim kuracağımızdır.""Dünyanın en güzel gülümsemesidir o. Vasiyetin sorumluluğumuzdur. Bir gün mutlaka sevgilim..."dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: