İstanbul 45. Asliye Hukuk Mahkemesi, bugün yapılan CHP İstanbul İl Başkanlığı Olağanüstü Kongresi’nin durdurulması için İstanbul Valiliği ve Sarıyer 1. İlçe Seçim Kurulu’na resmi yazı gönderdi. Mahkeme, kongrenin daha önce alınan tedbir kararına aykırı olduğunu belirtti.
Dava Süreci ve Ara Karar
Mahkemenin yazısında, Özlem Erkan’ın açtığı dava kapsamında CHP Genel Merkezi ile bazı yöneticilerin davalı olduğu, “dernek genel kurulu kararlarının iptali” talepli yargılamanın devam ettiği bilgisi aktarıldı.
2 Eylül’de verilen ara karar doğrultusunda CHP İstanbul İl Yönetimi geçici olarak görevden uzaklaştırılmış, yerine geçici kurul atanmıştı. Ayrıca ilçe ve il kongresi seçim çalışmalarının tedbiren durdurulmasına hükmedilmişti.
Mahkemenin Gerekçesi
Mahkeme kararında şu ifadeler yer aldı:
“6100 sayılı Hukuk Mahkemeleri Kanunu’na göre verilen tedbir kararı kesin olmamakla birlikte derhal uygulanması gereken bir karardır. İstinaf süreci henüz başlamamıştır. Karar, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi tarafından kaldırılmadıkça veya değiştirilmedikçe geçerlidir. Bu nedenle 24 Eylül’de yapılmak istenen kongre, mahkeme kararımıza aykırıdır ve seçim çalışmalarının durdurulması gerekmektedir.”
Kongre Takvimiyle İlgili Kararlar
CHP’nin 39. Olağan Kurultay süreci kapsamında İstanbul’da yapılacak ilçe ve il kongreleri için de tedbir kararı alınmıştı. Mahkeme, 38. Olağan İstanbul İl Kongresi delegelerinin görevden alınması talebini reddetmiş, ancak söz konusu kongrede alınan kararların hükümlerinin tedbiren durdurulması yönündeki talepleri incelemişti.
Verilen karar uyarınca, İstanbul İl Seçim Kurulu, Sarıyer 1. İlçe Seçim Kurulu ve İstanbul Valiliği’ne bildirim yapılırken, Sarıyer 1. İlçe Seçim Kurulu’nun 11 Ekim 2023 tarihli mazbatası da kararın eki olarak sayıldı.
Yorumlar
Kalan Karakter: