Türkiye’nin uygun koşullu dış finansman temin çalışmaları kapsamında, KOBİ’lere yönelik önemli bir kaynak daha devreye alındı. VakıfBank tarafından Dünya Bankası garantisiyle yürütülecek “İstihdam ve Büyüme İçin Finansmana Erişim Projesi” için toplam 1,5 milyar avro tutarında finansman sağlanacak.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan edinilen bilgilere göre, söz konusu proje kapsamında VakıfBank’ın farklı kreditörlerden temin edeceği uzun vadeli finansmanın 750 milyon avroluk bölümüne Dünya Bankası garantisi ve Bakanlığın karşı garantisi verildi.
Proje ile küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ) uygun maliyetli finansman sunulması hedeflenirken, işletmelerin yeni ve daha nitelikli istihdam oluşturmasına katkı sağlanması amaçlanıyor. Ayrıca kadın sahipliği yüksek işletmeler, kadın istihdamının yoğun olduğu firmalar, afet bölgelerindeki işletmeler ve kalkınmada öncelikli yörelerde faaliyet gösteren işletmelere öncelik verilecek. Bu kapsamda özellikle kadın ve genç istihdamının desteklenmesi öne çıkıyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Bankası ile yürütülen iş birliğinin Türkiye’nin üretim ekosistemini güçlendirmeye yönelik kararlılıkla sürdüğünü belirterek, “İstihdam ve finansmana erişimin artırılması, girişimciliğin desteklenmesi için uygun koşullu kaynak temin ediyoruz. Uyguladığımız ekonomi programına duyulan güven, uluslararası kalkınma bankalarıyla ilişkilerimize doğrudan yansıyor” dedi.
Şimşek, Türkiye’nin uluslararası finans kuruluşlarıyla ilişkilerde güçlü konumuna dikkat çekerek, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nda aktif portföy büyüklüğü bakımından dünyada birinci, Dünya Bankası’nda ikinci sırada yer aldığını ifade etti.
Dünya Bankası ile 2024-2028 dönemini kapsayan Ülke İşbirliği Çerçevesi kapsamında mevcut 17 milyar dolarlık portföye ek olarak 18 milyar dolarlık yeni kaynak hedeflendiğini kaydeden Şimşek, toplam finansmanın 35 milyar dolara ulaşmasının öngörüldüğünü belirtti.
Yorumlar
Kalan Karakter: