1990 yılında Afyonkarahisar Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMMMO) Başkanlığına seçildikten sonra, 22 yıl oda başkanlığı görevini başarıyla yürüten Erdal Sayar, tüzük gereği başkanlığa yeniden aday olmamıştı. ASMMMO’da 22 yıl oda başkanlığı, 4 yıl yönetim kurulu üyeliği yapan Sayar, ayrıca son zamanlarda 3 yıl Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Disiplin Kurulu Genel Sekreteri, son 3 yıldır da Türkiye Haksız Rekabetle Mücadele Kurulu (TÜRHAK) Yönetim Kurulu Üyeliği yapmıştır. 4-5 Haziran 2022 tarihinde yapılacak olan Genel Kurul’da tekrar ASMMMO Başkanlığına adaylığını açıklayan Sayar aynı zamanda Afyonkarahisar Bağımsız Denetçiler Derneği Başkanı. Genç ekibiyle, bilgi ve başarısının ön plana çıkmasını hedefleyen Başkan Adayı Sayar’ın yönetiminde, Yusuf Tür, Halil Kocaerkek, Kadir Daylık, Fikriye Zümrüttaş yer almakta.
Türkeli Gazetesi olarak Başkan Adayı Erdal Sayar ile muhasebecilik ve muhasebecilerin sorunları hakkında bir söyleşi düzenledik. İşte Başkan Adayı Sayar ile yaptığımız söyleşi;
SORU-1: GÜNÜMÜZDE MUHASEBE FAALİYETLERİ HAKKINDA BİLGİ VERİR MİSİNİZ? MUHASEBE MESLEĞİNİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR KISACA AÇIKLAR MISINIZ?
CEVAP-1: Günümüzde muhasebe faaliyeti: işletmelerin kurumsallaşması, sosyal sorumluluk ilkesinin hayata geçirilmesi ve toplumsal refaha erişmede kullanılan önemli araçlardan bi tanesidir.
Ticari hayatın gelişmesi ile birlikte işletmelerin muhasebe işlemleri de teorik ve pratik yönleri ile gelişme göstermiş ve değişime maruz kalmıştır.
Muhasebe fonksiyonuna yüklenen anlamların değişmesi ve gelişmesi aynı zamanda muhasebe mesleğini ve bu mesleğin sorunlarını da önemli bir gündem maddesi olarak önümüze getirmektedir.
Muhasebe çeşitli fonksiyonları bünyesinde barındıran bir DİSİPLİN’dir.
Muhasebe mesleği ve mesleğin maliyeti temel olarak belirli bir mevzuata, ilkeler dizisine ve standartlara sahip bir meslek dalı olarak muhasebe mesleğinin en önemli özelliklerinden birisi “Bir ülkenin ekonomik, mali, hukuki, kurumsal ve idari, sosyal, siyasal, kültürel, teknolojik yapıları ile yakından ilişkide olmasıdır.”
SORU-2: MESLEK MENSUPLARINIZIN SORUNLARI, YANİ MUHASEBE MESLEĞİNİ İCRA EDERKEN YAŞADIĞINIZ SORUNLARDAN BAHSEDER MİSİNİZ?
CEVAP-2: Meslek mensuplarımızın sorunları yani muhasebe mesleğini icra ederken yaşadığımız sorunları kısa kısa bahsedersek;
- Ücret düzeyi ve haksız rekabet
Bu belirsizlik, meslek mensuplarımızın harcadıkları emek ve zamanla uyumlu bir ücret ortaya çıkmasını engellemektedir.
Bu nedenle: meslek mensuplarımız ücretlerin düşük olmasını bir sorun olarak görmektedir. Diğer taraftan, bu yasal ücret tarifesi karşısında yasal olmayan bir diğer önemli sorunumuz: Muhasebe ücretlerinin bazı meslek mensuplarınca ücret tarifesinin altında tutulmasıdır.
- Tahsilat Sorunu
Meslek mensuplarımız ile mükellef arasındaki ücret ihtilafı, müşteri kaybetme endişesi ve benzeri unsurlarla tahsil edilemeyen ücretler yargı konusunda yapılamamakta ve meslek mensuplarımız bu hususta oldukça maduriyet yaşamaktadır.
- Bürokratik İşlemler
- E-Devlet anlayışında yaşanan değişim ve gelişmeler
Örneğin: E-Haciz uygulamasında borç miktarı kadar bloke konulması, tüm banka hesaplarına bloke konulmaması gibi.
- Eğitim ve Etkinlik Düzeyi
SORU-3: MESLEK MENSUPLARINIZIN GÖREV VE SORUMLULUK ALANLARI HAKKINDA BİLGİ VERİR MİSİNİZ?
CEVAP-3: Vergi hukuku ilişkisi her ne kadar devlet ile vergi mükellefleri arasındaki ilişkiyi ifade etse de, meslek mensuplarımız da bu ilişkide önemli bir köprü vazifesi gördüğü gerçektir. Dolayısı ile ilgili mevzuatlar göz önünde bulundurularak meslek mensuplarının görev ve sorumluluk alanlarını genel olarak aşağıda başlıklar halinde özetlemek mümkündür.
- Mükelleflerin ödevleri bakımından;
- İşyeri açılış kapanış bildirimleri;
- İşyeri değişiklik bildirimleri
- İşçi giriş ve çıkış bildirimleri
- Tasdik ve tescil işlemleri
- Defter tutma ve beyanname düzenleme işlemleri
- Muhasebe sistemlerini kurma ve geliştirme
- İnceleme ve denetim işlemleri
- Bilirkişilik işlemleri
- Müşavirlik
Görüldüğü gibi meslek mensuplarımızın vergilendirme süreci ve vergisel işlemler bakımından mevzuat kapsamında geniş bir görev ve sorumluluk alanıyla karşı karşıya olduğunu söyleyebilirim.
SORU-4: MUHASEBE MESLEĞİNİZİN TEMEL SORUNLARI HAKKINDA DA KISACA BİLGİ VERİR MİSİNİZ?
CEVAP-4: Yukarıda da ifade ettiğimiz üzere, muhasebe mesleğinin alt yapısını ülkenin ekonomik, mali, beşeri, sosyal, siyasal, kültürel, ticari hukuki faktörleri teşkil etmekte de, muhasebe mesleği ile bu faktörler arasında sıkı bir ilişki mevcut görülmektedir. Söz konusu faktörlerin durumu muhasebe mesleğinin temel sorunlarını da bir anlamda görünür kılmaktadır. Bu anlamda meslek mensuplarımızın temel sorunları başlıklar halinde sıralarsak
- İnsan faktörüne bağlı sorunlar
- Özel sektörün gelişim düzeyi
- Vergi odaklı muhasebe anlayışı
- Yetki ve sorumluluk dengesizliği
- Vergi yargısının işleyiş süreci gibi başlıklar halinde bahsedebiliriz.
CEVAP-5: Yukarıda meslektaşlarımızın mesleğini icra ederken yaşadığı sorunlardan, muhasebe mesleğinin temel sorunlarından kısa kısada bahsetmiş olsak da sonuç olarak:
Meslek mensuplarımızın bir kısım sorunlarının meslektaşlarıyla meslek odalarıyla çözmesi mümkündür. Ancak: mesleğimizin temel sorunlarının çözüme kavuşması için muhasebe süreçlerinin bütün paydaşlarının ilgisi, duyarlılığı ve katkısı gerekmektedir. Bu nedenledir ki; Meslek mensuplarımızı sorunlarıyla baş başa bırakmamak ve sorunların çözümlenmesi için katkı sunmamız gerekiyor. Bu da bizim görev alanımıza girmektedir. Meslektaşlarımıza ve mesleğimize katkı sağlayabilmek amacıyla 4-5 Haziran da yapılacak genel kurulumuzda tekrar genç bilgili başarılı meslektaşlarımla oda başkanlığını ve oda yönetimine talip olduğumuzu açıkladık. Meslektaşlarımıza ve mesleğimize hayırlı olması dileğiyle bize bu fırsatı tarafımıza sunan gazetenize teşekkürlerimizi iletirim.
>>Cumhur BURSALIOĞLU
Yorumlar
Kalan Karakter: