MAKET YAPIMINI SANATA DÖNÜŞTÜRDÜ
Afyonkarahisar’da evindeki çalışma odasını atölyeye çeviren, emekli Uçak Mühendisi Tuncer Kurşun, yapmış olduğu birbirinden güzel ahşap maketlerle görenleri adeta kendisine hayran bırakıyor.
Yayınlanma :
13.07.2022 02:20
Güncelleme :
13.07.2022 02:20


Unutulmaması gereken önemli tarihi mekânları, ahşap maketler ile ölümsüzleştirdiğini ifade eden Tuncer Kurşun: “Emekli olduktan sonra kendime bir uğraş bulmam gerekiyordu. Bu uğraş da, benim için maket çalışmalarına başlamak oldu”dedi.
“BİRÇOK GÖREVDE BULUNDUM”
Hayat hikâyesini anlatarak açıklamalarına başlayan Mühendis Tuncer Kurşun: “1944 Afyonkarahisar doğumluyum. İlkokulu çeşitli ilçelerde okudum. Ortaokulu Sandıklı’da, lise öğrenimimi Haydarpaşa ve Afyon Lisesi’nde okudum. Netice olarak Afyon Lisesi’nden mezun oldum. Daha sonrasında İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi, uçak bölümünü kazandım. 1971 yılında uçak mühendisi olarak mezun oldum. Bir müddet İstanbul’da bazı firmalarda çalıştım. Bunlardan bir tanesi Hitaş İstanbul Taşıma Sanayi’dir. Döşeme aksamlı Reno fabrikalarının, döşeme aksamlı Fransız imalatlarını, Türkiye’de imal edip, Reno’ya veren birimin başında bulundum. Ve Bursa’da bulunan Reno fabrikasına teslim edip, seri imalata soktuktan sonra, askere gitmek düşüncesi ile Afyonkarahisar’a geldim. Fakat o dönem askere gidemedim. Bayındırlık Yapı İşleri Genel Müdürlüğü’ne çalışmak için müracaat ettim. Tesisat Şefi olarak orada görev aldım. Daha sonra serbest hayata dönerek, 1973 yılında, Er Makine isminde bir firma kurdum ve şuan bu firma halen faaliyetlerine devam etmektedir”dedi.
“ÇALIŞMALARIMA 2015 YILINDA BAŞLADIM”
Hobi olarak ahşap maketler üzerine çalışmalar yaptığını belirten Tuncer Kurşun: “Emekli olduktan sonra kendime bir uğraş bulmam gerekiyordu. Bu uğraş da maket çalışmalarına başlamak oldu. 2015 yılında İnşaat Mühendisi olan oğluma,işlerin tamamını devrederek emekli oldum. 2015 yılından bu tarafa kadar da bir hobi olarak, Ahşap Maketler üzerine çalışmalar yapıyorum. Bu hobiye başlangıcım; İstanbul Teknik Üniversitesi’nde okuduğum dönemde mimar arkadaşlarımın diploma çalışmalarına yardım etmek için, onların projelerinin maketlerini yapmak ile oldu. İlk yapmış olduğum maket çalışması, tren maketi üzerine oldu. Sonrasında mimar arkadaşların destekleri ile gerisi geldi ve birçok maket çalışmaları gerçekleştirdim”dedi.
“PROJENİN OLMASI ÖNEMLİ”
Toplamda 35 adet maket çalışmasının olduğunu paylaşan Kurşun: “Yapmış olduğum maketler arasında; eski, yıkılan Afyon Hükümet konağı bulunuyor. 1870’lerde Afyon’a yapılmış olan Millet Hastanesi bulunuyor. Yani bunlar gibi toplam 35 adet maket çalışmam bulunuyor. Bu maketleri her şeyden önce yapabilmek için bir projesinin olması gerekiyor. Sonrasında bir çorap söküğü gibi çalışmalarım artarak devam etti”dedi.
“ALIŞTIĞIMIZ KONAKLARIN DIŞINDA BİR KONAK, ALİ BEY KONAĞI ”
Türk mimarisi açısından Ali Bey Konağı’nın özel bir konak olduğuna dikkat çeken Tuncer Kurşun: “Maket çalışmalarım arasında bulunan, özellikle belirtmek istediğim, güzel bir çalışmam daha bulunuyor. Bu maket çalışmamın ismi; Ali Bey Konağı’dır. Biliyorsunuz Afyon’da fazlası ile konak bulunmaktadır. Bu konakların bazıları da mimari açıdan ve görünüm açısından çok özellikli ve özel konaklardır. Türk mimarisi açısından Ali Bey Konağı da özel bir konaktır. Ali Bey Konağı’nın resmini ilk gördüğümde, mimari açıdan çok hoşuma gitti. Çünkü bu konak, Afyon’da görmüş olduğumuz, alıştığımız konakların dışında, mimari özellikler bakımından çok farklı bir konaktır. Bu eser, mimari açıdan oldukça estetik, güzel ve nadide bir eserdir. Konakta birçok güzel detay da yer almaktadır”dedi.
“ZOR BİR PROJE OLDU”
Bir buçuk ay da, Ali Bey Konağı çalışmasını tamamladığını aktaran Kurşun: “Ali Bey Konağı, gerçekten zor bir proje oldu, benim için. Konağın yapmış olduğum maket çalışmasında ölçeği 1/100’dür. Normalde bu ölçekte, bu binayı çalışmak oldukça zordur. Aslında biraz daha büyük çalışmak gerekirdi. Fakat bu ölçeği beğendiğim için, konağı bu şekilde tamamladım ve 1 buçuk ayda konağı hazır hale getirdim”dedi.
“GERİ DÖNÜŞLER GÜZEL”
Yapmış olduğu maket çalışmaları ile ilgili güzel geri dönüşler aldığını ifade eden Tuncer Kurşun: “Maket çalışmalarım hakkında çevremden güzel dönüşler alıyorum. Farklı yeni maketler yapmam konusunda bana ulaşan dostlarımda oluyor. Allah ömür ve sağlık verdikçe yeni çalışmalarım elbette olacak. Hobi olarak ve bir meşgale olarak maket çalışmalarıma devam etmeye çalışacağım”dedi.
“PARÇALARI KENDİM ÜRETİYORUM”
Maket çalışmalarında kullanılan parçaların, çoğunluğunu kendisinin yaptığını aktaran Kurşun: “Parçaların birçoğunu kendim yapıyorum. At figürleri ile insan figürleri haricindeki diğer tüm figürleri kendim yapıyorum. Bu parçaları yaparken yapmış olduğum çalışmaların birer tamamlayıcı unsuru olmasından dolayı, ayrıca keyif duyuyorum”dedi.
“YORGUNLUĞUMU KİTAP OKUYARAK GİDERİYORUM”
Uzun ve kapsamlı çalışmalarının yeri geldiğinde, kendisini bazen yorduğunu vurgulayan Uçak Mühendisi Tuncer Kurşun: “Binayı fotoğrafta görüyorsun. Binanın mevcut planlarını da görüyorsun. Maket çalışması sonucunda ortaya nasıl bir şey çıkacağını sen de merak ediyorsun. Acaba bu maketi, gerçek resmine dönüştürebilecek miyim diyerek kendimi sorguluyorum. Haliyle bazen yorulduğum zamanlarda oluyor. Yorgunluğumu da kitap okuyarak atıyorum”dedi.
Özel Haber: Yasin AY-Mehmet Karakaş
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: