Bu bölümde güncel olayların analizini yapacağım. Analizlerim daha çok hukuki olacak, lakin sizi yoğun bir hukuk diliyle sıkmamak adına olayına ve zamanına göre değişmek suretiyle, farklı disiplinler açısından da analizler yapacağım.
Girişimcilik(startup) bir ya da birden fazla girişimcinin bir araya geldiği, bir soruna çözüm bulmaya çalıştıkları yapılardır. Bunlar bir organizasyon şeklinde başlayıp şahıs şirketi-sermaye şirketi ve büyük yatırımlar alarak unicornlara dönüşürler. Örneğin yemeksepeti ilk ortaya çıktığında bir startuptı, yeterince büyüyüp unicorna dönüştükten sonra satıldı.
Girişimcilik(startup) hukuku ülkemizde pek bilinmeyen hakkında az kaynak-bilgi bulunan yeni ve karma bir hukuk alanıdır. Bu hukuk alanı girişimcilik ekosistemi içerisindeki startup şirketlerinin kuruluşu, yatırım almaları, birleşme-devralmaları ve çeşitli uyuşmazlıkları düzenler.Bir fikrin korunması konusunda gizlilik sözleşmeleri(NDA) yapılması ve know-how sözleşmeleri(bir üründen ya da yöntemden en kolay ya da en verimli biçimde yararlanmayı sağlayan, sağlayıcının tecrübe ve deneyimleri sonucu elde ettiği, patentli olmayan, pratiğe yönelik, gizli, esaslı bilgiler veya ticari sırlardır) bu alanda sık yapılan sözleşmelerdir. Bir startupın büyürken en çok ihtiyaç duyacağı şey sermayedir. Bu sermayeler çoğu zaman melek yatırımcılar(bireysel katılım yatırımcısı),KOSGEB gibi kişiler veya kurumlardan temin edilir. Lisanslı melek yatırımcılar yatırımlarının önemli bir kısmını gelir vergisine ait kazançlarından indirebilmek,devlet desteği almak gibi çeşitli ayrıcalıklara sahip olmasına rağmen ne yazık ki bu tür bir yatırımın şirketleri vergisel yükümlülükten kurtardığı fazla bilinmediğinden ve yabancı bir alan olduğu için uğraşılmak istenilmediğinden çoğu şirket bu tür bir yatırımcılıktan uzak durmaktadır.Bunun yaygınlaşarak girişimciliğin artması, daha çok şirketin büyümesinin ülkemiz yararına olacağı da açıktır.
NE ÖĞRENDİM
Bu bölümde öğrendiğim yeni bilgileri, merakımı cezbeden olayları, deneyimlerimi sizlerle paylaşacağım.
Akademi diğer ismiyle Oscar Ödüllerinin isminin nereden geldiği belli değil. Bir görüşe göre Bette Davis'in heykelciği ilk kocası Harmon Oscar Nelson ile özdeşleştirmesi sonucunda, başka bir görüşe göre ise Akademi'nin kütüphanesinde görevli Margaret Herrick'in heykelciği amcası Oscar'a benzetmesi ile ödülün adı Oscar olarak kaldı. Akademi ödülleri hakkında bazı ilginç bilgiler vereyim: Akademi ödüllerinin en büyük 5 ödülünü birlikte yalnızca üç film kazanmış: Bu filmler;Bir Gecede Oldu, Guguk Kuşu ve Kuzuların Sessizliği. 11 Oscar Ödülü ile en çok ödül kazanan filmler ise Ben-Hur, Titanik ve Yüzüklerin Efendisi:Kralın Dönüşü.
95.Oscar Ödül Töreni ne yazık ki Türkiye’de hiçbir televizyonda yayınlanmadı. Ben ve yaşıtlarım için NTV’nin ödül töreni programı yapması, Yekta Kopan’ın sunucu olması bir gelenek olmuştu. Yekta Kopan da bu duruma çok içerlemiş olacak ki şahsi instagram hesabında kısa da olsa bir yayın açtı.
95.Oscar Ödül Töreninin iki kazananı oldu. Netflix’te yayınlanan Her Şey Her Yerde Aynı Anda filmi en iyi film ödülü dahil 7 dalda ödül aldı. Batı Cephesinde Yer Yok Filmi ise 4 dalda ödül aldı. After Sun filminin aday olması bekleniyordu, aday yapılmayışı özellikle sinefil bir kesimi üzdü.
Akademi,ödüllerini verirken gerçekten de en iyi film değerlendirmesinden ziyade eşcinsellik, etnik azınlıklar,nazi karşıtlığı vb. kavramları senaryosunda,oyuncularında veya yönetmeninde içeren filmlere ödül vermeye devam ederek bizleri şaşırtmıyor.
NİTELİKLİ EĞLENCE
Bu bölümde okuduğum kitapları, seyrettiğim filmleri-dizileri, oynadığım oyunları ve eğlenceye dair diğer tavsiyeleri vereceğim. Hiçbirimiz robot değiliz, sürekli çalışamayız, kaliteli zaman geçirip eğlenmemiz gerekir. Ancak bunları amaçsız bir şekilde yaptığınızda eğlence sizin için yalnızca bir kafa dağıtma aracı olacaktır. Bu nedenle tavsiyeler kıymetlidir.
Sosyal medyanın hep zararlarından bahsediyoruz ancak Youtube inanılmaz bir mecra. Youtube içerisinde de çok kaliteli kanallar mevcut. Bugün Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler öğrencilerinin ortak bir projesi olan 49W kanalından bahsedeceğim. Kanal kısa ve öz bir şekilde konuları anlatabilen nadir kanallardan. Portreler serisinde siyasete yön veren düşünce insanlarının görüşlerinin özlerini anlatıyorlar, Parçalıyoruz bölümünde eleştirilemez ve sorgulanamaz figürler olarak kabullenilmiş kimseleri eleştiriyorlar, İdeolojiler ve Türkiyede İdeolojiler Serisinde ülkemizde kendi siyasi düşüncesinin dahi ne olduğunu bilmeyen kimselere ideolojileri tanıtmada yardım ediyorlar, Nasıl Kalkındılar bölümünde çeşitli ülkelerin nasıl ekonomik kalkınma sağlayıp ekonomilerini güçlendirebildiklerinden, Ateş Ölçer serisinde ise iki veya fazla karşı görüşü ortaya koyayarak eleştirel bir değerlendirmeyle muhtelif konuları ele alıyorlar.
Ufuk açıcı, tavsiye ederim.
ALINTILAR
Bu bölümde ünlü insanlardan, bilim adamlarından, kurgusal olan veya olmayan muhtelif kitaplardan alıntılar paylaşacağım. Bu bölümün maksadı sizlere bir sonraki yazıya kadar kuru kuru veda etmemek.
"Radikal düşünceler, hatalarını telafi etmek için yeterli olgunluğa sahip olmayanların sığınabileceği bir örtüdür." - George Eliot
Yorumlar
Kalan Karakter: