Vesile nine bugün de çalışıyor
Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü bir çok etkinlikle kutlanıyor. Çoğu kadın bugün sokaklara çıkarak kadın haklarının iyileştirilmesi için eylem yaparken, bazı kadınlar da bugünü çalışarak geçiriyor. Onlardan biri de 77 yaşındaki Vesine Akın.
Kadınların “eşit işe eşit ücret” sloganıyla başlayan mücadelesinin simgesi “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü” çeşitli etkinliklerle kutlanırken, ülkede bugünün pek anlam ifade etmediği kadınlar da var. 77 yaşındaki Sandıklılı lastik tamircisi Vesile Akın onlardan biri.
“Ben iş yerine gelmeyince uyuyamıyorum”
Vesile nine “Ben 1940 doğumluyum. Benim oğlan askere kaç yılında gittiyse o seneden bu yana ben bu işi yapıyorum. Sabah erkenden hava bastırmaya gelenler olur, tekeri patlayanlar olur diye erken gelirim. Ben insanlara kıyamam gelirim. Havalarını basarım, yapamayacağım bir şey olursa oğlum Ali’ye telefon ederim. Acele gel pazarlık var diye. O da gelir yaparız. Ben bu işi yapmaya başlayalı 40 seneyi geçtim. Benim Ali 1961 doğumlu. Ali askere gittiği günden bu yana bu işi yapıyorum. Kaç sene olduğunun hesabını unutuyorum. Allah versin şimdi mesleği olan insanlar hep mi öyle bilmiyorum ama ben uyku uyuyamıyorum. Sabah erkenden buraya gelip de tekeri patlayanların tekerini yapıp yolluyorum, havalarını basıp gönderiyorum. Sınava giden çocukların çoğunun tekeri patlıyor, onları yapmadığım zaman canım rahat etmez benim. Ben erkenden gelirim” dedi.
“Cebimde para yok diyenden almam”
“Kazancıma gelince yamasına göre, satışına göre para kazanıyorum” diyen Vesile nine, “Bazen bakıyorum genç veya parası yok, hayır oluversin diye paralarını almıyorum. Bana amcan kızıyor hizmetkâr mısın burada diye. Cebimde para yok diyen olur iyi oğlum aldım deyiveririm, yollarım. Böyle geçinip gideriz işte” diye konuştu.
“Kadın kısmısı bu işi eder mi”
İnsanlar kendisini gördüğünde ilk zamanlar çok şaşırdıklarını söyleyen Vesile nine, “Şoray vardı o dedi ki kadın kısmısı bu işi eder mi dedi. Bilmiyorum oğlum eder mi dedim. Sökelim bakalım dedim, söktüm hatta benim oğlan yoktu Ankara’daydı. Söktüm baktım. Hatta bir de para verecek olmuş ben para filan almam demişim ona. Haram olur demişim. Yani herkesin yerine göre insanına göre para alıyorum” dedi.
“Aşkla yapıyorum”
“Ben bu işi aşkla yapıyorum” diyen Vesile nine sözlerine şöyle devam etti: “Buraya gelmediğim zaman uyku uyuyamıyorum. İlla buraya gelmem lazım. Bak benim sağ kolum geçen Mart ayında kırıldı. Yolda düştüm kırıldı. Uzun bir süre sargıyla geçti. Ben o halimle geldim burada çalıştım. Ben bu kolumla tekerlekleri söküyor takıyorum.”
“8 Mart’ta da çalışırım”
Vesile nine “Ben 8 Mart Dünya Kadınlar gününde de çalışırım. Yıllar önce beni kadınlar annesi seçtiler. Kadınlar günü, bayram, arife falan bilmem ben. Allah’ın verdiği arife ve bayram kalbimizdedir. Ben her gün çalışıyorum. Ben çalışmadığım zaman uyku uyuyamam. Ekmek yiyemem, anneler gününde de çalışıyorum. Anneler günü’nde gelirler buraya elimi öperler. Ben çalışırım niye çalışmayayım ki. Bu devirde çalışmayana ekmek yok. İş olmayınca aş olmaz” şeklinde konuştu.
“20-25 yaşında gibiyim”
Vesile nine, “Ben daha şimdi kendimi 20 - 25 yaşında zannediyorum. 76 yaşındaymışım ama öyle zannediyorum. Deli miyim de öyle sanıyorum bilmiyorum. Zor gelmiyor bana. İş olmadığı zamanlarda oturduğum vakit her yanım ağrır. İş olduğu zaman da rahatlarım. İş, aş derler. İş olmayınca aş olmuyor, aş olmayınca karın duyup geçim dirlik olmuyor. İlla ki çalışacaksın. İş beş kuruşluk olsa da çalışacaksın ama sabah namazından evvel de uyumayacaksın çalışacaksın. Abdestini alıp namazını kılacak işyerine geleceksin” dedi.
“Kadınları trafikte sıkıştırmayın”
Vesile ninenin bir de erkeklere tavsiyesi var: “Kadınların arkasında düşmeyin, kadınları yolda sıkıştırmayın, ağır gidin. Allah ona göre nasibinizi verir. Yılık gitmeyin. Ben her zaman tavsiye ederim kızlarımıza ehliyet alın. Ehliyetsiz kalmayın derim. Az yiyin az giyin ehliyet alın. Ehliyet aldığınız zaman çok yiyin çokça giyin. Ehliyet alanları pek seviyorum. Gidip bir de anılarından öpüp geliyorum. Ben ehliyet almadığıma çok pişmanım, ağlıyorum üzülüyorum şimdiki aklım olsa çoktan almıştım.”
“Performansı iyidir çalışır”
Oğlu Ali Akın ise “Kızılören’den geldik.Biz 1981’den bu yana çalışıyoruz. Annem, ben askere gittikten sonra bu işe başladı. O zamanlar çırak bulunmuyordu. Şimdi de bulunmuyor ama o zamanlarda bulunmuyordu. Babama yardımcı olabilmek için dükkânı açtı. O günden bugüne devam ediyor. Annem gelir dükkânı açar, performansı iyidir çalışır. Sabah erken gelir öyle olunca biz onun kavgasını ederiz. Çok erken geliyor. Kışın çok soğuk oluyor, yazın olsa anlarım ama namazını burada kılıyor herhangi bir problemi yok. İyi ama biz laf anlatamıyoruz evde durduramıyoruz. Buraya geliyor burada oturuyor. Gelen olursa yardımcı olur hava basılacak olursa hava basar ufak tefek işleri yapar malzeme getirir götürür” dedi.
“Bizde dükkan kapanmaz”
“8 Mart Dünya Kadınlar Günü de çalışırız. Biz de kapalı diye bir şey yok” diyen Ali Akın, “Kapalı olmaz bizim işimiz. Her zaman için açıktır. Annem evde durmaz durduramazsınız. Ne yaparsanız yapın eve gidip oturtamazsınız kesinlikle oturmaz” şeklinde konuştu.
“Annem çaput hastası”
Ali Akın, “Annemin bir huyu vardır, biz 35 senedir buradayız. Annemin eline geçen para ile kuyumcuya gidip altın almış olsaydık annemin ki şu anda 3 kilo altın olurdu. En azından bu kadar olurdu. Katiyen böyle bir şey yapmaz. Eline para geçti yanında gider çaputa verir, geçir çaputa verir. Sonra da atar. Anam çaput hastasıdır. Parayı buldu mu doğru gider battaniye alır çarşaf alır kıyafet alır. Hayatında Sarraf dükkânında gitmiş adam değildir” dedi.
“Annemiz olmasa halimiz harap babam da öyle” diyen Ali Akın sözlerine şöyle noktaladı: “Yalnız babam yaşlı olması hasebiyle kulakları ağır işitiyor. Müşteri gelip selam veriyor, babam duymadığında da müşteri ister istemez kızıyor. Selam verdim almadı diyor. Babam 83 yaşında kulağı duymuyor diyorum izah ediyorum ama anlatamıyorum. İnsanlar yaşlanınca böyle oluyor.” >>>>Oktay Yüksel
Yorumlar
Kalan Karakter: