“EĞİTİMSİZ MEHTER OLMAZ”
Kurduğu Mehter Takımı ekiplerini her zaman aynı bölgede kurmaya dikkat ettiğini söyleyen Mehter hocası Zafer İşlek: “Rüyalarımda Abdülkadir Geylani, Said-i Nursi, Veysel Karani Hazretleri’ni görüyordum. Biraz akılbali olunca araştırdım. Neden böyle diye? Yaşadığımız çok olay var. Ben bu konuyu oraya bağlıyorum. Bu işi yaparken benim belgem olmasına rağmen kimseyi kandırmıyorum. Fakat çevremde bu şekilde insanları kandıran art niyetli insanlar var. Nerede mehter ekibi kurduysam oraya yakın ekiplerden bir grup oluşturmak istedim. Benim belgem olmadan önce ben müfettişlik yapıyordum, bunu da söylüyordum. Diyorum ki eğitim almanız lazım. Böyle mehter olmaz. Bu elbiseyi giydiğinizde abdest almak zorundasınız. Bazı kişilere kaç tane marş biliyorsunuz diye sorduğumda, 10 tane marş biliyorum şeklinde cevaplar alıyorum. 10 tane marşla mehter olmaz”dedi.
“DEVLET SANATÇILIĞI’NI KAZANDIM”
Osmanlıyı yaşamayı seviyorum diyen Zafer İşlek: “Hiçbir zaman ustam olmadı. Ben Osmanlı yaşamını seviyorum. Öğrencilerime yalan söylemeyin diyorum. Yalanlar, münafıklık alametidir. Tarihimi çok araştırdım. Afyonkarahisar’ın tarihi 18 bin 500 yıla dayanıyor. Ortaokuldan sonra Endüstri Meslek’i Lisesi’ni kazandım. Elektrik Bölümü’nü kazandım. Okuldan sonra gemilerde çalıştım. Türk Sanat Müziği, Türk Halk Müziği eserleri okudum. Sonrasında yarışmalara girdim, yaraşmalar kazandım. Halk Müziği sanatçılığının birinciliğini kazandım. Devlet Sanatçılığı’nı kazandım”dedi.
“MEZAR ZİYARETLERİNİ SEVİYORUM”
Peygamber Efendimizin yolundan gitmeyi sevdiğini aktaran İşlek: “Mezarları ziyaret etmesini seviyorum. Peygamber Efendimiz (SAV) yolundan gitmek, insanın gönlünü rahatlatıyor. Hacc’a gittikten sonra, Efendimizi gördüm, halifelerimizi gördüm. Kimisi deli der, kimisi başka bir şey. Şimdi sanatçı olduk ya, parmaklarımızdaki yüzük de yakışıyor”dedi.
“MEHTER’E GEBZE BELEDİYESİ’NDE BAŞLADIM”
Mehter’e nasıl başladığını belirten Mehter Hocası Zafer İşlek: “Mehter’e Gebze Belediyesi’nde başladım. 1 günde 6’ncı davuldan 13’üncü çevgana yükseldim. Mehterde çevgan olmazsa, zurna olmazsa ona mehter denilmez. Bando takımı denilir. 12 günden sonra da o mehterin başı oldum. Daha sonra ben gönüllü olarak eğitim verdim. 2008’den sonra da belgeli olarak eğitim verdim”dedi.
“800 ESER DERLEDİK”
2010 yılında kendi Mehter Takımını kurduğunu söyleyen İşlek: “Gebze, Kartal, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Eyüp Sultan Mehterhanesi kurdum. 2010 yılında kendi mehter takımını kurdum. Akıncılar ve Tokatçıları kimse anlatmıyor. Mohaç Savaşı’nı Akıncılar ile birlikte kazandık. Bu kişiler kendilerini Padişah’a adamışlar. Ben de kendimi anlatmak için Akıncılar ismini koydum ve Osmanlı Kültürü’nü anlatıyorum. 800 tane eser derledik ve onları seslendiriyoruz”dedi.
“MEHTER HALK TARAFINDAN KURULDU”
Mehter tarihinin Şamanizm’e dayandığını belirten Zafer İşlek: “Mehter’in tarihi Şamanizm’e dayanır. Daha sonradan Şamanizm’de Müslümanlığı kabul eden Türk kavmi ikiye ayrılıyor. Bir tanesi barbarlar kavmi Moğollar, diğeri ise Selçuklular oluyor. O da Büyük Selçuklu ve Anadolu Selçuklu olmak üzere ikiye ayrılıyor. Mehter halk tarafından kurulmuştur”dedi.
“ELBİSEMİZİ KEFEN OLARAK GİYERİZ”
Mehterci, Mehtere uygun olarak sahneye çıkmalıdır diyen İşlek: “Benim amacım kimsenin mehterini ele geçirmek değildir. Mehter geleneğini örf, gelenek ve adetlerle diğer nesillere taşıyabilmektir. Biz giydiğimiz elbisemizi kefen olarak giyeriz. Mehterci mehtere uygun olarak sahneye çıkmalıdır. Sahneye çıktığımızda orada Osmanlı’yı temsil ediyoruz. Bu açıdan giyimimize dikkat etmeliyiz”dedi.
“EN AZ 41 KİŞİ OLMALI”
Mehter takımının enstürimanlarından da bahseden Mehter Hocası Zafer İşlek: “Bir mehter takımı kurarken; örneğin herhangi bir belediye’ye mehter takımı kuruyorsan ekip en az 41 kişi olmalıdır. Ana enstürimanlar çevgani, zurnazen, nakkarezen, zilzen ve davuldur”dedi.
“MEHTER ŞEVKİ ARTIRIR”
Osmanlı döneminde Mehter Takımı’nın askerlerin arka kısmında yer aldığını ifade eden İşlek: “Osmanlı döneminde Mehter Takımı savaş esnasında arka bölümde kalıyordu. Askerlerin arka kısmında yer alıyordu. Mehterin amacı savaş esnasında askerler arasındaki hem şevki artırmak, hem de askerlere o an ailesini hatırlatmaktı”dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: