“TÜRK ÇİFTÇİSİ KENDİ KADERİ İLE YALNIZ BIRAKILMIŞTIR” İYİ Parti İl Başkanı Muhammet Mısırlıoğlu haftalık basın toplantısını Çobanlar ilçesinde harman yerinde yaptı. Basın toplantısına il ve ilçe yönetimlerinin yanı sıra Çobanlar ’da hasat yapan çiftçiler katıldı.
Başkan Mısırlıoğlu basın toplantısına Arif Nihat Asya’nın bayrağımıza ithafen yazmış olduğu bayrak şiirini okuyarak başladı. Mısırlıoğlu” Bayrak ve millet düşmanlarına karşı birlik ve beraberlik içerisinde her zamankinden daha fazla birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyduğumuzu vurgulamak istiyorum. Tüm vatandaşlarımızı bayrağımıza, devletimize ve birlik beraberliğimize sarılmaya davet ediyorum” dedi.
“Milletimiz Kaderi İle Baş Başa Bırakıldı”
Mısırlıoğlu, Emeklinin açlık sınırı altında yaşam mücadelesi verdiğini ve son haftalarda artan zam oranlarına değindi. Ülkede bütün vatandaşların emeklinin, çiftçinin, memurun ve esnafın eşit ve adil şekilde faydalanmasını dile getiren Mısırlıoğlu, ”Ekonomide yavaşlama demek üretimde daralma demektir. Daralma demek eleman ihtiyacının azalması demektir. Eleman ihtiyacının azalması demek işsizlik demektir. Emeklimiz, şimdi açlık sınırının altında yaşam mücadelesi verirken elektriğe % 38 zam yapmaktan geri durmadılar. Kiralarda yüzde 25 zam sınırını kaldırdılar. EYT muhalefetin baskısı ile hayata geçti. Yurt dışı çıkış harcına gelecek zam zenginleri ilgilendiren bir konu diye geçiştirilemez. Bu ülkede bütün vatandaşlarımız her şeyden eşit ve adil bir şekilde faydalanmalıdır. Bu nasıl bir ekonomidir, nasıl ekonomi düzeliyor. Buna çocuklar bile inanmaz. Motorinin 2023 yılında 18.53 Tl olduğu dönemde bu tarlada üreticimiz ürünü ile 443 litre mazot almaktaydı. Bu gün ise bu tarlada üretim yapan çiftçimiz 213 litre mazot almaktadır. Bir yılda bu kadar kayıp veren üretimiz bu tarımı nasıl yapacak. Bu kabul edilemez. Bu iktidar her zaman 1974 yılından bahsediyor. O zaman çiftçimiz bir kilo buğday ile bir litre mazot almaktaydı. O gün çiftçimiz doğduğu topraklarda doymaktaydı. Buğday fiyatı açıklandıktan bir hafta sonra akaryakıta yüzde on zam yaptılar. Bu nasıl bir ekonomi politikasıdır. Milletimiz kaderi ile baş başa bırakıldı. Çiftçinin, emeklinin, esnafın, hayvancılık yapanların ve daha birçok sektörle iştigal edenlerin mevcut durumu içler acısı” dedi.
“Hububat Alım Fiyatları, Çiftçilerin Üretim Maliyetlerinin Oldukça Altında Kaldı”
Mısıroğlu, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından açıklanan 2024 yılı hububat alım fiyatlarının tam bir hayal kırıklığı olduğunu belirtti. Türkiye’deki gübre kullanımının azalmasının üretimdeki verimliliği etkilediğini belirten Mısıroğlu, “Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından açıklanan 2024 yılı hububat alım fiyatları, çiftçiler arasında hayal kırıklığına neden oldu. Makarnalık buğday için ton başına 10.000 TL, ekmeklik buğday için 9.250 TL ve arpa için 7.250 TL olarak belirlenen fiyatlar, üretim maliyetlerinin altında kaldı. Buna ek olarak, buğday için 1.750 TL ve arpa için 750 TL destek ödemesi açıklandı. Açıklanan hububat alım fiyatları, çiftçilerin üretim maliyetlerinin oldukça altında kalmıştır. Türkiye'de tarım girdilerindeki yüksek enflasyon ve ithalat bağımlılığı, gübre kullanımının azalmasına ve verimliliğin düşmesine yol açtı. Gübre üretiminde, 2006 sonrası yapılan özelleştirmelerle sektör dışa bağımlı hale geldi. Kimyasal gübre hammaddelerinin çoğu Türkiye’de üretilebilirken, nitrat, fosfat ve potasyum üretiminde dışa bağımlılık sürüyor. Özel sektörün devlet desteklemeleri ile teşvik edilmesi ve yerli kaynaklara yönelinmesi gerekiyor. İfadelerini kullandı.
“Gübre Sanayine Ve Madenciliğine Verilecek Destek Tarım Sektörünü Koruyacak”
Maden yatakları tren ulaşım yolları ile tarım sektörünün önünün daha da açılacağını Gübre sanayine ve madenciliğine verilecek desteğin tarım sektörünü koruyacağını ifade eden Mısırlıoğlu, “Belirttiğimiz üzere özellikle maden yataklarımızda ulaşımı tren yolları ile yurdun dört bir yanına ulaştıra bilinmesi bile madencilik sektörümüzün dolayısıyla Tarım sektörümüzün önünü açacaktır. Sonuç olarak Gübre sanayine ve madenciliğine verilecek destek kontrolümüz dışı dış etkenlerden ( bölgesel savaşlar, pandemi ve küresel krizler) tarım sektörünü koruyacak, yerli üretim gübre maliyetleri ucuzlatacak, dolayısıyla çiftçimiz üretim yapar hale gelecektir. Yeni madenler, madenlerden çıkan hammaddeyi işleyip gübre haline getirecek tesislerdeki iş imkânlarıyla kırsalda kalkınma desteklenmiş olacaktır. Topyekûn yerli kaynaklarla gübre sanayi kalkınma planlamasıyla dışa bağımlılık ortadan kalkacaktır.” dedi.
“Türk Çiftçisi Kendi Kaderine Bırakılmıştır”
Türk tarımının yeniden yapılanmaya ihtiyacı olduğunu ve Avrupa ülkelerinde uygulanan Kırmızı Mazot (Çiftçi Mazotu) uygulamasından bahseden Mısırlıoğlu, “Türk tarımının yeniden yapılanmaya ihtiyacı vardır. Türk çiftçisi kendi haline bırakılmış ve Devletin himayesinden mahrum bırakılmıştır. Yeni ve kalıcı reformlara ihtiyacı olan Türk çiftçisini tarım girdilerinde ve ürün planlamasında yardımcı olmak ve tekrar dünyada saygın ve güçlü hale getirmek. Avrupa birliği ülkeleri, ABD ve birçok ülke de uygulanan kırmızı mazot (çiftçi mazotu) ÖTV ve KDV adı altında dolaylı vergi uygulamalarından muaf iş makineleri ve traktörlerin motorlarına uygun mazot şeklinde üretilmiştir. Çiftçi mazotu neden ÖTV ve KDV den muaf olmalıdır; Tarım ürünlerinde nihaiyi tüketiciye %1 KDV ile uygulanır ve tarım ürünleri Özel tüketim değildir zaruri ihtiyaç ürünleridir. Dolayısıyla özel tüketim vergisi ve KDV alınmamalıdır. Kırmızı Mazot uygulaması çiftçinin aldığı mazot KDV ve ÖTV den ve çiftçiye uygulanan faiz yükünden arındırılmış on yıllardır uygulandığı ülkelerde mal sahibinin değil üreticinin desteklendiği adil, üretimi destekleyen girdi maliyetini düşüren uygulamadır.” dedi. >> ELİF KELEM
Yorumlar
Kalan Karakter: