Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serhat Korkmaz, yaz aylarının gelmesiyle birlikte kene ısırıklarına karşı dikkatli olunması konusunda uyarılarda bulundu.
“KKKA CİDDİ VE ÖLÜMCÜL BİR ENFEKSİYON”
Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) olarak bilinen hastalığın ciddi ve ölümcül bir enfeksiyon olduğunu belirterek, özellikle kırsal ve piknik alanlarında basit tedbirlerle korunmanın mümkün olduğunu belirten Uzm. Dr. Serhat Korkmaz, “Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi; ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma ve ishal gibi belirtilerle başlar. İlerlemiş vakalarda kanamalar görülebilir. Hastalık, keneler aracılığıyla ya da hasta kişilerin kan ve vücut sıvılarıyla temas yoluyla bulaşır.” ifadelerinde bulundu.
“HASTALIK TÜRKİYE’DE İLK KEZ 2002 YILINDA GÖRÜLDÜ”
KKKA’nın Türkiye’de ilk kez 2002 yılında dikkat çektiğini, 2003 yılında ise kesin olarak tanısının konduğunu hatırlatan Korkmaz, hastalığın ülkemizde özellikle bahar ve yaz aylarında sıkça görüldüğünü kaydeden Korkmaz, “2009 yılında 1318 vaka ile en yüksek seviyeye ulaşılmıştı. 2017 yılında 343 vaka tespit edildi. Her ne kadar yıllar içinde vaka sayılarında dalgalanmalar olsa da KKKA halen önemini koruyan bir halk sağlığı sorunudur.” dedi.
“BASİT ÖNLEMLER HAYAT KURTARABİLİR”
Hastalığın bulaşma yollarına karşı dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Korkmaz, “Tarla, bağ, bahçe ve piknik alanları gibi kene riski yüksek bölgelere giderken açık renkli ve vücudu örten kıyafetler tercih edilmeli, pantolon paçaları çorap içine sokulmalıdır. Kenelerin daha kolay fark edilmesi için açık renkli giysiler tercih edilmeli.” dedi
“KENE GÖRÜRSENİZ ÇIPLAK ELLE DOKUNMAYIN”
Keneye maruz kalan kişilerin dikkatli davranması gerektiğini söyleyen Korkmaz,
“Vücudunuzda kene görürseniz çıplak elle dokunmadan, bez, eldiven veya poşet gibi bir malzeme yardımıyla çıkarın. Çıkaramadığınız durumlarda ise en yakın sağlık kuruluşuna başvurun. Ne kadar erken müdahale edilirse, bulaş riski o kadar azalır. Hastalık, hayvanlarda belirti göstermeden de var olabilir. Bu nedenle özellikle riskli bölgelerde hayvanlarla temas sırasında eldiven gibi koruyucu önlemler alınmalıdır. Hasta kişilerin kan ve vücut sıvılarıyla temas da risklidir. Maske, eldiven, önlük gibi koruyucular mutlaka kullanılmalıdır.” diye konuştu.
“BELİRTİLERİ TAKİP EDİN, GEÇ KALMAYIN”
Vatandaşlara çağrıda bulunan Korkmaz sözlerini şu ifadelerle tamamladı:
“Kene tutunan kişiler 10 gün boyunca ateş, halsizlik, baş ağrısı, kusma gibi belirtiler açısından kendilerini gözlemlemeli. Bu belirtiler görülürse zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı. Basit önlemlerle hem kendimizi hem sevdiklerimizi koruyabiliriz.”
Yorumlar
Kalan Karakter: