Solak Kardeşler, Ateşi Ve Alın Teriyle Tarih Yazıyor
Afyonkarahisar’da bir atölyede hâlâ çekiç sesleri yankılanıyorsa, bilin ki orada Solak Kardeşler’in emeği vardır.
Yayınlanma :
09.06.2025 15:22
Güncelleme :
09.06.2025 15:36
Üç kuşaktır sürdürülen bu köklü meslek, teknolojinin ve hazır üretimin gölgesinde unutulmaya yüz tutsa da Niyazi ve Ahmet Solak, demirciliği ayakta tutmak için çabalamaya devam ediyor.
Yıllarını ocağın başında geçiren 57 yaşındaki Niyazi Solak, “Ben bu işe daha çocukken, altı yaşımda başladım. Severek, içten yapıyorum. El zanaatının en saf, en hakiki hâli bu. Yorucu ama aynı zamanda sağlık için spor gibi. Her gün sekiz, on saat ayakta çekiç sallıyoruz. Bu iş yürek ister, kol gücü ister, sabır ister” sözleriyle mesleğe duyduğu bağlılığı dile getirdi.

54 yaşındaki kardeşi Ahmet Solak da dedelerinden kalan mirası sürdürüyor. “Kapı tokmağından zincire, hayvan tasmasından eski tip tokalara kadar birçok ürünü ellerimizle yapıyoruz. Eskinin izini taşıyan ne varsa, bizde şekil buluyor” dedi.

Ancak iki kardeşin en büyük kaygısı, bu geleneği devredecek bir neslin kalmamış olması. Gençler artık başka alanlara yönelmiş. Solaklar, bu mesleğin belki de son temsilcileri. Ama onlar, vazgeçmiyor. Çekicin her darbesinde sadece demiri değil, geçmişi de şekillendiriyorlar.

Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: