Oruç tutan yaşlı vatandaşları için tavsiyeler
Dinar Belediye Başkalığında Gerontolog olarak çalışan ve aynı zamanda Gerontologlar Derneği Başkanı olan Gerontolog Faruk Yaşar Gürdal, yaşlıların oruç tutarken nelere dikkat etmesi gerektiğiyle ilgili açıklamalarda bulundu.
Oruç tutmanın dinimizde önemli bir yerde bulunduğunu belirten Gürdal “Yapılan araştırmalar neticesinde kronik hastalığı olan bir çok yaşlı insan Ramazan ayı geldiğinde oruçlarını tutmak için çaba sarf ediyorlar, hatta ciddi derecede diabet, tansiyon, kardiyovasküler sistem bozuklukları ya da renal (böbrek) yetmezliği gibi bir çok geriatrik hasta Ramazan ayı oruçlarını tutamadıklarında psikolojik olarak kendilerini kötü hissettikleri tespit edilmiştir” dedi.
Dikkatli davranmaları gerekiyor
Oruç tutacak yaşlıların dikkatli davranması gerektiği belirten Gerontolog Gürdal “ Oruç tutmak için bir yaş sınırı yoktur, bir takım kronik rahatsızlığı olan kimseler doktor tavsiyeleri ile hareket ederek kontrollü ve sağlıklı bir şekilde oruçlarını tutabilirler” dedi.
Oruç ayında sağlık açısından hiç şüphesiz ki en önemli madde hayati kaynağımız olan sudur, ortalama 15-17 saat susuz kalan vücut önemli derecede bir risk oluşturur konsantrasyon bozukluğu, baş ağrısı, huzursuzluk, aşırı sinirlilik görülebilir. Özellikle kalp, böbrek ve şeker hastalığı olan kimseler başka sağlık problemleri ile de karşılaşabilir, bu hastalar başta olmak üzere tüm yaşlılar susuzluğa karşı dikkatli olmalı ve sağlıklı bir insanın günlük ihtiyacı olan 2-2,5 litresu ihtiyacını oruç saatleri dışında planlı bir şekilde karşılamaları gerekir, bu sadece su olarak değil sulu gıdalar dediğimiz özellikle maden suları, ayran, hoşaf, çorba gibi sıvı gıdalar ile de alınabilir, şunu da belirtmek gerekir ki suni gıda olarak bildiğimiz meyve suları ve diğer gazlı içeceklerden de uzak durulmalıdır. ”dedi.
Hızlı bir şekilde su tüketmeyin
Yanlış olarak bilinen bir hataya da değinen Gerontologlar Derneği Başkanı Gürdal “ Su tüketimi sahur vaktinde hızlı bir şekilde olmamalıdır, aniden vücuda alınan yüksek miktardaki su yine hızlı bir şekilde vücuttan atılacaktır, su tüketimi iftar ve sahur vaktinde periyodik saatler olarak planlanmalı ve uygulanmalıdır. Yemek menüsü olarak da genellikle tok tutucu besinler tercih edilmeli sahur vaktinde protein değeri yüksek olan yumurta, süt, peynir ve kahvaltı ürünleri gibi yiyecekler yenilebilir. İftar vaktinde ise yemeği yavaş yavaş yemeli fırsatımız var ise çorbadan sonra ana yemeğe geçmeden biraz ara verilmesi sağlık açısından iyi olacaktır” bilgisini verdi.
Gereksiz ısrara girmemeleri gerekiyor
Ramazan ayında İlaç kullanan yaşlılara da tavsiyelerde bulunan Gerontologlar Derneği Başkanı Gürdal “ ilaç kullanan yaşlılarımız doktorları ile görüşerek ve onların tavsiyelerini dikkate alarak kullandıkları ilaçları iftar ve sahur saatleri içerisinde almaları uygun olabilir, yaşlılarımız doktorlarının tavsiyelerine aynen uymalı ve gereksiz ısrara girmemeleri gerekmektedir.”dedi.
“Bütün vücutta bir yenilenme oluyor”
Ramazan ayının faydalarını da belirten Gerontologlar Derneği Başkanı Faruk Yaşar Gürdal verdiği bir anekdotta 1940 Nobel Tıp Ödülü’nü kazanan ünlü bilim adamı, Dr. Alexis Carrel “L’Hamme, Cet İnconnu” adlı eserinde: “Oruç sırasında organizmalarda depo edilmiş besin maddelerinin harcandığını, sonradan bunların yerine yenilerinin geldiğini, böylece bütün vücutta bir yenilenme olduğunu ve orucun sağlık bakımından çok yararlı olduğunu” belirtir, bu yüzden oruç tutmak; isteyen herkesin dini bir vazifesi ve hakkıdır, ancak dediğimiz gibi geriatrik hastalarımız gerekli tedbirleri alarak doktorlarının verdiği tavsiyeler içerisinde tutmaları, tutamayacak durumda olan kimseler ise gereksiz yere psikolojik olarak kendilerini kötü hissetmemeleri ve diğer ibadetlerini yapmaya çalışmaları kişilerin iyi bir Ramazan ayı geçirmesinde faydalı olacaktır.”dedi. >>>Haber merkezi
Yorumlar
Kalan Karakter: