120 YIL BOYASI SOLMAYAN KİLİMLER NASIL ÜRETİLİYOR
Afyonkarahisar'da, koyun yününden ip ve kök boya ile dokunan ‘Bayat kilimi’, binlerce yıllık motifleri ile Türklerin Orta Asya'dan Anadolu'ya taşıdığı kültürel zenginliği yansıtıyor. Oğuzlar'ın Bayat boyundan insanların yaşadığı Bayat ilçesinde tescili alınan kilim dokumacılığı usta ellerde devam ettiriliyor.
YÖRE HALKI RENKLERİ DAĞLARDAN TOPLUYOR
Yöre halkının dağlardan topladığı pinar, palamut , mazı bitkisi ve diğer çeşit bitkiler gölgede kurutuluyor. Daha sonra kazanlara iple beraber konulup kaynatılıyor. 24 saat kazanda bekleyen ipler, askıya asılarak kurumaya bırakılıyor. Kurutulan ipler tezgâhlarda hünerli ellerde dokunarak yün kilim haline getiriliyor.
12 ÇEŞİT MODELİ VAR
Bayat kiliminin yüzlerce yıldır ‘avşar güzeli’, ‘seleser’, ‘bindallı’, ‘bıtıraklı’, ‘ejderhalı’ ve ‘burçaklı’ gibi 12 model olarak dokunuyor.
HEDİYELİK EŞYA STATÜSÜNDE
Bayat kiliminin coğrafi işaret tescilinin alındığını dile getiren Kilim Atölyesi yetkilisi Sökmen, şunları kaydetti: "Kilim atölyesinde dokunan kilimleri genellikle kilimin ve kök boyanın ne demek olduğunu bilen insanlar alırlar, hediye ederler. Evlerinin baş köşesine asarlar. Kilimlerimize kilimin gerçek değerini bilenler ilgi gösterir. İlçemizi ziyarete gelenler, önce Bayat kilimlerimizin halılar ve diğer kilimlere göre çok pahalı olduğunu söylüyor. Ama kilimlerimizin yüzde yüz kök boya ile dokunduğunu, renk ve motiflerini 120 yıl koruduğunu öğrenince şaşırıyorlar. Bayat kilimini, gerçek kilimin ne olduğunu bilenler alıyor." Dedi.
GÖREVİNE YENİ BAŞLAYAN KAYMAKAM DESTEKLEYECEK
Bayat Kaymakamlığına yeni ataması yapılan ve bugün göreve başlayan Kaymakam Ahmet Aykaç, Bayat ile ilgili olarak şu sözleri ifade etti ; “ Göreve daha dün başladım, ilgili kurumlarla hemen görüştük istişarelere başladık. İlçemizin değerlerini korumak ve tanıtmak için elimizden geleni yapacağız.” Dedi. >> ÖZEL HABER OĞUZHAN ÖZDEMİR
Yorumlar
Kalan Karakter: