Rekabet Kurumu’nun resmi açıklamasına göre, MediaMarkt’ın küçük ev aletleri sektöründe dolaylı bilgi paylaşımı yoluyla rekabeti ihlal ettiği belirlendi. Söz konusu uygulamaların piyasa dengesini bozduğu ve rekabetçi yapıyı zedelediği ifade edildi.
Soruşturmanın Odağında Bilgi Paylaşımı Var
Soruşturma kapsamında, Fakir Elektrikli Ev Aletleri aracılığıyla MediaMarkt, Vatan Bilgisayar ve Teknosa arasında dolaylı bilgi paylaşımı yapıldığı iddiaları incelendi.
Kurum, bu yapıyı “topla-dağıt karteli” niteliğinde uyumlu eylem olarak değerlendirdi.
4054 Sayılı Kanun’a Aykırı Bulundu
Yapılan incelemeler sonucunda söz konusu uygulamaların, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesini ihlal ettiği tespit edildi. Bu madde, rekabeti kısıtlayıcı anlaşma ve uyumlu eylemleri yasaklıyor.
Diğer Şirketler Uzlaşma Yoluna Gitti
Aynı soruşturma kapsamında diğer şirketler uzlaşma yolunu tercih etti. Buna göre:
- Teknosa yaklaşık 17 milyon TL
- Vatan Bilgisayar yaklaşık 21 milyon TL
- Fakir Elektrikli Ev Aletleri ise yaklaşık 26 milyon TL
idari para cezası ödemeyi kabul etti.
MediaMarkt Uzlaşmayı Kabul Etmedi
MediaMarkt’ın uzlaşma yoluna gitmemesi nedeniyle soruşturma tam kapsamlı olarak tamamlandı ve şirkete 330 milyon TL’lik ceza kesildi. Bu durum, diğer firmalara kıyasla daha yüksek bir yaptırım uygulanmasına neden oldu.
Yorumlar
Kalan Karakter: