Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’na üye 9 gazeteciler federasyonu ile bu federasyonlara bağlı 86 gazeteciler cemiyeti başkanı ve basın meslek kuruluşu temsilcisinin katıldığı toplantıdan sonra açıklanan TGK 27. Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirgesine görüşler dile getirildi.
Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’na (TGK) üye 9 gazeteciler federasyonu ile bu federasyonlara bağlı 86 gazeteciler cemiyeti başkanı ve basın meslek kuruluşu temsilcisinin katıldığı toplantının ardından TGK 27. Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirgesi yayınlandı.
GAZETECİLERİN MESLEK YASASINA İHTİYACI VAR
TGK 27. Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirgesine görüşler dile getirildi .Meslek Yasası Eksikliği Türk basını, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen ‘Gazetecilik Meslek Yasası’na acilen ihtiyaç duymaktadır. Eğitimine ve bilgi birikimine bakılmaksızın herkesin gazeteci olabilmesi, mesleğin kalitesini düşürmektedir. Bu nedenle, teknolojik gelişmeler de göz önüne alınarak, gazetecilik mesleğini düzenleyen bir yasa çıkarılmalıdır. Bu yasa, fikir özgürlüğünü kısıtlamayı değil, haber alma özgürlüğünü sağlamayı amaçlamalıdır. denilerek ekonomik sorunlar, " Yüksek enflasyon nedeniyle basın sektörü tarihinin en zor ekonomik krizlerinden birini yaşamaktadır. Özellikle yerel gazeteler zor durumdadır. Medya sektöründe kullanılan ithal malzemeler ve teknolojik ekipmanlar ekonomik krizi daha da derinleştirmektedir. Medya kurumları dışa bağımlılıktan kurtarılmalı, yerli kâğıt fabrikaları kurulmalı ve gerekli teknolojik destek sağlanmalıdır." şeklinde sıralandı
Basın İlan Kurumu Desteği ve İcra İflas İlanlarna dikka çekildi
Bildirgede, "Demokratik ülkelerde medya kurumları çeşitli yöntemlerle desteklenmektedir. Türkiye’de devlet desteği, resmi ilanlar yoluyla gerçekleşmektedir. Basın İlan Kurumu’nun (BİK) fiyat tarifesinde yapılan artış, yerel gazetelerin ekonomik olarak rahatlamasını sağlamıştır. Ancak, ilanların birleştirilmesi ve bazı ilanların zorunluluğunun kaldırılması resmi ilanlarda ciddi bir azalmaya yol açmaktadır. İcra iflas ilanlarının gazetelerde yayınlanması konusundaki kararın icra müdürlerine bırakılması da resmi ilan gelirlerini önemli ölçüde azaltmaktadır." denilerek ilanlarla ilgili, "İnternet Basını “Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği” internet haber siteleri için ağır koşullar içermektedir. Yönetmelik, yerel gazetelere ait internet haber sitelerinin belirli ziyaretçi ve tıklama sayılarına ulaşmasını zorunlu kılmaktadır. Bu koşullar, birçok yerel gazetenin internet haber sitesinin desteklenmesini gerektirmektedir." denildi
"BASIN MENSUPLARINA YEŞİL PASAPORT"Bildirgede basın mensuplarına yeşil pasaport verilmesinin önemine değinilerek, "Yeşil Pasaport 15 yıl mesleki kıdemi bulunan basın kartı sahibi gazetecilere yeşil pasaport verilmesine yönelik MHP tarafından meclise sunulan kanun teklifi, uzun süredir gündemde olan bir sorunun çözümüne yönelik sevindirici bir gelişmedir. Bu teklifin, 10 yıl basın kartı taşıyan gazetecileri ve ailelerini de kapsaması beklenmektedir." denildi.
"ÖDEMELERDE TÜRK LİRASI DETAYI"
Televizyon ve Radyo Yayıncılığı Yerel, bölgesel ve ulusal televizyon kanalları Türksat yayın giderleri ve RTÜK’e ödenen ücretler nedeniyle ekonomik zorluklar yaşandığı dil getirirlerek, " Yerel ve bölgesel yayın yapan televizyon kanallarının borç yükü hafifletilmeli, RTÜK gelirlerinin bir kısmı bu kanallara destek olarak verilmelidir. Türksat yayın iletim ücreti de düşürülmeli ve Türk Lirası üzerinden tahsil edilmelidir " denildi. Medyadaki güç odaklarına dikkat çekilen açıklamada, " Medya, siyasal iktidar ve devlet kurumları dahil hiçbir güç odağının kontrolünde olmadan bağımsız olmalıdır. Bu bağımsızlık, demokrasinin gelişmesi için zorunludur. Medyanın ekonomik bağımsızlığı sağlanmalı, medya kuruluşları ve çalışanları ekonomik baskıdan kurtarılmalıdır." ifadelerine yer verildi.
"TÜRK CEZA KANUNU VE TERÖRLE MÜCADELE YASASI’NDA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KISITLAYAN MADDELER BULUNMAKTADIR."
Türk Ceza kanunun basın özgürlüğünü kısıtlayan bazı hükümlerinin tekrar gözden geçirilmesinin önemine değinilerek, "Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Yasası’nda basın özgürlüğünü kısıtlayan maddeler bulunmaktadır. Avrupa Birliği uyum süreciyle başlayan yargı reformu kapsamında bazı değişiklikler yapılmış olsa da, ifade ve basın özgürlüğü alanındaki sorunlar devam etmektedir. Bu sorunlar yapılan düzenlemelerle zamanla giderilebilir." denildi.
5953 SAYILI KANUN GÜNÜMÜZ KOŞULLARINA GÖRE YENİDEN DÜZENLENMELİ
Basın emekçilerinin haklarının günümüz koşullarına günümüz yasal mevzuatına uygun bir şekilde düzenenlenmesinin altı çizilen açıklamada, "Basında Çalışma Koşulları Basın işkolunda çalışan gazetecilerle işverenler arasındaki ilişkiler Basın İş Kanunu ile düzenlenmiştir. 1952'de yürürlüğe giren 5953 sayılı kanun, günümüz koşullarına uygun olarak yeniden düzenlenmelidir. Elektronik medyayı da kapsayacak şekilde güncellenmeli ve gazetecilik, ağır ve tehlikeli bir iş olarak kabul edilmelidir. Ayrıca, basın kartı sahibi olmayan gazetecilerin de sosyal güvenlik hakları korunmalıdır." şeklinde sıralandı.>>EVREN ATCI
Yorumlar
Kalan Karakter: