Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Kırsalda Bereket Hayvancılığa Destek Projesi” kapsamında çiftçilere hayvan başına yıllık 18 bin TL destek verileceğini duyurdu. Ankara Ayaş’ta düzenlenen açıklamada, proje sayesinde kırsalda hayvancılığın geliştirilmesi ve et üretiminin artırılması hedefleniyor. Proje kapsamında çiftçilere, hayvan başına bin 500 TL olmak üzere yılda 18 bin TL destek sağlanacak. Ayrıca Ziraat Bankası aracılığıyla düşük faizli kredi imkanı sunulacak ve hayvanlar TİGEM tarafından sigortalanacak.
Projeyle Amaçlanan Hedefler
Proje ile Türkiye’de etçi ırk damızlık üretimi yapan işletme sayısının ve etçi anaç hayvan varlığının artırılması, böylece kırmızı et arzında sürdürülebilirliğin sağlanması hedefleniyor. Başvurular sonrası Bereket Başvuru Sistemi üzerinden yapılan incelemeler, itirazlar ve kontroller sonucu her il için asil ve yedek hak sahipleri listeleri oluşturuldu.
Değerlendirmede;
Kadın üreticiler, 41 yaş altı genç çiftçiler, Engelli, gazi ve şehit yakınları, Aile işletmeleri (1-20 baş büyükbaş hayvanı olanlar), Hayvancılık sertifikası sahipleri, Ziraat, gıda veya veteriner hekim meslek grubundakiler, Aktif hayvan hareketi bulunan ve örgüt üyeliği olan işletmeler, gibi kriterlere göre puanlama ve sıralama yapıldı. Eşit puan durumlarında ise kadın başvuru sahiplerine ve daha genç yaşta olanlara öncelik verildi.
Sonuçlar ve Teslimat Süreci
Asil ve yedek listede yer alan üreticilerin, “Sonuç Bilgilendirme Formu (Ek-1)” belgesini en geç 13 Haziran 2025 tarihine kadar başvuru yaptıkları il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerine teslim etmeleri gerekiyor. Bu belgeyi teslim etmeyenler projeden feragat etmiş sayılacak.
Destek Ödemeleri ve Takip Süreci
Projeden yararlanan üreticilere: En fazla 15 baş hayvan için, 12 ay boyunca ayda hayvan başına 1.500 TL destek ödemesi yapılacak. Hayvanlara bir yıl süreyle TARSİM sigortası ücretsiz sağlanacak. Hayvanlar 2 yıl boyunca bakanlık tarafından takip edilecek, ilk yıl her ay, ikinci yıl ise 6 ayda bir denetim yapılacak. Mücbir sebepler dışında hayvanların satışı veya kesimi 2 yıl süreyle yasak olacak. Proje, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2024-2028 Hayvancılık Yol Haritası kapsamında yürütülmeye devam edecek.
Sonuçlara ulaşmak için:
https://basvurusonuc.tarimorman.gov.tr
Yorumlar
Kalan Karakter: