Dünyaca ünlü uçak üreticisi Boeing Boeing Piyasa Görünümünde (BMO), havacılık sektöründe toparlanma işaretleriyle birlikte, uzun vadeli büyümeye doğru edeceğinin sinyallerini verirken şirketin 2021 yılı BMO Raporundaki 9 trilyon dolar değerinde erişilebilir pazar büyüklüğü öngörmesi tüm havacılık sektörünün dikkatini çekti. Küresel pandemi ile birlikte uluslararası hareketliliğin düştüğü son iki yılda ünlü uçak şirketi'nin 8,5 trilyon dolar düzeyindeki beklentinin üzerine çıkması dikkatleri boeing'in üstüne çevirdi.
ÖZEL VE KARGO UÇAKLARINA TALEP ARTACAK
BMO, Boeing’in sağladığı havacılık ve uzay ürünleri ve satış sonrası hizmetlere yönelik gelecek on yılda 9 trilyon dolar değerinde bir pazar öngörüyor. Geçen yıla ve pandemi öncesindeki 2019 yılına ait sırasıyla 8,5 ve 8,7 trilyon dolar düzeylerindeki tahminlerin üstüne çıkılması, pazarın toparlanma yönünde devam eden ilerleyişini yansıtıyor.Boeing Strateji Direktörü Marc Allen, “Bir yandan sektörümüzün toparlanma evresine girmesiyle yeni küresel ihtiyaçları karşılamaya odaklanırken, diğer yandan havacılığın uzun vadeli büyümesine olan güvenimizi sürdürüyoruz. Bilim insanlarının COVID-19 aşılarını düşünülenden daha hızlı bir şekilde bulmaları ve yolcuların uçak seyahatine duydukları güçlü güven cesaretimizi artırıyor.” dedi. Allen , havacılık alanında halkın kullandığı toplu taşıma uçaklarının yanında özel jet ve kargo uçaklarının da covid sonrası dönemde sektörde öenmli birer aktör haline geldiğinin altını çizdi.
"SEKTÖR 2023-2024 DÖNEMİNDE COVİD ÖNCESİ RAKAMLARI YAKALACAK"
Boeing Ticari Uçaklar Başkan ve CEO’su Stan Deal,Havacılık sektörü toparlanma yönünde önemli bir aşama kaydetmiş olup; Boeing’in 2021 yılı tahmini, piyasanın esnekliğine duyduğumuz güveni yansıtmaktadır. Mevcut zorluklar konusunda gerçekçi olmaya devam ediyoruz, ancak yolcuların ve devletlerin hava yolculuğunun güvenilirliğine ve sağlanan sağlık koşullarına duyduğu güven ile birlikte yolcu trafiğinin geçtiğimiz yıl süratle toparlandığını gördük. Havacılık sektörü insanları bir araya getirme ve kritik malzemeleri taşıma noktasında önemli rol oynamaya devam ediyor.” dedi. Deal covid aşılar ile birlikte dünya yolcu trafiğinin tekrardan hızlandığını dile getirerek, "COVID-19 aşılarının ulaşılabilirliği ve dağıtımı, hava yolculuğunun kısa vadeli toparlanma sürecindeki en önemli faktör olmaya devam edecek. Devletler yurtiçi kısıtlamaları hafifletip, sınırlarını uluslararası seyahate açarken, aşı dağıtımını daha yaygın şekilde yürüten ülkeler hava yolculuğunda hızlı bir toparlanma gösterdi.Geçen yıla ait tahminde olduğu gibi, yolcu trafiğinin yılda ortalama yüzde 4 artması öngörülüyor.Küresel ticari filo 2040 yılına kadar 49.000 uçağı geçecek. Çin, Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya-Pasifik ülkelerinin her biri yeni uçak teslimatlarının yaklaşık yüzde 20’sine tekabül ederken, kalan yüzde 20 ise diğer yükselen piyasalara gidecek." dedi.
"DAR GÖVDELİ UÇAKLARDA TESLİMATLAR YÜZDE 75 ORANINDA"
Boeing Ticari Uçaklar Başkan ve CEO’su Stan Deal, pandemi öncesindeki uöak siparişlerini değerlendirerek, "Pandemi öncesindeki görünüme benzer şekilde, 32.500’den fazla dar gövdeli uçak talebi olması ve bu modellerin önümüzdeki 20 yıldaki uçak teslimatlarının yüzde 75’ini oluşturması bekleniyor.Havayolu şirketleri, filo yenilemesini desteklemek ve daha uzun mesafeli pazarlarda uzun vadeli yolcu ve hava kargo talebi artışını karşılamak üzere, 2040 yılına kadar 7.500’den fazla geniş gövdeli uçağa ihtiyaç duyacak. Bu rakam, 2020 yılı tahmininden fazla olmakla beraber 2019 yılı tahminine göre yüzde 8’lik bir düşüş gösteriyor." dedi.>>EVREN ATCI
Yorumlar
Kalan Karakter: