Türkiye’nin önde gelen tekstil üreticilerinden Atak Kumaş Tekstil, konkordato sürecinin ardından iflas etti. Sektörde sarsıntı yaratan gelişme sonrası ekonomist İris Cibre, dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Cibre, yanlış zamanlamayla uygulamaya konulan sıkı para politikasının, zincirleme ekonomik sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulundu.
“Kontrollü çıkış yapılmalıydı”
İris Cibre, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, iflas eden firmaların sadece kendi durumlarıyla değil, sektörde oluşturdukları etkiyle değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Cibre, "Bu tür büyük firmalar, talebin yüksek olduğu dönemlerde kontrollü şekilde sistemden çıkarılmalıydı. Şimdi batmaları, zincirleme bir krizin kapısını aralayabilir" dedi.
Yüzlerce iş, onlarca alacak risk altında
Cibre, sadece Atak Kumaş’ın değil, benzer durumda olan 96 şirketin daha yılın ilk yarısında iflas ettiğini hatırlatarak, ortaya çıkan sosyal ve ekonomik yıkıma dikkat çekti:
“Yüzlerce işsiz, alacağını tahsil edemeyen onlarca tedarikçi. İşte bahsettiğim domino etkisi bu.”
“Zombi şirket değil, sıkı para kurbanı”
Söz konusu iflasların “zombi şirketlerin elenmesi” şeklinde yorumlanmasının da yanlış olduğunu ifade eden Cibre, mevcut ekonomik koşullarda ayakta kalmanın zorlaştığını vurguladı:
“Zombi şirket, kredi koşulları daha gevşekken ve talep güçlü iken sistem dışına çıkar. Bugünkü gibi daralma döneminde değil.”
"Faiz indirimleri gecikti"
Ekonomist Cibre, yüksek faiz politikasının reel sektör üzerinde baskı oluşturduğunu ve iflasların temel sebeplerinden biri olduğunu belirterek, “O faiz 2024 Eylülde inmeye başlamalıydı,” ifadeleriyle politika zamanlamasını sert biçimde eleştirdi.
Bu analiz, Atak Kumaş’ın iflasının tekil bir vaka olmaktan çok daha öte olduğunu, Türkiye ekonomisinde daha büyük kırılganlıklara yol açabilecek bir sürecin parçası olabileceğini gözler önüne serdi.
Yorumlar
Kalan Karakter: