Salar İlkokulu’nda Baş Bezi Geleneği Yaşatılıyor
Afyonkarahisar’ın Salar İlkokulu’nda Halk Eğitim Merkezi’nin başlatmış olduğu “Hayat Boyu Öğrenen Mahalle” projesi kapsamında kurslar devam ediyor. Giyim Bölümü Usta Öğreticisi Zakire Gönül, kursiyerleriyle birlikte baş bezi geleneğini yaşatmaya devam ettiklerini belirtti.
“Baş bezi, Afyon kültürünün önemli bir parçası”
Zakire Gönül, yaptığı açıklamada, “Halk Eğitim Merkezi Giyim Bölümü Usta Öğreticisi olarak görev yapmaktayım. Afyon Kocatepe Üniversitesi Geleneksel Türk Sanatları bölümünün ilk mezunlarındanım. ‘Hayat boyu öğrenen mahalle’ projesi kapsamında Salar İlkokulu’nda kurslarımıza devam ediyoruz. Baş bezi, senelerdir Afyon kültürünün önemli bir parçası olan bir gelenektir. Ancak maalesef son yıllarda unutulmaya başlandı. Salar kasabasında ise bu gelenek hala özel günlerde kullanılıyor. Eskiden Afyon’da gündelik olarak kullanılan baş bezleri, günümüzde özellikle düğünlerde oğlan evi tarafından estetik bir örtü olarak tercih ediliyor,” ifadelerini kullandı.
“VALİ HANIMIN EMEĞİ ÇOK BÜYÜK”
Gönül, kursiyerlerinin bu geleneksel örtüyle ilgili sergi hazırlıklarına başladığını ve sergiye Afyonkarahisar Valisi'nin de katılarak büyük ilgi gösterdiğini belirtti. "Kursiyerlerim bana sergimizde ne giyeceklerini sorunca baş bezi kullanmak istediklerini söylediler. Ben de ne olduğunu sordum ve baş bezini görünce gerçekten bir sanat eseri olduğunu fark ettim. Kumaşlarını ve dokuma tekniklerini üniversitedeki hocalarıma gösterdim, çok ilgilerini çekti. Sergimizi Vali Hanım da ziyaret etti ve baş bezini çok beğendi. Kendisinin talimatıyla bu gelenekle ilgili daha fazla araştırma yapılmasını istedi. Bu konuda Vali Hanım’ın emeği gerçekten çok büyük ve kendisi baş bezlerine sahip çıkma konusunda bizlere destek oldu," dedi.
“SALAR KASABASI’NIN AYRI BİR YETENEĞİ VAR”
Baş bezi geleneğinin 150-160 yıl öncesine dayandığını belirten Gönül, bu geleneği yaşatmaya yönelik çalışmalarının önemine değindi. Ayrıca, giyim kurslarında şal ve etol gibi modern tasarımların yapıldığına dikkat çekti. Gönül, Salar kasabasının dokumacılık konusundaki tarihi geçmişine de değindi. Salar’ın isminin Salur boyundan geldiğini belirten Gönül, "Salar, Oğuz boyunun 24. kolundan Salur Beyliği’ne dayanan bir geçmişe sahip. Salur Beyliği, halı, kilim ve kumaş dokumacılığında oldukça ileri seviyelere ulaşmış bir beylikti. Ben, kasabamızda hala bu becerilerin genetik olarak sürdüğünü düşünüyorum,” dedi.
Kursların büyük ilgi gördüğünü belirten Gönül, geleneklerimize sahip çıkmanın önemine vurgu yaparak, kursiyerlerine ve kasaba halkına bu kültürel mirası yaşatmaya devam etmelerini istedi. Baş bezi geleneğinin yaşatılması adına önemli bir adım atılırken, Gönül ve kursiyerlerinin çalışmaları, Afyonkarahisar’ın kültürel zenginliklerinin korunmasına katkı sağlıyor. >>Özel Haber: Yasin AY-Hüseyin ER
Yorumlar
Kalan Karakter: