Önemli projelere ilk kazma bu yıl vurulacak
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban Türkeli Gazetesine özel önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Çoban Battı-çıktı, kent meydanı, teleferik, Akarçay’ın uzatılması, raylı sistem ve Paşa Camii’nin akıbeti ile ilgili ilk kez konuştu.
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban seçim vaadi olan, vatandaşların merakla beklediği şehrin önemli projeleri ile ilgili son gelişmeleri Türkeli gazetesi muhabiri Oktay Yüksel’e anlattı.
“AFJET hatları projeyi uzattı”
Şehrin trafik çilesini sona erdirecek olan battı-çıktı projesi hakkında açıklamalarda bulunan Çoban, “Biz 2016 yılının 4. çeyreğinde maliye kavşağı ile ilgili battı çıktı ihalemizi yapmıştık ancak itirazlar ve kamu ihale kurumundaki inceleme süreci uzun sürmesi nedeniyle her ne kadar 2016 yılında müteahhitle sözleşme yapmış olsak da yer teslimi yapamadık çünkü oradan AFJET hatları geçtiği için şehrin ısınması ile ilgili bir takım sorunların ortaya çıkabilmesi ihtimali vardı. Bu nedenle işi başlaması 2017 yılında sarktı” dedi.
Birkaç aya kadar başlıyor
“İnşallah bu yıl ısınma mevsiminin bitmesine yakın bir zamanda bu kavşağımızda müteahhit firma çalışmaya başlayacak” diyen Çoban açıklamasında, “Bunun yanında yine 2017 yılı içerisinde inşallah Yenice Mahallemizde demiryolları üzerindeki üst geçit ihalesini yapmayı planlıyoruz. Onla ilgili projelerimiz hazır. Diğer tüm izinler bitti. Devlet Demir Yolları’na ödenmesi gereken harçları dahi yatırdık. İhaleye engel bir durumumuz kalmadı. Bu arada tabi hem stadyum kavşağımız hem Jandarma Kavşağımız hem de Karayolları kavşağımız da projeleri bitti. İnşallah sırasıyla Maliye kavşağı, Stadyum kavşağı, Jandarma kavşağı ve Karayolları kavşağı olarak battı çıktı ihalelerimizi inşallah gerçekleştireceğiz” ifadelerini yer verdi.
8 aylık gecikmenin nedeni teleferik
Çoban’ın seçim vaadi olan Kent meydanı projesi de vatandaşların merakla beklediği projeler arasında. Başkan Çoban, “Kent Meydanı ile ilgili biliyorsunuz burası aynı zamanda SİT alanı olduğu için yaptığımız her projenin en ince detayına kadar bir kaç defa üst üste Eskişehir'deki Kurula gitmesi gerekiyor. En son teleferik konusu gündeme geldiği için bununla ilgili müracaatlarımızı yapmıştık. Teleferik incelemesi 4 - 5 aylık bir zaman hatta 8 aylık bir zaman aldı. Kurul bizim talebimiz olan yani Kent Meydanı’ndan teleferik bağlantısının kaleye yapılmasını kabul etmedi. Bundan dolayı 8 aylık gecikmemiz oldu” dedi.
SİT teleferiğin istikametini değiştirdi
“Bize göre Kent meydanına izin verilseydi teleferik çok daha fazla çalışacaktı, rağbet görecekti” diyen Çoban, “Ancak kurum yaptığı incelemede hatta daha 2 hafta önce gelip kararlarını verdiler. Bizim Taşpınar Mahallesi’ne yaptığımız Erdal Akar parkından yapılabileceğine dair karar verdiler” şeklinde konuştu.
Temmuz ayına kadar başlanıyor
Çoban, “Biz bu noktada sadece teleferik konusunu bekledik. Artık Kent Meydanı için hiçbir engel kalmadı. Muhtemelen Allah izin verirse kent meydanının ihalesini yapacağız. Herhangi bir itiraz mahkemelik bir durum Allah’ın izniyle olmasın eğer böyle bir durum olursa en geç Temmuz ayı içerisinde burada hafriyatın başladığını vatandaşlar görecekler” diye konuştu.
“Teleferik kararı yazıya dökülüp imzalanacak”
Şehrin tarihi, fiziksel ve kültürel yapısını ortaya çıkaracak olan teleferik projesi de gün sayıyor. Çılgın projenin SİT alanına takılmasının ardından yeni bir istikametle yapımına başlanacak. Başkan Çoban, “Teleferik konusunda Eskişehir’deki kurul geçen hafta itibariyle ilimizde iki gün kaldılar. Hem kalemizi gezdiler, hem Erdal Akar parkımızı gezdiler. Hem de bizim talebimiz olan tekrar değerlendirirsin dediğimiz Kent Meydanı’ndan teleferik istasyonu ile kaleye bağlantı kurulması fikrini incelediler. Ancak uygun görmediler. Şu an biz burada sözlü olarak Erdal Akar Parkı’ndan yapılsın kararını yazıya döküp imzalayacak” dedi.
“Bu yıl teleferik inşaatına başlanıyor”
İmzanın ardından kararın kendilerine ulaşması ile birlikte bir çalışma başlatacaklarını kaydeden Çoban, “Türkiye’de bu işlerde meşgul olan bir firmaya zaten tekliflerimizi yapmıştık. İki türlü etüt yaptırıyoruz. Bir tanesi yap-işlet-devret modeline uygun bir sistem, bir diğeri de tamamen belediye imkanları ile yapılan bir ihale olacak. Biz hazırlığımızı yapıyoruz. Eğer talip olursa ve adaletli bir teklif gelirse biz yap-işlet-devret modeliyle de bu teleferiğin yapılmasına müsaade edeceğiz ama böyle bir teklif ve talep gelmezse belediyenin imkânlarıyla yapacağız. 2017 yılı içerisinde teleferik inşaatına da başlamaya karar verdik” dedi.
“Sahipata’dan daha ileri uzatılacak”
Akarçay’ın uzatılması konusu da şehrin gündemindeki projelerden biri. Başkan Çoban Akarçay istikametinde yaşayan vatandaşlara müjdeyi Türkeli Gazetesi aracılığı ile verdi. Çoban, “Akarçay’ın uzatılması ile ilgili konu Devlet Su İşleri’nin ilgi alanına giren bir konu. Bununla ilgili Sayın bakanımız Veysel Eroğlu Bey’e hem belediye başkanı olarak benim, hem de ilimizin çeşitli mahallelerinde yaşayan vatandaşlarımız, muhtarlarımızın talebi vardı. Yani Fuar alanında Akarçay projesinin bittiği yerden Sahipata’ya kadar, hatta daha ilerisine kadar uzatılması projesi. Sayın bakanımız bununla ilgili bir talimat verdi. Devlet Su İşleri yetkilileri bir çalışma yaptılar ve projesini hazırladılar. Belki ihaleye çıkma süreci başladı. Ancak bu tabi bizim Uydukent’te yaptığımız bir rekreasyon alanı gibi olmayacak ama oraya gidecek insanların gözüne hoş gelebilecek, görüntü kirliliğini ortadan kaldıracak, orada koku oluşmasını bataklık olmasını engelleyecek bir proje olacak” şeklinde konuştu.
Kent Müzesi İdare Mahkemesi’nin engeline takıldı
Çoban´ın 2014-2019 yılları arası seçim vaatlerinden olan Kent Müzesi ise İdare Mahkemesi’nin engeline takılmış. Çoban, “Biz Kent müzesi ile ilgili biliyorsunuz projemizi Çavuşbaş Mahallesinde yeni imara açtığımız bir bölgede planlamıştık. Biz burada imar planlarını bitirdik. 18 madde uygulaması da yapmıştık. Ancak oradaki hazine arsaları ile Milli Emlak müdürlüğümüz İdare Mahkemesine bizim uygulamamızın iptaline ilişkin bir dava açtı. Maalesef bizim orada yaptığımız uygulamayı mahkeme iptal etti. Şimdi inşallah bu süreci aşmaya çalışıyoruz. Bu arsa sorununu aşarsak inşallah yine 2017 yılı içerisinde projemize başlamayı planlıyoruz” dedi.
Maliyet, tercihi değiştirmiş
Seçim projelerini "Yeşil Afyon", "Kültür Şehri Afyon" ve "Yaşanılabilir Afyon" başlıklarında toplayan Belediye Başkanı Çoban'ın en önemli projelerinden birisi de trafiğe rahat bir nefes aldıracak raylı sistemdi. Başkan Çoban’ın bu sistemdeki tercihi maliyet nedeniyle değişmiş.
“Ulaşımla ilgili alternatifler artıyor”
Çoban, “artık gün geçtikçe ulaşımla ilgili çeşitlemeler de artıyor. Nasıl artıyor; Eskiden mesela hafif raylı sistem, raylı sistem veya metro konuşulurken özellikle bizim gibi illerde bu tür yatırımların fizibil olmadığı, rantabl olmadığı ortaya çıkmaya başladı. Uluslararası firmalar Türkiye’deki işletmeler bu konu ile ilgili bir takım alternatifler üretmeye başladılar. Bunların içerisinde yolda belli bir ray üzerinde değil de lastik tekerli olarak yolun her tarafında gidebilen sistemler üretildiği gibi, elektrikle çalışan, tamamen elektrik sistemine bağlı olmaksızın yani bir hat sistemine bağlı olmaksızın mazotla çalışan ya da elektrikli araç olarak üretilmiş trafiğe çıkmış araçların kullanımı ile ilgili projeler geliştirilmeye başlandı” dedi.
300 yolcu kapasiteli otobüs geliyor
“Bununla ilgili Afyonlu bir hemşerimiz çok güzel projeler yaptırmaya başladı” diyen Çoban, “Şu anda dünya çapında bir ismi olan firmaya 200 - 250 - 300 kişi yolcu taşıyabilen üç çeşit körüklü otobüs dediğimiz otobüslerden üretilmeye başlayacak. Bununla ilgili çalışmalarını yaptı ve bizi de referandum sonrasında fabrikada İstanbul’da incelemeye davet etti. Tüm belediye başkanları ile beraber bu daveti aldık. Sanıyorum 5 - 10 belediye başkanı gidip bu projeleri göreceğiz. Ancak bunlar henüz proje aşamasında” şeklinde konuştu.
Raylı sistemin maliyeti 230 milyon lira
Çoban, “Bunların avantajı bizim gibi Afyon’da raylı sistem ne ve nasıl olabilir diye düşündüğünüz vakit Şuhut kavşağından Afyon Özdilek Kavşağına yapılabilir, yine Maliye kavşağından bir çapraz bölüntü ile üniversiteye yapılabilir. Bu alan toplam 23 kilometreyi buluyor. En düşük hat maliyeti sadece kilometre başına 10 milyon lira hesap edersek 230 milyon liralık bir rakam karşımıza çıkıyor. Böyle bir rakamı ne Afyonkarahisar Belediyesi ödeyebilir, ne de böyle bir yatırımın bizler kabul edebiliriz. Çünkü çok ciddi ve masraflı bir yatırım. Gelecek nesillere de biz bunu anlatamayız. Hoşa gidecek bir yatırım olabilir ama bunun yerine bir tanesi 2 - 3 milyon liraya 200 - 300 yolcu taşıyabilen araçların alınması mümkün” dedi.
“25 - 30 metre uzunluğunda”
“Bunlarla ilgili henüz bir gelişme sağlanmadı ama bunların projeleri yapılıyor şu anda prototipleri yapıldı” diyen Çoban, “İnşallah biz de bir geziye gideceğiz. Bakarsınız orada hoşumuza giderse bunları Afyonkarahisar’a kazandırmakla ilgili bir çalışmamız olabilir diye düşünüyorum. Sözünü ettiğim araç metrobüsten çok daha büyük, 25 -30 metreuzunluğunda araçlar. Hatta bundan da daha uzun araçlar. Oturarak ve ayakta toplam 300 yolcuya kadar alabiliyorlar. Metroda çalışan bir aracın lastik tekerlekli halini düşünün, ancak elektrik hattına ihtiyaç duymayan sistemi olarak düşünün” şeklinde konuştu.
Tarihi Paşa Camii yeniden yapılıyor
Anıtpark alanında bulunan ancak Cumhuriyetin ilk yıllarında yıkılması nedeniyle tartışmaları da beraberinde getiren Paşa Camii yeniden inşa ediliyor. Tarihe sahip çıkma geleneğini her dönem sürdüren Afyonkarahisar Belediyesi, 33 bin metre karelik alanda yapacağı Paşa Camii ile muhteşem bir eseri Afyon’a kazandırmayı hedefliyor.
Bu ay ilk kazma vuruluyor
Başkan Çoban, “Paşa camimiz ile ilgili şu anda biz imar çalışmalarımızı bitirdik. 18 madde uygulamasını yaptık. Sanıyorum bizim çalışmamız Kadastro Müdürlüğünde incelemede. Kadastro incelemesinden sonra Tapu’ya getirilecek ve Tapu’dan çıkacak. Ancak biz de bu aşamada bunların bitmesini beklemiyoruz. Paşa Camii ile ilgili bir dernek kuruldu ben de bu Derneğin kurucu başkanıyım ama ben Başkanlığımı artık devrediyorum. Daha profesyonel bu işlerden anlayan bir arkadaşımız Cami dernek başkanı olacak. Daha önce de belirtmiştim bu caminin hemen hemen tamamını yapacak bir hayırsever de vardı. Biz de belediye olarak buna katkıda bulunacağız. Hayırseverlerimiz çok iştahlı ve hızlı. Bir an önce başlayıp bitirmek istiyor. Sanıyorum en geç bu ay içerisinde burada bir takım çalışmaların ortaya çıktığını herkes görecek” dedi.
“Anket yaptırmıyorum ama yüzde 70’i geçecek”
Başkan Çoban anayasa değişiklik referandumu ile ilgili anket yaptırıp yaptırmadığına yönelik soruya da şu cevabı verdi: “Referandumla ilgili anketler konusunda bu tür anketleri genelde AK Parti Genel Merkezi yaptırıyor. Böyle bir anket yaptırmadık ancak partimiz Seçim Koordinasyon Merkezi (SKM) her gün bize bir görev veriyor. Ben birçok esnafımızı ziyaret ettim. Lokumcular sitesini ziyaret ettim, inanın yüzde 80’in üzerinde bir ‘evet’le karşılaştım. Bu tabii aslında birebir de anket yerine geçmiş oluyor. Ben Afyonkarahisar’ın her zaman olduğu gibi ‘evet’ noktasında da kahir bir ekseriyetle yüzde 70’i geçen bir ekseriyetle ‘evet’ oyu vereceğini ve bu şekilde istikrardan yana, güçlü Türkiye’den yana olduğunu gösterecektir diyorum.” >>>>Oktay Yüksel - Özel haber
Yorumlar
Kalan Karakter: