“Mermer sektöründe ara eleman bulmakta zorlanıyoruz”
Aksazlar Mermer İşletmecisi Halil İbrahim Aksaz mermer sektörüne dair önemli bilgiler paylaşarak, sektörün sorunlarını ve püf noktalarını Türkeli Gazetesi okurları ile paylaştı.
Ara eleman sıkıntısına dikkat çeken Halil İbrahim Aksaz, mermer sektöründe eleman bulmanın ciddi bir sorun haline geldiğini vurguladı.
“ARA ELEMAN BULMAKTA ZORLANIYORUZ”
Aksazlar Mermer İşletmecisi Halil İbrahim Aksaz, sektördeki en büyük sıkıntılarından birinin eleman temini olduğunu belirtti. "Bu işin çıraklığından, el zımparasından başladım. Şuan Allah’a şükür yapamayacağımız hiçbir şey yok," diyen Aksaz, ancak her geçen gün eleman bulma konusunda daha fazla zorlandıklarını ifade etti. Özellikle ara eleman konusunda ciddi bir eksiklik olduğunu vurgulayan Aksaz, ustaların ve çırakların yetişmemesinin işlerini zorlaştırdığını söyledi.
“ATIK SAHASI İŞLETMELERİN ÖNEMLİ BİR SORUNU”
Bunun yanı sıra atık sorunu da işletmelerinin önemli bir sıkıntısı haline gelmiş. "Günlük 3-4 kamyon atığımızın çıktığı günler oluyor, bazen hiç atığımızın olmadığı günler oluyor. Afyon merkezde veya herhangi bir ilçede ruhsatlı atık atabileceğimiz bir alan yok. En yakın ruhsatlı atık atabileceğimiz saha ise İzmir’de," diyen Aksaz, bu konuda da yetkililerden destek beklediklerini belirtti. "Burada günlük 10 kamyon çöpü çıkan büyük fabrikalar var. Bunu biz dile getirdik ancak pek yardımcı olan olmadı," diyerek yaşadıkları sıkıntıları paylaştı.
“BİZİM İŞİMİZİN OLMAZSA OLMAZI; SU”
Aksaz, soğuk havaların işlerini nasıl zorlaştırdığına dair açıklamalarda bulunarak, “Bizim memleket soğuk, bizim işimizin olmazsa olmazı su. Su olmadıktan sonra kesinlikle çalışılmaz.” diyerek, suyun mermer işleme sürecindeki hayati önemine dikkat çekti. Aksaz, Geçtiğimiz hafta, eksi 12 dereceye kadar düşen sıcaklıklarda bir hafta boyunca suyun donduğunu ve bu yüzden çalışamadıklarını belirtti. "Bu sene mesela 1 hafta çalışamadık. Önceki senelerde daha çok soğuk oluyordu. O kışlar daha kötüydü," diyen Aksaz, soğuk havanın özellikle taşların ve makinelerin donmasına neden olduğunu ifade etti.
Bu tür durumlarda çözüm yolları aradıklarını belirten Aksaz, kış aylarında kuyulardan çekilen suyu ılık tutmaya çalıştıklarını ancak yine de işlerinin zora girdiğini söyledi. "Geceden çalıştırıyorduk mesela, kışın kuyudan sabah çektiğin su ılık gelir, yazın ise soğuk gelir," diye ekleyen Aksaz, bu yöntemle su sorununu çözmeye çalıştıklarını belirtti.
Ancak en büyük zorluklardan birinin de soğuk hava koşullarında çalışmanın fiziksel zorlukları olduğunu ifade etti. Aksaz, “Bu sefer de hava soğuk olunca, üstün başın ıslanınca soğukta çok zor oluyor. İster istemez performans düşüklüğü yaşıyorsun. Kışın yüzde 20-30 verimle çalışırsın, yazın ise yüzde 80-90 verimle çalışırsın,” şeklinde konuşarak, soğuk havaların iş süreçlerine olumsuz etkilerini vurguladı.
“HAYALLERİNDE ZORU HEDEFLEYEN GENÇLER VARSA, BU MESLEK ONLARA BÜTÜN HAYALLERİNİ VERİR”
Aksaz, mermer işinin hem zor bir meslek olduğunu hem de sermaye gerektirdiğini belirterek, "Bu meslek çok zor, sermaye olarak da zor. Ama hayallerinde çok zoru hedefleyen gençler varsa, bu meslek onlara bütün hayallerini verir" dedi.
“PAZARLAYAMADIKTAN SONRA HİÇBİR KIYMETİ YOK”
Gençlere yönelik önemli tavsiyelerde bulunan Aksaz, “Öncelikle dil öğrenecekler. Mermerin nasıl yapıldığını, nelerden oluştuğunu, çeşitlerini bunları dört dörtlük öğrendikten sonra pazarlama bizim işin en önemli kısmı. İstediğini yap, dünyada hiç kimsenin yapmadığı bir şeyi yap ama pazarlayamadıktan sonra hiçbir kıymeti yok,” ifadelerini kullandı.
Pazarlamanın başarının anahtarı olduğunu vurgulayan Aksaz, “Benim gençlere tavsiyem, pazarlama, dil, biraz da sıcakkanlılık. Eğer bunları geliştirirlerse, bu işteki para hiçbir işte yok. Buradan kazandığı parayı zannetmiyorum başka hiçbir yerden kazanamazlar.” diyerek, mermer sektöründe başarılı olmanın sadece teknik bilgi değil, aynı zamanda doğru iletişim ve pazarlama becerilerine de dayandığını belirtti. >>Özel Haber: Hüseyin ER-Selçuk Aydın
Yorumlar
Kalan Karakter: