Rızık tarım Danışmanlık Sahibi Serdar Balık'tan, Afyon’da hayvancılık ve Tarım Üreticilerine Müjdeli Haber!
Rızık Tarım Danışmanlık işletmesinin sahibi Ziraat Mühendisi Serdar Balık, hayvancılık ve tarım sektöründeki deneyimlerini ve yeni girişimlerini paylaştı. Afyonkarahisar halkına yıllarca hizmet vermiş olan Balık, geçtiğimiz günlerde açtığı yeni işletmesinde çiftlik ekipmanları, yem katkıları ve yemlik tohum satışlarına başladığını belirtti.
Balık, özellikle hayvancılık sektörünün dünya genelinde her zaman önemini koruyacağını vurgulayarak, " Gıda, dolayısıyla hayvancılık dünyada hiçbir zaman önemini kaybetmeyecek, insanlık var oldukça devam edecek bir sektördür. Bu nedenle çiftçimiz üreticimiz endişe etmesin. Zaman zaman ürettikleri her üründe yetiştirdikleri her hayvanda zarar eden üreticimize şunun müjdesini verebilirim. Önümüzdeki birkaç yıl boyunca özellikle hayvancılığın zarar etme ihtimali yoktur." dedi.
“ÜRETİCİLERİMİZ HAYVANLARINA SAHİP ÇIKSIN”
Yurtdışından gelen canlı hayvan ve karkas etlerin geçici çözümler olduğunu belirten Balık, " Yurtdışından getirilecek canlı hayvan da karkas et de pansuman tedbirlerdir. Atalarımızın da dediği gibi taşıma suyla değirmen dönmez. Bu sebeple elinde damızlık düve, sağmal hayvan bulunan üreticilerimiz eğer imkanları müsaitse hayvanlarına sahip olsunlar. " şeklinde konuştu.
“BÖLGEMİZDE EKİM YAPACAK ÇİFTÇİLERİMİZ ZARAR ETMEYECEK”
Kuraklık nedeniyle çevre illerde silajlık mısır gibi suya fazla ihtiyaç duyan bitkilerin üretiminin yasaklandığına dikkat çeken Balık, bu durumun bölge çiftçileri için avantaj olacağını ve geçen yılın aksine zarar etmeyeceklerini ifade etti. Ayrıca, bitkisel üretim yapan çiftçilere yemlik bitki ekimi yapmalarını önererek, "Kuraklık nedeniyle çevre illerde silajlık mısır gibi çok su ihtiyacı olan bitkilerin üretimi yasaklandı. Bu sebeple bölgemizde ekim yapacak üreticilerimiz geçen yılın aksine zarar etmeyeceklerdir. Pazara sunulan bitkisel üretim yapan çiftçilerimize de tavsiyem yemlik bitki ekimi yapsınlar. Özellikle bitkisel üretimin yanında hayvansal üretim yapan çiftçilerimizin ekim alanlarını hayvanlarına yönelik değerlendirmeleri onlara kazanç sağlayacaktır." diye ekledi.
“ANA OLMADAN, dana OLMAZ”
Balık, kırmızı et sorununun çözümü için ‘Kırsalda Bereket, Hayvancılığa Destek’ adlı projeye dikkat çekti. Projeye başvuracak çiftçilere önerilerde bulunan Balık, "Yıllardır kırmızı et sorunu yaşayan ülkemizde biz de yıllardır “Ana olmadan, dana olmaz” diyoruz. Bu ülkede eğer çiftçimizin ürettiği süt para etse idi, ne bir projeye ne de hayvan ithalatına gerek kalmazdı. Gelinen noktada yetkililer bir proje üretmek zorunda kalmıştır ve ‘Kırsalda Bereket, Hayvancılığa Destek’ adı altında bir proje başlatmıştır. Bu projeye, işi bilen işletmesi ve en azından kaba yemi hazır olan çiftçilerimizin başvurmalarını tavsiye ederken, başvuruları değerlendirecek kamu personelinin de desteklemenin doğru kişilerce kullanılmasını sağlamalarını temenni ediyorum.” dedi.
SON BAŞVURU, 28 ŞUBAT!
‘Kırsalda Bereket Hayvancılığa Destek’ projesine Başvuruların 28 Şubat 2025 tarihine kadar yapılması gerektiğini hatırlatan Balık, çiftçilerin İl/İlçe Tarım Orman müdürlüklerine müracaat etmelerini önerdi. >>Özel Haber: Hüseyin ER-Selçuk Aydın