Klasik Türk Bezeme Sanatları Atölyesi'nde proje çalışmalarına devam eden sanatçı Zehra Çağlı'nın minyatür ve tezhip eserlerden oluşan ilk kişisel sergisi "Gönül Fırçasından", Zeyrek Akademi'de sanatseverlerle buluştu.
Atölye sorumlusu Prof. Dr. Nil Sarı, yürütülen proje kapsamında grup halinde çalışmaların sürdüğünü belirtti. Serginin, caminin tarihi ve sanatsal detaylarını yansıtan özgün eserlerle sanatseverlerin beğenisine sunulması hedefleniyor. Çağlı, yaklaşık 19 yıldır sanatla uğraştığını ve sergi açmak amacıyla eserlerini satmayarak biriktirdiğini söyledi.
“Sergide 36 Eserinin Yer Alıyor”
Çağlı, sergide 36 eserinin yer aldığını belirterek, "Hem minyatür hem de tezhip eserlerim var sergide. Her zaman 'Tezhip bilmeyen, minyatürü öğrenemez' diye düşünülür. Ben de önce tezhibe başladım, sonra minyatüre geçtim. Sergide atölyemizin yürüttüğü projeler dahilinde yaptığım eserler de var. Mesela Trabzonlu olduğum için, Trabzon'a dair de bir eserim var. Genel olarak serbest, sevdiğim konuları minyatür olarak çalışıyorum." dedi.
"Öğrenci katılımlı bir eğitime başladık"
Klasik Türk Bezeme Sanatları Atölyesi'nin eğitim ve öğretim kadrosundan Prof. Dr. Nil Sarı ise atölyenin geçen yıl sonbahardan itibaren Zeyrek Akademi'de çalışmalarına devam ettiğini aktararak, "Fatih Belediyesi bizi burada misafir ediyor. Bu yeni mekanla birlikte bütün eğitim programımız da değişti. Öğrenci katılımlı bir eğitime başladık. Öğrencilerimize tezhip, minyatür, çini ya da katı konusunda dersler anlattırıyoruz. Onlar derslere hazırlanıyor, sunum yapıyor ve ileride bir hoca olma konusunda da yol alıyorlar." diye konuştu.
Sarı, minyatür sanatçısı Gaye Özen ile tezhip sanatçısı Emel Duan'ın atölyede dersler verdiğine işaret ederek, şunları söyledi:
"Gaye hocamız, akademi mezunu olması sebebiyle çok daha güzel bir şekilde sanatın temel unsurlarını anlatıyor. Biz bu atölyede bundan sonra artık tasarıma çok önem veriyoruz. Sanat tarihinde dönemlerin içinde her bir desen örneğinin nasıl evrildiğini, değiştiğini, geliştiğini öğretme çabasındayız ki biz o desenlere, örneklere yenilerini katabilelim. Yani bir sanat tarihçisi olarak değil, desenlere bir sanatçı olarak yaklaşmaya çalışıyoruz. Onun için tasarıma çok önem veriyoruz."
Sanatçı Zehra Çağlı'dan Afyonkarahisar Ulu Cami İçin Özel Sergi Hazırlığı
Klasik Türk Bezeme Sanatları Atölyesi'nde proje çalışmalarına devam eden sanatçı Zehra Çağlı, önümüzdeki dönemde Afyonkarahisar Ulu Cami’yi konu alan özel bir sergi hazırlayacağını belirtti
Yayınlanma :
27.05.2025 16:40
Güncelleme :
27.05.2025 16:40


Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: