Ramazan ayında beslenme
Fuar Hastanesi diyetisyenlerinden Özge Düzağaç Ramazan ayında beslenme ile ilgili bir dizi tavsiyelerde bulundu. Düzağaç orucun ne ziyafet, ne de diyet olduğunu söyledi.
“Oruç anlamını yitirmesin” diyen Düzağaç, “Doğru tutulan orucun detoksikanyani toksinlerden temizleyici etkisi olduğu biliniyor. Kimileri tuttukları orucu iftar saatinde ziyafet ile ödüllendirirken, kimileri bu ayı zayıflamak için fırsat olarak görmekte. Oysa ki oruç; islamın beş şartından biri olan önemli bir ibadet. Yani ne diyet ne de ziyafet” dedi.
“Ağır yemek beyin kanamasına neden olabilir”
“Ramazan ayının gelmesiyle beslenme tipinin tamamen değişmesi kiloda değişime ve çeşitli sağlık problemlerine yol açabilir” diyen Düzağaç, “oysa ki sağlıklı ve dengeli beslenmeyi oruç tutarken de devam ettirmek mümkün.
Oruç ne zaman sakıncalı? Uzun bir açlıktan sonra ağır yemek, kalbin yükünü artırabilir. Dolayısıyla kalp krizi, yüksek tansiyon, beyin kanaması ve felç gibi hastalıklar artabilir” ifadelerini kullandı.
“Şeker hastası sahura mutlaka kalkmalı”
Mide ülseri vakalarında ülseri azdırabileceğini de kaydeden Düzağaç, “İnsülin iğnesi kullanan, hamile olan,kanşekeri normalin altına düşen ve 65 yaş üzerinde olan, düzenli ilaç kullanmayıp diyetini uygulamayan şeker hastaları oruç tutamaz.Kanşekeri 140′ın altında olan ve insülin iğnesi kullanmayan ikinci tip şeker hastaları oruç tutabilirler. Oruç tutmak kişiyi manevi açıdan rahatlattığı için stresten uzak tutuyor. Bu durumdan en çok asabi şekeri ve tansiyonu olanlar yararlanırlar. Oruç tutan şeker hastası sahura mutlaka kalkmalı. Ramazan’da kandaki şeker düzeyi ilk günlerde düşer, ancak ikinci haftadan sonrakanşekeri 40 ile 80 puan arasında yükselir. İftarda tıka basa yemek yemek, pankreasın yorulmasına vekanşekerinin artmasına neden olur. Diyabet ve tansiyon hastaları, ateşli hastalıkları olanlar, sık ilaç alımının gerektiği durumlarda, akıl hastaları, verem ve kanser hastaları oruç tutmamalıdırlar” ifadelerini kullandı.
Sahuru ihmal etmeyin
Diyetisyen Düzağaç, “Günlük hayatımızda nasıl azar azar, sık sık beslenmek gerekiyorsa ramazanda bunu sürdürmeliyiz. Gün boyunca alamadığımız besin öğesi ihtiyaçlarımızı karşılamak zorundayız. Bunun için öğün sayısı artırılmalı ve mutlaka sahura kalkılmalı. Sahurda yeterli sıvı alınmalı, aşırı yağ ve tuzlu besinler tüketilmemeli. Sahurda sadece su içerek niyetlenmek veya gece yiyip yatmanın son derece zararlı olduğu unutulmamalı. Bu nedenle sahurda protein içeren süt içilmeli, yoğurt, peynir gibi gıdalar yenmeli yanına mutlaka tam tahıllı ekmek eklenmeli. Yiyecek olarak da çorba, az yağlı yapılmış sebze, zeytinyağlı yemekler veya hafif kahvaltılardan birini seçmek en doğrusu olacaktır.
*Sağlık ve huzur dolu bir Ramazan için Ramazan ayına özel yapacağınız birkaç önlem ve düzenlemeyle hazırlayacağınız basit bir beslenme planı sizi bu ay boyunca sağlıklı kılacaktır” diyerek sözlerini noktaladı. >>>Haber merkezi
Yorumlar
Kalan Karakter: