AK Parti tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulan 36 maddelik Karayolları Trafik Kanunu'nda değişiklik öngören yasa teklifiyle, trafik güvenliğini doğrudan tehdit eden davranışlara yönelik yaptırımlar önemli ölçüde artırılıyor. Kanunda yer alan tüm cezaların yükseltilmesiyle birlikte, özellikle trafik güvenliğini tehlikeye düşüren hususlarda caydırıcılığın artırılması ve uygulamadaki aksaklıkların giderilmesi hedefleniyor. Teklif, teknolojik gelişmelere uyum sağlamayı da amaçlıyor.
EHLİYETSİZ VE TEHLİKELİ SÜRÜŞE AĞIR BEDELLER
Yeni teklif, özellikle sürücü belgesi olmayan veya belgesi iptal edilmiş olmasına rağmen araç kullananlara çok daha ağır cezalar getiriyor. Sürücü belgesi sahibi olmadan motorlu araç kullananlara 40 bin Türk lirası, mahkemelerce sürücü belgesi geçici olarak veya tedbiren alındığı halde motorlu araç kullananlar ile sürücü belgesi iptal edildiği halde motorlu araç kullananlara ise tam 200 bin Türk lirası idari para cezası uygulanacak.
UYUŞTURUCU MADDE ETKİSİNDE ARAÇ KULLANMAYA BÜYÜK YAPTIRIM
Teklifin en dikkat çekici maddelerinden biri, uyuşturucu veya uyarıcı madde aldığı tespit edilen sürücülere yönelik yaptırımlar. Bu sürücülere 150 bin Türk lirası idari para cezası uygulanacak ve sürücü belgeleri tamamen iptal edilecek. Ehliyetlerine 5 yıl süreyle el konulacak olan bu kişilerin, 5 yıl sonra ehliyetlerini sıfırdan almaları gerekecek. Ayrıca, bu sürücüler hakkında Türk Ceza Kanunu hükümlerinin de uygulanması öngörülüyor.
SAHTE PLAKA VE KONTROLDEN KAÇMAYA YÜKSEK CEZALAR
Yönetmeliğe aykırı plaka takan sürücülere 4 bin Türk lirası idari para cezası verilecekken, plakasını değiştiren, değişiklik yapan veya sahte plaka kullanan sürücülere 140 bin Türk lirası gibi çok yüksek bir idari para cezası kesilecek. Seyir halindeyken kolluk kuvvetlerince yapılacak ölçümlere itiraz edenlere de 150 bin Türk lirası para cezası ve 5 yıl süreyle ehliyetlerine el konulması gibi ağır yaptırımlar uygulanacak.
SEYİR HALİNDE TELEFON KULLANIMINA KADEME KADEME CEZA ARTIŞI
Trafikte sıkça rastlanan seyir halinde cep ve araç telefonu ile benzer haberleşme cihazlarını kullanan sürücülere yönelik cezalar da artırılıyor. İlk ihlalde 5 bin Türk lirası idari para cezası uygulanacak. Son ihlalin gerçekleştiği tarihten itibaren geriye doğru bir yıl içinde bu kuralın ikinci defa ihlal edilmesi halinde ceza 10 bin Türk lirasına çıkacak. Aynı yıl içinde bu kuralın üç veya daha fazla ihlal edilmesi halinde ise her seferinde 20 bin Türk lirası idari para cezası uygulanacak ve sürücü belgeleri her seferinde otuz gün süreyle geri alınacak.
KAZA YERİNİ TERK ETMEK VE TAKOGRAF KULLANMAMAK DA CEZA KAPSAMINDA
Maddi hasarlı, ölümlü veya yaralanmalı trafik kazalarında, zabıtanın iznini almadan zorunluluk dışında olay yerinden ayrılanlar ile kanunla belirtilen hükümlere uymayanlara 46 bin Türk lirası idari para cezası verilecek. Özellikle ölümlü veya yaralanmalı kazalarda olay yerini terk eden sürücülere bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasının yanı sıra, ehliyet belgelerine 2 yıl süreyle el konulacak ve bu sürücüler ehliyetlerini sıfırdan almak zorunda kalacaklar.
Ayrıca, araçlarda nitelik ve nicelikleri yönetmelikte belirtilen gereçleri bulundurmayan sürücülere bin lira, takograf ve hız sınırlayıcı bulundurmayan ve kullanmayanlara da 75'er bin lira idari para cezası verilecek.
Yorumlar
Kalan Karakter: