Termal ve Çamur Festivalinin açılışı yapıldı
Termal ve Çamur festivali ilk kez dün ilimizde bir termal otelde düzenlendi. Festivalin açılış merasimine Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da katıldı. İlimizdeki turizm temsilcilerinin bir araya geldiği toplantıda istek ve öneriler dile getirildi.
Ağrı dağı örneği verdi
Termal ve Çamur Festivali Yürütme Kurulu Başkanlığını yapan Taha Yasin Eskici, Öncelikle hayalimize inanarak düşüncelerimize katkı sağlayan ve her zaman gençlerin yanında olan Danışma Kurulu başkanımız Afyonkarahisar Milletvekilimiz Hatice Dudu Özkal hanımefendiye sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum. Değerli katılımcılar, Köksüz insan aidiyeti olmayan insandır. "Bizler doğup büyüdüğümüz topraklar olan Afyonkarahisar’da, Sultandağı’ndan başlayarak Sandıklı’ya İhsaniye’den Başmakçı ’ya kadar bütün ilçelerimizi tüm özellikleri ile yüreğimize ve zihnimize nakşettik. Sultandağı’nı bir başka severiz doyumsuz kirazını hiç bir yerde değişmeyiz, Sinanpaşa’da Selçuklu camisinde oturur Allah’a niyaz ederiz, Osmanlı imparatorluğunun İstanbul’dan sonra tek yer olan Sandıklı için bastırdığı altın para ile övünür, bayatın kilimi nasıl ilmik ilmik örülür iyi biliriz. Bu özelliklerimizi bir araya getirdiğimizde turizm alanında çok büyük işler yapacağımıza eminim. İşte bununda anahtarı bu işaretten geçiyor. Biz her bir ferdimizle Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, birlikte Afyonkarahisar Turizmini güzel günlere taşıyacağız. Değerli katılımcılar, Dünya üzerinde en ucuz turizm olarak bilinen deniz turizmi, ülkemizde turizm denince akla ilk olarak gelir. İşte biz bu algıyı değiştirmemiz gerekiyor. Bizler en karlı turizm kolu olan avcılık turizmini, doğa turizmini, termal sağlık turizminin üzerine eğilmemiz gerekir. Sizlere bir örnek vermek istiyorum. Lütfen hesap makinalarınızı çıkartınız. Ağrı dağına çıkan turist sayısı her yıl en az 5000 kişi civarındadır. Tur 5 gün sürmektedir. Her turist yanına 2 merkep ve 1 rehber almak zorundadır. merkep günlük 100$ rehber ise 200$ dır. Şimdi hesaba geçelim. 5000 * 5 * 400 : 10 milyon $ yapar hesabımıza daha konaklama, ulaşım, yeme, içme, aldığı hediye, ve diğer harcamalar dahil edilmemiştir.. Ağrı dağından yerleşik halkın kazandığı para budur. Gelen Turist portföyüne bakıldığı zaman görülüyor ki turistler genellikler Avrupa ve İskandinav ülkelerinden yani gelir düzeyi yüksek turistlerden oluşmaktadır” dedi.
30 tesisten 142’ye çıktı
İl Kültür ve Turizm Müdür vekili Mehmet Tanır da “İlimizde 2002 yılında Belediye ve Turizm İşletme Belgeli Konaklama Tesisi sayısı 30 iken ; 2017 Yılında tesis sayısı 142 olmuştur. İlimizdeki konaklama tesisleri yatak kapasitesi 2002 yılında 4938 iken 2017 yılında 23752 ulaşmıştır. Bakanlığımız hedefleri doğrultusunda gerçekleştirdiğimiz bazı çalışmaları sizlerle paylaşmak istiyorum: Müdürlüğümüz WEB sayfasını geliştirmek için çalışmalarımız sürdürülmektedir. Termal turizm temalı tanıtım filmi hazırladık. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sürdürülen destinasyon yönetim çalışması kapsamında İlimiz pilot olarak seçilmiş olup, 7-13 Ağustos 2017 tarihlerinde çalışmalar yapılmıştır. Bakanlığımız destekleri ile Finlandiyalı bloggerları ilimize getirerek ilimizin tanıtımını yaptık. İlimizde faaliyet gösteren konaklama ve yeme-içme işletmelerinde çalışan personele yönelik olarak ön büro, kat hizmetleri, yiyecek ve içecek servisi, yiyecek üretimi, yöneticileri eğitici olarak yetiştirme kursu 971 sektör çalışanına eğitim ve belgelendirme hizmeti sunulmuştur. Valiliğimiz koordinatörlüğünde Müdürlüğümüz 2017 yılı içerisinde 10 adet turizm fuarına Afyonkarahisar’ı temsilen katılım sağlanmıştır. Yıl sonuna kadar Aralık ayı içerisinde katılım sağlanacak Konya Şeb-i Aruz Etkinlikleri ve İzmir-Travel Turkey fuarları ile toplamda 12 fuar olacaktır. Kültür ve Turizm Bakanlığımızdan Termal Turizm merkezlerimizdeki termal su dağıtım şebekeleri ve altyapı çalışmaları için toplam, 69.850.000,00 TL ödenek gelmiştir. Uygulaması devam etmektedir” dedi.
Görevlendirme için iki maddelik yasaya ihtiyaç var
Toplantıda konuşan Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, “Sayın Bakanıma arz etmek istediğim Sayın vekillerimize arz etmek istediğim konunun püf noktası tamamen dinlenme eğlencenin ötesinde şehrimize yapacağımız temel çalışma şu; Şehrimizde 20 bini aşkın yatak var. Sağlık kuruluşları var. Termal ile termal sağlık turizmi belli. Yapılan iş normal otellerde kalma gibi değil. O nedenle üniversite tıp fakültelerinin, bakanlık hastaneleri ile ortaklaşa yeri mekanı kullandıkları gibi sağlık kuruluşlarının termal otellerdeki fizik tedavi birimlerine hekim görevlendirilmeleri, hemşire görevlendirebilmeli, kısaca sağlık personeli görevlendirebilmeleri için mevzuatta 2 maddelik bir eklemeye ihtiyaç var. Bu vesile ile buraya gelmişken bunu arz ediyorum. Bu çok önemli bu çalışmalar. Bizden istenen, Türkiye genelinde termal suyun olduğu termal tesislerin olduğu yerde sağlık kuruluşları ile termal otellerin bir mevzuat kapsamında buluşturulmasıdır” dedi.
Önemli bir il haline geldik
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban da “Sağlık Bakanlığı, ilimizin termal turizm, doğa turizmi, tarih turizmi yanında sağlık turizminde de çok önemli bir ile olmasını sağladı. Biz de belediye olarak biliyorsunuz spor turizminde gerçekten Türkiye’de destansı faaliyetleri imza atıyoruz. Atmaya devam edeceğiz. Yani Afyon hem termal turizmde, hem doğa turizminde, tarihi turizminde bunun yanına sağlık ve spor turizminde çok önemli bir il haline geldi. İnşallah daha da bu önemini hissettirmeye devam edecek. Tabii festivalimiz adını Çamur ve Termal Festivali olduğunu görüyorum. Bunla ilgili de bir anekdotu anlatarak konuşmama son vermek istiyorum. Sayın Bakanım biliyorsunuz çamur denince akla aslında yıllardır hep Sandıklı ilçemiz gelir. Değerli Belediye başkanımıza kendisi burada şimdi sağlık turizminde de çamur işinde de belediyemizin kendi oteli gerçekten Türkiye'de herkesin bildiği bir yer. Bizde yıllar önce oraya böyle bir gitmiştik. Bizim gibi hiç çamura girmemiş yabancı bir kardeşimiz geldi, orada o zaman çamur 10 lira yazıyordu. Baktı şöyle oradaki görevliye sordu, görevli de “Çamur 10 lira” dedi. Saati vardır düşündü ama 3 dakika duramadı çıktı gitti. Evet tabii çamur tedavisi artık o gün yüksek sıcaklıklarda iken bugün daha ılık bir hale geldi. Herkesin kullanabilmesi imkanı sağlandı. Ben tüm otellerimizi termal tesisleri bu konuda tebrik ediyorum” diye konuştu.
Afyon için inandığımız bir fikir
AK Parti Milletvekili Hatice Özkal ise “Evet Termal ve çamur festivalini oldukça önemsiyoruz. Neden çünkü bu ilin en önemli kaynaklarından birisi. Daha önceden hep birlikte çalıştığımız gençlerden birisi olan Taha Yasin bu fikrini geldi açtı. Güzel bir düşünce olduğunu ve Afyon için gerekli olduğuna inandığımız için birlikte böyle bir yola çıktık. Üzerimize düşen her türlü sorumluluğu üstlendik ve yüz hatlarıyla da bugün bu festival bu noktaya geldi. O yüzden emeği geçen herkese buna katkıda bulunan herkese ben ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Mümin Suresi 12. ayet de der ki, ‘Biz insanı balçıktan yani çamurdan yarattık.’ İnsanın yaratılışında var olan bir kavram materyal çamur ve insanoğlu topraktan gelir” şeklinde konuştu.
15 yıl önce ciddi bir kirlilik vardı
“Afyonkarahisar’da Gerçekten güzel değerlendirilen termal kaynaklarımızla bunun bir Festivali’nin olmasını iyi olacağını düşündük” diyen Özkal, “Öncelikle geçmişte neydik nerelere geldik ve bugün olduğumuz yerden daha nerelere götürebiliriz. Yol haritası çizmek istedik. İşte bu fikirden çıktı bu termal ve Çamur Festivali. Öncelikle ben Afyonkarahisar’da 15 yıl önce şehir kirliliğinden dolayı nasıl sıkıntı çekildiğini hangi kömürlerin nasıl yasaklandığını o günleri çok iyi yaşayan ve hatırlayanlardanım. Temiz hava için iyi kömür yakılsın kararı alındı ama insanlar ağlıyordu diyordu ki o iyi kömürü yakacak sobamız yok. Biz o günlerden geldik ve o günlerde termal ile ısıtma fikri temiz bir enerji olan termal ile ısıtma şehri bir nebze de olsa nefes aldırdı. Gerçekten perişan bir durumdaydı. Daha önceki dönemde çok büyük başarılara imza atmış Jeotermal birliğin yönetim kurulunda da görev yapan birisi olarak ben Afyonkarahisar’ın Termal anlamda yaşadığı süreçleri bilen birisiydim. Mesela Gazlıgöl’deki kontrolsüz kullanımları ve onların düzene sokulması, su kuyuları, onlarla ilgili yaşanan o süreçleri çok iyi bilenlerdenim. Yani bugüne kolay gelinmedi” dedi.
İlimiz destek alan 4. İl oldu
Artık muhteşem başarılara imza atan bir yapı ve birlik oluşturuldu. Kimse kafasına göre su kullanamıyor. Bu anlamda da herkes sektörü biliyor ama tekrar da fayda var diye düşünüyorum. Bu ilk etapta buharından elektrik üretimini deneyen ondan sonra şehrin ısıtmasında soğuk suyu ısıtarak şehrin ısıtmasını yapan belli bir dereceye düşürdükten sonra termalde kullanan ve hatta bir çok alanda kullanmaya devam edilen bir noktaya geldik. Bu anlamda güzel bir yol haritası çizeceklerine inanıyorum. Durmak yok yola devam. Bundan sonrası için Afyonkarahisar'a bu anlamda yapacaklarımıza birlikte kafa yoracağız. İnşallah daha güzel şeyler yapmaya devam edeceğiz. Tedavi anlamında da pek çok konuda yine kullanacağız. Çünkü artık özellikle bu yeni dönemde geleneksel tıp yöntemleri, sağlık bakanlığımızın da çok önemsediği bir alan ve sağlık bakanlığı 3 ili pilot il kabul etti. Bu illerin arasına özellikle Sayın bakanımızı da desteklerini ile 4. il olarak Afyonkarahisar'da katıldı.
Yatırımını tamamlayamayan yatırımcıya ek süre verildi
AK Parti Milletvekili Ali Özkaya da bir konuşma yaptı. Özkaya, “Kanuna tamamlanamayan yatırımlar ile ilgili yeni bir hüküm daha koyduk. Bunlara bir yıl içinde müracaat ettiğinizde ve tesisleri iki yıl içinde tamamladıklarında bunlar da aynı şartlardan yararlanacaklar ve turizme bu eserleri ile katkı verecek. Yeni istihdam alanları oluşturacak ve yeni yatırım alanı oluşmuş olacak. Bu vesile ile sektördeki henüz mülkiyeti devre almamış, devralmak isteyen veyahut da yarım kalmış da tamamlanamamış, tekrar devam etmek istiyorum diyen bütün yatırımcılarımızın İl Defterdarı ve Milli Emlak yöneticilerimiz ile görüşüp süreçlerini başlamalarını tavsiye ederim. Tabii az önce arkadaşlarımızın dediği gibi toprak çok önemli. Hani Aşık Veysel diyor ya “Benim sadık yarim kara topraktır” diye. Gerçekten eski insanların belki bu kadar çok hastalıktan uzak olmasının önemli bir sebebi de toprakla çok haşır neşir olmaları. Sürekli toprağa basmalar iyiymiş. Burada çamur ayrı bir şifa. Hz Mevlana’nın bir sözü var, o bizim çamur için geçerli değil diye düşünüyorum. Topraktan geldik, toprağa gideceğiz, mesela çamurlaşmamak” diyor. Ama biz Afyon’un çamuruna herkesi bekliyoruz ki bulunan şifa bulsun turizmde canlılık olsun, insanlar her türlü sıkıntısını stresini kederini elemi de gidersin, daha sağlıklı daha zinde bir hale gelsin” dedi.
Memlekete dair hayallerimiz var
“Afyonkarahisar’da ilgili çok önemli bir hayalimiz var” diyen Özkaya, “Sayın bakanımızın başkanlığında ve öncülüğünde değerli Rektörümüz, bir başka üniversitemizin Türkiye’nin en büyük üniversiteden birisi Afyonkarahisar için hep beraber bir programa çalışıyoruz. inşallah ona başarılı olduğumuzda Afyonkarahisar’da bir termal şehir olması düşünmek hayal etmek ve gerçekleştirme arzusundayız. Çünkü bizim bu şehre dair bu memlekete dair bu millete dair büyük hayallerimiz var. Hayali olmayan hayal sahip olmayan insan bence boş insan. Büyük hayallerin peşinde koşmak, onları gerçekleştirmek için bir şekilde gayret etmek, imkanları sonuna kadar zorlamak gerekiyor. Biz yöneticilerin seçilmişlerin, bütün iş adamlarının değerli kamu görevlilerin hepimizin ortak hedefi olmalı diye düşünüyorum ve inşallah bu gayretler bu hayaller birbiri ile buluştuğunda çok önemli sonuçlar meydana gelecek. Hem ilimiz büyüyecek, hem ülkemiz büyüyecek, hem insanımıza iş ve istihdam sağlanacak. Bu coğrafyada güçlü olarak durmanın yolu çok güçlü ekonomiye sahip olmak gerekiyor” şeklinde konuştu.
Faaliyetlerimizi arttırmamız lazım
Vali Mustafa Tutulmaz da konuşmasında “Afyonkarahisarımız farklı bölgelerde olan farklı özellikleri olan termal sularıyla ve bu termalin farklı şekillerde kullanılmasıyla Termal şehir unvanını hak ediyor. Bunu geleceğe taşıyabilmek adına bu değerleri geleceğe taşıyabilmek ve bu değerlerden hem bölge insanımızı hem de ülkemiz olarak daha iyi faydalandırabilmemiz adına farklı çalışmaların yapılması gerekiyor. Bunların başında Kalkınma Planlarında öngörülen yatak kapasitesinin 70 binlere çıkacağı öngörülüyor. Öncelikle yatırımcılarımızın bu konuda gayretli olmalarını istekli olmalarını kendilerine tavsiye ediyoruz. Sayın Milletvekilimiz Ali Özkaya beyin de bahsettiği gibi Turizm Bakanlığı’nda gerek il düzeyinde çalışmalar yürütülüyor. Bununla ilgili de yarın Turizm Bakanlığı’nda ortak bir toplantı yapılacak. Bundan sonraki sürece yönelik neler yapabileceğimizi değerlendireceğiz. Bir taraftan bu gelişmeler olurken bir taraftan da tanıtım faaliyetlerimizi artırmamız gerekiyor. Bunun içinde yine son hafta içerisinde iki önemli etkinliğe ev sahipliği yaptık. Birincisi 40 Arap gazeteciyi ki bunlar ülkemizde yaşıyorlar. Arap dünyasındaki televizyonların gazetelerin internet sayfalarının muhabirliğini yapıyorlar. Onlara ilimizi tanıttık ve Arap dünyası ile burası arasında bir bağ kurma en azından termal turizm arasında bir bağ kurma yönünde bir çalışma oldu” dedi.
Hava yolu konusunda sıkıntımız var
“Tabii bir taraftan da yatırımcılar anlamımda bağ kurma yönünde önemli bir adım attık” diyen Tutulmaz, “Yine Rusya ve Bağımsız Devletler topluluğunun diğer üyelerinin oluşturduğu 6 devletin turizm acentelerinin 30 turizm acentesi yine şu anda ilimizde termal turizme ve diğer kültür turizmi, doğa turizmi ile ilgili incelemelerini yapmaktadır. Sayıları her geçen gün bu tür etkinliklere artırmamız lazım. Nereden verim alacağımızı bilemeye biliriz ummadığımız bir etkinlikten daha çok verim alabiliriz. En büyük talebin havayolu ulaşımının daha aktif hale getirilmesi yönünde. Evet bizim karayolu ulaşımımız çok mükemmel bir konumda. Dolayısıyla karayolu ulaşımında bir sıkıntımız yok. Demiryolu ulaşımı da kısa sürede inşallah hızlı trenle önemli bir oranda giderilmiş olacak. Ancak havayolu ulaşımında bir yasa yurt dışından gelenler için önemli bir ihtiyaç olarak karşımıza çıkıyor. Bununla ilgili de çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah bu konuda da verimli bir sonuç alırız. Değerli misafirler gerçekten değerli doğal güzellikleri kültürel değerlerimize tarihi değerlerimiz ve termale sahibiz. Bunu daha iyi kullanabilecek güç, vizyon ve çalışma ilimizde var. Bunu İnşallah kısa sürede ete kemiğe büründüreceğiz. Bu düşüncelerimizi daha aktif daha etkin şekilde kullanmış olacağız” şeklinde konuştu.
49 yıllığına bu alanlar turizme açılıyor
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu da, Bakanlık olarak ormanlık alanların turizme açılması için gerekli kanuni düzenlemelerin devam ettiğini kaydederek, “Turizme en büyük desteği veriyoruz. Bir kere geçmişte Belek gibi, Antalya gibi, Muğla’da ve Türkiye’nin değişik yerlerindeki ormanlık alanlar turizm alanı olarak ilan ediliyor ve 49 yıllığına bu alanlar turizme açılıyor. Tabi bu gerçekten büyük bir imkan” dedi.
50 milyon turist ve 50 milyon dolar bir gelir bekliyoruz
Bakan Eroğlu, memleketi Afyonkarahisar’da gerçekleştirilen “Termal ve Çamur Festivali”ne katıldı. Termal bir otelde gerçekleştirilen ve çok sayıda kamu kurumunun da paydaşlığını üstlendiği festival öncesinde stantları gezen Bakan Eroğlu, elini termal çamura batırarak festival afişine elini basıp altına imzasını attı. Stant gezisinin ardından Bakan Eroğlu ve beraberindeki protokol üyeleri festivalinin açılış toplantısının yapıldığı salona geçti. Etkinliğe Bakan Eroğlu’nun yanı sıra Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekilleri Hatice Özkal, Ali Özkaya, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İl Genel Meclis Başkanı Salih Sel, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mehmet Tanır ile otel ve turizm acenteleri temsilcileri ile davetliler katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Bakan Eroğlu, hükümet olarak turizme verilen desteğin artarak devam ettiğini ifade etti. Eroğlu, “Biz, hükümetimiz olarak ‘ne gerekiyorsak yapılacak’ diye söyledik. 50 milyon turist ve 50 milyon dolar bir gelir bekliyoruz. Ama bu bana göre büyük bir hedef değil. Türkiye bunu muhakkak gerçekleştirecektir diye düşünüyorum. Bu konuda da zaten bir takım kanuni düzenlemelerde hemen yapıldı” dedi.
“Bunların süreleri doluyor”
İki ay önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında yapılan Bakanlar Kurulu’nda turizm konusunun özel olarak ele alındığını anımsatan Bakan Eroğlu, Bakanlık olarak turizm gelişmesi adına gerekli kanuni düzenlemelerin yapıldığını aktardı. Bakan Eroğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere Maliye Bakanlığı ve tabi turizme en büyük desteği veren Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak bizlere talimatlar verildi. Bizde bu konuda hukuki yani kanuni düzenlemeleri yapıyoruz her türlü desteği vereceğiz. Sağolsun, rahmetli Özal, zamanında turizm alanında gelişme için büyük bir potansiyele imza attı. Tabi bu alanların büyük bir kısmı da Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na ait ormanlık alanlar. Biz bunları turizm alanı ilan ederek o tarihte buraları turizme tahsis ettik. Bunların süreleri doluyor otellerin tabi zaman içerisinde yenilenmesi lazım. Bu konuda da kanuni düzenlemeler için gerekli teşebbüsler yapıldı, inşallah önleri açılacak. Biz de şuanda şunu ifade edeyim, Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak biz ne yapıyoruz turizme? En büyük desteği veriyoruz. Bir kere geçmişte Belek gibi, Antalya gibi, Muğla’da ve Türkiye’nin değişik yerlerindeki ormanlık alanlar turizm alanı olarak ilan ediliyor ve 49 yıllığına bu alanlar turizme açılıyor. Tabi bu gerçekten büyük bir imkan.” >>>>Oktay Yüksel
Yorumlar
Kalan Karakter: