Çocuk psikolojisi uzmanı Psikolog Cansu Candoğan, suça sürüklenen çocuk kavramını ele alırken, bu çocukların suçlu değil, çoğu zaman doğdukları koşulların mağduru olduklarını belirtti. Candoğan, çocukların gelişimsel olarak dürtü kontrolü ve soyut düşünme becerilerinin sınırlı olduğunu, ayrıca çevresel etmenlerden çok kolay etkilendiklerini ifade etti.
UNICEF’in çocuk adalet sistemi üzerine yayınladığı raporların vurguladığı gibi, "Çocuğun işlediği düşünülen davranış çoğu zaman kendi tercihi değil, maruz kaldığı koşulların sonucudur." diyen Candoğan, suça sürüklenen çocukların arkasındaki etkenlerin anlaşılabilmesi için, öncelikle çocuğun aile ve sosyal çevresinin gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye’de çocukların suça sürüklenip sürüklenmediği sorusuna yanıt veren Candoğan, "Çocuklar, çoğu zaman kendi iradeleriyle değil, ekonomik ve sosyal zorluklar nedeniyle suça itilmişlerdir." dedi. UNICEF’in 2023 Türkiye raporuna göre, her yıl 500.000'den fazla çocuk, mağdur, tanık veya şüpheli olarak adalet sistemiyle temas ediyor. Bu çocukların büyük kısmının karşılaştığı zorluklar arasında yoksulluk, aile içi şiddet, okul terkleri, göç ve duygusal ihmal gibi faktörler öne çıkıyor.
Bu verilerin, Türkiye'deki sistemsel bir sorunun yansıması olduğuna dikkat çeken Psikolog Cansu Candoğan, gelişim psikolojisi araştırmalarına göre, bir çocuğun davranışlarını şekillendiren en önemli faktörlerin başında aile ve çevre koşullarının geldiğini vurguladı. Candoğan, "Çocuğun davranışlarının %70’ten fazlası, aile ve çevre koşullarından etkileniyor." dedi.
Travma ve Yoksulluk Çocukları Suça Yönlendiriyor
Psikolog Candoğan, suça sürüklenen çocukların büyük çoğunluğunun geçmişte ihmal, istismar ve duygusal yoksunluk gibi travmalara maruz kaldığını belirtti. Ebeveyn çatışmaları, ekonomik yoksulluk, güvensiz yaşam alanları ve kötü arkadaş çevrelerinin çocukları psikolojik olarak risk altına soktuğunu söyledi.
Birçok çocuğun aile içinde "görünmez" bırakıldığını ifade eden Candoğan, bu durumun çocukların içsel çatışmalarını daha da derinleştirdiğine dikkat çekti. Çocukların suç davranışlarını, kötülük olarak değil, acı ve yoksunluk çığlığı olarak görmek gerektiğini belirtti.
Erken Müdahale ve Psikososyal Destekle Çocuklar Yeniden Yönlendirilebilir
Candoğan, suça sürüklenen çocukların tedavisinin yüksek başarı oranlarıyla mümkün olduğunu söyledi. "Erken gelişim döneminde doğru psikososyal destek almış bir çocuk, davranışlarını tamamen değiştirebilir." diyen Candoğan, ailelere ve eğitimcilere de önemli mesajlar verdi.
"Çocukların en büyük ihtiyacı görülmek ve anlaşılmaktır. Duygusal ihmal, fiziksel şiddetten daha yıkıcı olabilir." diyen Candoğan, ailelerin çocuklarına sınır, destek ve sevgi üçlüsünü sunarak, onların daha sağlıklı bir gelişim göstermelerine yardımcı olabileceklerini söyledi.
Eğitimcilere de seslenen Candoğan, "Davranışın arkasındaki çocuğu ve duyguları görmek gerekir. Suç davranışı bir sonuçtur, temel neden mutlaka dikkate alınmalıdır." dedi. Okulların psikososyal destek kapasitesinin artırılması gerektiğini vurgulayan Candoğan, bir eğitimcinin zamanında yaptığı doğru gözlem ve yönlendirmenin bir çocuğun hayatını değiştirebileceğine dikkat çekti.
ÖZEL HABER- İREM GÜRBÜZ
Yorumlar
Kalan Karakter: