SAMET USTA’DAN ET VE SAKATAT GRUBUNA DAİR ÖNERİLER
Uzun yıllardır Afyonkarahisar'da esnaflık yapan ve ciğer ustalığıyla tanınan Samet Aydoğan Kurban Bayramı'nın ardından et ve sakatat ürünlerine olan talebin hala canlılığını koruduğunu, belirtti. Et muhafaza yöntemleri ve taze etin önemi üzerine önemli açıklamalarda bulundu.
Kurban Bayramı’nın ardından kesilen etleri nasıl ve kaç derecede muhafaza etmeliyiz? Özellikle havaların aşırı ısınmasının ardından tüketilen gıdaların belirtilen koşullardan daha önce bozulma olasılıkları da arttı. Peki vatandaşlar et ve sakatat gurubu ürünleri daha uzun ve sağlıklı koşullarda tüketebilmek için neler yapmalı?
Samet Usta, soğuk zincirin kesintisiz devam etmesinin, etin kalitesini korumak açısından kritik olduğunu vurguladı. Özellikle sıfır derece altında saklanan etlerin ters dönebileceğini belirten Aydoğan, modern soğutma sistemlerinin bu süreci hızlandırdığını ve etin dinlenme süresini kısaltabildiğini ifade etti. "Gün içinde -1 derecede muhafaza edilebilir" diyerek, ideal saklama koşullarının ne kadar hassas olduğunu dile getirdi.
“ETİN DİNLENMESİ, TAZE KALİTEYİ SAĞLAMAK İÇİN GEREKLİDİR”
Kurban kesimi sonrası etin dinlendirilmesi konusunda da önemli bilgiler veren Aydoğan, etin kesildiği gün tüketilmek üzere hazır hale getirilmesinin en doğru yöntem olduğunu belirtti. Haftada 6 gün kesim yapıldığını ve günlük taze et getirip satış yaptığını kaydeden Aydoğan, siparişlerin hızla teslim edilmesi gerektiğini ve mümkün olduğunca bekletilmeden tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Kurban Bayramı’nda kesim yapan vatandaşların 12 ila 24 saat aralığında eti dinlendirerek soğuğu tamamen içine alması gerektiğini ifade eden Aydoğan, yeni nesil soğutma sistemlerinin de kullanılabileceğini belirtti. Et ve sakatat grubu nasıl doğru muhafaza edilir?
SOĞUK ZİNCİR YÖNETİMİ
Samet Usta muhafaza yöntemlerini anlattı;
- Ürünler -1 derecelerde muhafaza edilebilir.
- Bonfile, kuşbaşı, biftek gibi parçaları buzdolabında 3-5 gün, sakatat ve kıymaları ise 2 ay kadar buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
- Kemikli etler ise önce küçük parçalara ayrılmalı, streç filme sarılmalı, ardından buzdolabı poşetine konulmalıdır. Kemikli etler hava almayacak şekilde buzluk kısmında saklanabilir.
- Çiğ ve pişmiş etler farklı kaplarda saklanmalı, birbiriyle temas ettirilmemelidir.
- Öte yandan derin dondurucudan çıkarılan et mutfak tezgahında bekletilerek çözdürülmemelidir. Yoksa etin üstünde bulunan ve derin dondurucuda uyku konumuna geçen bakteriler hızla çoğalarak hem etin bozulmasına hem de birçok hastalığa yol açar. Bu nedenle et, pişirilmesinden bir gün önce buzdolabının +4 derecedeki normal raflarına alınmalı ve bu şekilde çözdürülmelidir. Çözdürülen et tekrar derin dondurucuda saklanmamalıdır.
"SAKATATTA TALEP DEVAM EDECEK”
Ürün çeşitliliği ve fiyatlandırma konusunda da bilgi veren Aydoğan; “Şu an kaliteli bir düve eti kıyma 480 TL, 530 lira kuşbaşı. Antrikot'un fiyatı 570 TL, ciğer'in fiyatı 420 TL, uykuluk 380 TL, sucuk 550 TL, diğer gruplar biraz daha uygun. Böbrek 70 TL, kalp 170 TL, beyin tane 80 TL, İşkembe 90 TL" Beynimiz şu diyerek, piyasadaki dinamikleri de değerlendirdi.
Son olarak, müşteri memnuniyetinin kendileri için öncelik olduğunu ve her zaman kaliteli ürünleri seçerek, sakatat ve diğer et ürünlerinin sağlık ve hijyen standartlarına uygun olarak işlendiğini vurgulayan Samet Usta, bu konuda titizlikle hareket ettiklerini ve müşterilere her zaman en kaliteli ürünleri sunduklarını dile getirdi.
>>ÖZEL HABER
Yorumlar
Kalan Karakter: