AFYONKARAHİSARLI VATANDAŞLARA SIĞINMACILARI SORDUK
Türkiye'de birçok konuda entegrasyon sorunu yaşayan Suriyeliler ile ilgili Afyonkarahisar halkına, Afyon’da yaşayan 21 bin 654 göçmeni Türkeli Gazetesi olarak vatandaşlara sorduk.
İnsanlık tarihi kadar eski bir kavram olan göç kavramı başta Ortadoğu olmak üzere tüm dünyayı etkileyen bir süreç haline geldi. Göç yolları ve geçiş güzergâhları açısından Türkiye’nin transit bir ülke konumun da bulunması binlerce göçmenin Türkiye’nin göçmen deposuhaline gelmesine yol açtı.2011 yılında başlayan Suriye İç Savaşı ile birlikte vatanlarından ayrılan Suriyelilerin Türkiyeüzerinden Batı’ya açılma serüveniyle birlikte bir anda dört milyona yakın göçmeni misafir etmek zorunda kalan Türkiye’de göçmenlerle ilgili sorunlar gün geçtikçe görünür bir hal aldı. Göçmenlerin sığınma kamplarından ülke içerisine dağılmasıyla yeni bir boyuta geçen süreçte sığınmacılarla halkın gündelik hayatta karşılaşma alanları artarken göçmen nüfusun Türk toplumsal yapısı ile sosyolojik olarak benzerlik göstermemesi entegrasyon sorununu görünür kılarak halkta büyük tepki yarattı. Pandemi ile birlikte tüm dünyada olduğu gibi Türkiye ekonomisinin daralmaya gitmesiyle işsizliğin artması ve halk tarafından kayıt dışı istihdamın kaynağının göçmenler olarak görülmesiyle halkta göçmen karşıtlığı bir kat daha arttı.
“GÖÇMENLER BİZİM VATANIMIZI ELE GEÇİRMEK İSTİYORLAR”
Göçmenlerin Afyonkarahisar’da yöre halkına taşkınlık yaptıklarını ifade eden ileri yaşlarda bir teyze, “İmaret Cami’de bize sataştılar. Kendi memleketlerinde savaşmayarak bizim ülkemize gelerek bizim ekmeğimize aşımıza ortak oluyorlar” dedi. Mikrofon uzattığımız bir diğer vatandaşımız ise, “İyi değil, hiçbir devlet kabul etmez” dedi. Esnaflardan mikrofon uzattığımız bir grup ise, “Daha geçen günlerde Afyonkarahisar’da Suriyeliler genç bir kardeşimizi bıçakladılar. Sığınmacılar artık bizim için tehdit oluşturmaya başladı” dedi.
“TİCARETTE DE REKABET ORTAMINI YOK EDİYORLAR”
Türkeli mikrofonlarına konuşan esnaflar ağır şekilde vergi ve çalışan eleman masraflarıyla boğuştuklarını ifade ederek, ”Suriyeliler dükkân açtıklarında bizden daha rahat şartlarda işletebiliyor. Çalışan bakımından bakıldığında ise durum daha kötü, Suriyeli vatandaşlar asgari ücretin altına çalışarak bizim vatandaşımızın ekmeğini elinden alıyor”dedi. Suriyeli işveren sayısının gözle görünür şekilde artışına dikkat çeken esnaflar, “Çevremizde çok sayıda Suriyeli oldu. Tabi ister istemez bu durum bizi olumsuz etkiliyor. Asi insanlar bizde çalıştırmaktan çok hoşnut değiliz” dedi. Ticari hayatta işveren olarak işçilerle sorunlar yaşadıklarını dile getiren vatandaşlar, “İşçi olarak paraları da tam olarak almanın yanı sıra işyerinde yaşanan iletişim sorunları ve mobing gibi birçok sorunla karşı karşıya kalıyoruz ”dedi.
”BİZE UYMAYAN DAVRANIŞLARI ÇOK”
Suriyelilerin Afyonkarahisar’da görünür hale gelmesiyle birlikte sosyolojik farklılıkların sorun haline geldiğini ifade eden vatandaşlar, “Göçmenler Türk halkının hassas olduğu pek çok konuda sorun teşkil ediyorlar. Hal ve hareketleriyle toplumu rahatsız ediyorlar” dedi. Türk halkının köklü bir geçmişe sahip olduğunu dile getiren Afyonkarahisar halkı, “Biz Türk milletiyiz. Bizim örf ve adetlerimiz Suriyelilere en az 100 yıl ileride bizim içimizde kendimizden kültürel seviyesi düşük bir halkı görmek bizi üzüyor. Bu durum bir yabancı düşmanlığından ziyade kültürel benliğimizi korumak amaçlı.” dedi.
>>ÖZEL HABER: OĞUZHAN ÖZDEMİR – EVREN ATCI
Yorumlar 1
Kalan Karakter: