Resmi Gazete'de yayımlanan karar göre, 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren bu statüdeki kişilerden sağlık hizmetleri ve ilaçlar için katılım payı tahsil edilecek.
Yeni düzenleme, ödeme gücü olan ve olmayanlar arasında farklı uygulamalar getirirken, özel hastanelere başvuru şartlarını da değiştirdi.
Katılım Payı Uygulaması Başlıyor
1 Ocak 2026'dan itibaren geçici korunanlardan sağlık hizmetleri ve ilaçlar için katılım payı alınacak.
Tahsil edilen tutarlar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu (SYDTF)'na aktarılacak.
Ödeme Gücü Olmayanlara Geri Ödeme
Ödeme gücü bulunmadığı tespit edilen geçici korunanlar, ödedikleri katılım payını talep etmeleri halinde sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarından geri alabilecek.
Geçici korunanlara sunulan sağlık hizmetlerinin bedeli, daha önce AFAD tarafından karşılanırken, yeni dönemde Sağlık Bakanlığı kontrolünde SYDTF tarafından her üç ayda bir karşılanacak.
Özel Hastane Şartları Değişti
Eski uygulamada tüm geçici korunanlar, acil durumlar dışında özel sağlık kurumlarına doğrudan başvuramazdı.
Yeni düzenleme ile bu kısıtlama yalnızca ödeme gücü olmayan kişiler için geçerli hale geldi.
Ödeme gücü bulunan geçici korunanlar, artık özel sağlık kuruluşlarına başvurabilecek.
Ödeme gücü olmayan geçici korunanlara, SGK'nın karşılamadığı sağlık hizmeti (aşılar hariç) verilemeyecek.
Sağlık hizmetleri için SGK'nın belirlediği fiyatların üzerinde veya daha düşük iskonto içeren fiyatlandırma uygulanamayacak.
Geçici Koruma Statüsündeki Suriyeli Sayısı
Türkiye'de geçici koruma statüsü çoğunlukla Suriyeliler için uygulanıyor.
20 Ekim 2025 verilerine göre, toplam 2 milyon 375 bin 909 Suriyeli geçici koruma statüsünde bulunuyor.
Bu kişilerin en çok bulunduğu iller: İstanbul (417.725), Gaziantep (333.849) ve Şanlıurfa (197.017).
Yorumlar
Kalan Karakter: