Tıbbı ve Aromatik pazarı 5 Milyar dolar gücünde
AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili ve eski Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Atalarımızdan kalan birtakım şifalı bitkiler var ve bunlar 'kocakarı ilacı' diye bir kenara atılmış, kimyasal ilaçlar ithal edilmeye başlanmış. Bizim bu kocakarı ilaçlarından istifade etmemiz gerekiyor." dedi.
Tıbbi ve Aromatik Bitki Çeşitliliğinin Korunmasında, Bunların Üretiminde ve Pazarlanmasında Karşılaşılan Sorunlar ile Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu, AK Parti Antalya Milletvekili İbrahim Aydın başkanlığında toplandı.
Komisyona davet edilen Veysel Eroğlu, tıbbi ve aromatik bitki pazarının önemine değinerek, günümüzde 110 milyar dolar civarında olduğu belirtilen pazarın, 2050 yılına kadar 500 milyar dolarlık bir potansiyele ulaşmasının söz konusu olduğunu söyledi. Bakanlığı döneminde yaptıkları çalışmayla, Türkiye'ye bu alanda 5 milyar dolarlık ihracat hedefi belirlediklerini anlatan Eroğlu, şöyle konuştu:"Bu çalışmalarla 5 milyar dolar seviyesinin üzerinde ihracat gerçekleştireceğimize inanıyorum. Türkiye iklimlerin de kavşak noktası olduğu için biyolojik fauna açısından çok zengin. Biyolojik çeşitlilik açısından bizden daha az potansiyele sahip olmasına rağmen Çin, Hindistan ve Almanya başı çekmektedir. Türkiye'nin enerjiden sonra en fazla ithal ettiği ürün ilaçtır. Atalarımızdan kalan birtakım şifalı bitkiler var ve bunlar 'kocakarı ilacı' diye bir kenara atılmış, kimyasal ilaçlar ithal edilmeye başlanmış. Bizim bu 'kocakarı ilaçlarından' istifade etmemiz gerekiyor. Kimyasal ilaç ithalatının azalması açısından bu durumu önemsiyorum. Bitkilerin özellikle gıda takviyesi olarak kullanılmasında büyük fayda olacağını düşünüyorum."
"4 milyardan fazla fidanı toprakla buluşturduk"
Veysel Eroğlu, biyolojik çeşitliliğin önemli kısmının orman alanlarında yer aldığını, bu nedenle ormanların çok iyi şekilde korunması gerektiğini söyledi.Bakanlığı döneminde gösterdikleri gayretle orman alanlarını 1.5 milyon hektar artırdıklarını vurgulayan Eroğlu, "Bakanlık görevimin sonunda 4 milyardan fazla fidanı toprakla buluşturduk. Biyolojik çeşitliliğin devamı açısından arının büyük önemi var. Bu yüzden 350 civarında bal ormanı kurduk. Bal üretiminde şu anda dünyanın ikinci ülkesi konumuna yükseldik. Bunun gibi dut eylem planı, kestane eylem planı, zeytin eylem planı... Eylem planları çerçevesinde hedeflerimize de ulaştık." diye konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: