TURİZMİN BAŞŞEHRİNİ YATIRIMLARLA İHYA ETTİK
Orman ve Su İşleri eski Bakanı Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 18 yılda Antalya’ya 6,8 milyar liralık yatırım yaptıklarını belirterek 20 baraj ve 3 gölet ile Antalya’yı ihya ettiklerini kaydetti.
Yayınlanma :
23.02.2021 08:00
Güncelleme :
23.02.2021 08:00


ANTALYA’YA 20 BARAJ VE 3 GÖLET YAPILDI
20 baraj ve 3 gölet ile Antalya’yı ihya ettiklerini söyleyen Eroğlu, “Antalya, münbit topraklarıyla ülkemizin en önemli ziraat şehirlerinden biridir. Özellikle yaş sebze ve meyve üretiminde ülkemizin zirai katma değerine büyük katkı sağlayan bir ildir. Son 18 yılda inşa ettiğimiz baraj ve göletler sayesinde sulanan araziler arttı. Böylece Antalya’nın kalkınması arttı, vatandaşlarımızın refah seviyesi yükseldi. DSİ Genel Müdürlüğüm ve Bakanlıklarım döneminde ili karış karış gezerek, vatandaşlarımızın taleplerini dinleyen, projeleri yerinde inceleyen ve gereken talimatları veren biri olarak Antalya’nın yatırımlarıyla bizzat ilgilendim. Son 18 yılda Antalya’ya 20 baraj ve 3 gölet inşa ettik. Özellikle 71.420 dekar araziyi sulayan ve Manavgat’ı taşkınlardan koruyan Manavgat Naras Barajı, Alanya Dim Barajı ve Gazipaşa Gökçeler Barajı en önemli barajlarından bazılarıdır. Antalya’nın su kaynaklarını her bir damlasına kadar değerlendirmek ve vatandaşlarımızın istifadesine sunmak için büyük düşündük. Sulama yapılan alanlarda 3 ila 14 misli ürün artışı sağlamak mümkündür. Bu sebeple son 18 yılda 62 adet sulama tesisini hizmete alarak takriben 480.000 dekar araziyi sulamaya açtık. Sulamaya açtığımız bu alanlarla yıllık 508 milyon TL zirai gelir artışı sağladık. Antalya, Karadeniz bölgesinden sonra taşkın riskinin en fazla olduğu illerden biridir. Bu sebeple vatandaşlarımızı, yerleşim yerlerini ve zirai arazileri taşkınlardan koruma için 95 adet taşkın koruma tesisi inşa ettik. Böylece 148 yerleşim yeri ve 180.000 dekar araziyi taşkınlardan koruduk. Özellikle Aksu Ovasında meydana gelen, sera ve tarım arazilerine zarar veren Aksu Çayı taşkınlarını önlemek için muazzam bir proje geliştirdik. 52 km’si ana kol olmak üzere yan kollarıyla birlikte 70 km’lik ıslah gerçekleştirerek Aksu Çayından gelen taşkını Akdeniz’e ulaştırdık. Böylece 105.000 dekar tarım arazisi taşkınlardan korunmuştur. Ayrıca proje çerçevesinde 11 adet köprü inşa ettik. Ayrıca Gazipaşalı kardeşlerimiz benim nüfus kütüğümde Hacı Musa Mahallesi yazdığını bildiklerinden, benden asırlık rüya olan Gökçeler Barajı ile Hacımusa Çayının ıslah edilmesini talep ettiler. Bu ıslah ile yerleşim yerleri ve tarım arazileri taşkınlardan korunmuştur” dedi.
İÇME SUYU KÖKÜNDEN ÇÖZECEK PROJEYİ BAŞLATTIK
Antalya’nın içme suyu meselesini kökünden çözecek projeyi başlattıklarını ifade eden Eroğlu, “Antalya, takriben 2.550.000 nüfusu ile ülkemizin en büyük beşinci ili olması, her geçen gün daha da büyümesi ve özellikle turizm mevsiminde ilin nüfusunun çok artması sebebiyle şehrin yeni içmesuyu kaynaklarına ihtiyacı olmuştur. İktidara geldiğimizde Antalya’nın içmesuyu ihtiyacı Durailer, Termasos, Gürkavak, Yemişpınarı ve Boğaçay kaynaklarından karşılanıyordu. Ancak şehrin uzun vadede içmesuyu ihtiyacını kökünden çözecek bir projeye ihtiyaç vardı. Hazırlamış olduğumuz İçmesuyu Eylem Planı ve şehrin içmesuyu arz-talep grafiklerine göre Antalya’nın 2050 yılı içmesuyu ihtiyacını karşılayacak Karacaören 2 Barajı İçmesuyu Projesini geliştirdik. Bizzat takip ettiğim ve temel atma merasimine katıldığım proje ile Karacaören 2 Barajından alınacak su, 43 km uzunluğunda, içerisinden otomobil geçebilen dev isale hattıyla arıtma tesisine iletilecektir. Böylece 2,6 milyon kişiye yıllık 166,4 milyon m3 içmesuyu temin edilecektir. Ayrıca iki kademeli olan ve 1. Kademesinde günlük 350.000 m3 suyu arıtacak arıtma tesisi de iş kapsamında tamamlanacaktır. Takriben 960 milyon TL maliyetindeki bu tesisler tamamlandığında Antalya’nın 2050 yılına kadar olan içmesuyu ihtiyacı teminat altına alınacaktır. Antalya’nın en büyük ilçelerinden olan ve turizm alanında merkez konumunda bulunan Alanya’nın içmesuyu ihtiyacını inşa ettiğimiz Dim Barajı ile karşıladık. Dim Barajından aldığımız suyu 13,4 km uzunluğundaki isale hattı ile günlük 90.000 m3 kapasiteli içmesuyu arıtma tesisine ilettik. Böylece takriben 485.000 kişiye yıllık 47,3 milyon m3 içmesuyu temin edilmiştir. Gazipaşa ilçemizin içmesuyu ihtiyacını karşılamak için Gökçeler Barajını inşa ettik. 11 km isale hattı ve günlük 35.000 m3 kapasiteli içmesuyu arıtma tesisi ile Gazipaşa ilçe merkezinin içmesuyu ihtiyacı karşılanacaktır. Antalya’nın için içmesuyu bakımından bir sıkıntı görülmemektedir. Ancak Büyükşehir Belediyesinin kayıp kaçakların azaltılması, eksik şebekelerin yenilenmesi ve iyi bir su yönetimi yapması büyük ehemmiyet arz etmektedir. Suyun yönetimi kolay değildir. Suyu şehre getirmek büyük emek ve yatırım ister. Suyun yönetimi hiçbir şekilde hata kabul etmez. Bilgi, tecrübe, aşk ve heyecan gerektirir. Bugüne kadar Allah’a şükür Antalya’mızı susuz bırakmadık” diye konuştu.
ANTALYA’YA 262 MİLYON FİDAN DİKTİK
Antalya’ya 262 milyon fidan dikildiğini de sözlerine ekleyen Eroğlu, “Antalya’nın ormanlık alanı 11.460.620 dekar olup, yüzölçümünün %56’sı ormandır. Antalya ili ormanlarının %58’i normal, %42’si bozuk ormanlardan oluşmaktadır. Antalya’da son 18 yılda 262 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Okul bahçeleri ve üniversite kampüsleri, ibadethane ve mezarlıklar, sağlık ocağı ve hastane bahçeleri gibi sosyal ağaçlandırma projeleri kapsamına 187.000 adet fidan diktik. 131 km karayolu ve köy yolu kenarına 58.000 adet fidan diktik. Antalya’da arıcılığı geliştirmek ve organik bal üretimini desteklemek için 21 bal ormanı kurduk. Tesis ettiğimiz 136 mesire yeri ve 7 şehir ormanı ile vatandaşlarımıza rahat nefes alacakları alanlar oluşturduk. Hükümet olarak daima orman köylülerimizin yanında olduk. Orman köylerinde yaşayan 2.422 aileye 72,5 milyon TL kredi ve hibe desteği sağladık. 5000 Köye 5000 Orman Projesi kapsamında Antalya’da 129 mahallede gelir getirici orman kurarak 170.135 adet gelir getirici fidan diktik. Böylece vatandaşlarımıza ek gelir sağladık. Antalya’ya Uluslararası Ormancılık Eğitim Merkezini kazandırdık. Ayrıca burada orman yangınlarıyla mücadele için pek çok ülkeden gelen teknik personele eğitim çalışması yapılmaktadır” dedi. >>TÜRKELİ
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: