Kalaycılık mesleği tarihe ışık tutuyor
Mutfaklarda bakırın yerini çelik, alüminyum ve teflon gibi malzemelerden yapılan eşyaların alması sayıları az kalan kalaycıların mesleğinin yok olmasına sebep oluyor. Kullanımı milattan önce 3000’li yıllara dayanan kalay, yıllardır insanların geçimini sağlamaya yardımcı olan kalaycılığın ortaya çıkmasını sağladı.
Bir zamanlar ara sokaklarda seyyar olarak da icra edilen kalaycılık mesleği, gelişen teknoloji ile birlikte mutfaklarda bakırdan yapılan malzemelerin yerini çelik, alüminyum ve teflon malzemelerin alması ile yavaş yavaş kalaycılık mesleği tükeniyor.
Eskisi kadar kalaycı bulmak zor
Şu anda bakırdan yapılan malzemeleri hediyelik eşya satan yerler, lüks oteller ve yöresel ev yemekleri yapan restoranlar ve sayıları her gün azalmakta olan vatandaşlar kullanıyor. Vatandaşların gitgide bakır malzemeleri kullanmamasının nedenlerinden biri kalaycıların artık eskisi gibi kolay bulunamaması. Az sayıda kalaycının ise her zaman evlere hizmet götürememesi mutfakta kullanılan bakır malzemelerin de değişmesine yol açtı.
Kalaylanacak olan alanlar ince kumlarla siliniyor
Kalaycılar, öncelikle tavlama işlemini bakır malzemesine uyguluyor. Daha sonra tavlanan materyaller tuz ruhu ile sıvanarak, kalaylanacak olan kısımlar ince kumlarla siliniyor. Sonra yanan ocak yardımıyla kalaylanacak kabın içine nişadır koyuluyor. Sonra kabın içerisine konan kalay eritilerek pamuk yardımı ile kalaylanıyor
Eskiden çay kaşığı bile bakırdan yapılıyordu
İlimiz Demirciler çarsısında kalaycılık yapan esnaflar eskisi kadar mesleklerini icra edemediklerinden dert yanıyorlar. Esnaflar: “. Mesleğimizi icra edemediğimiz için zorluk çekiyoruz, herhangi bir iş yapamıyoruz. Eskiden çay kaşığı bile bakırdan yapılıyordu. Türkiye’yi geziyoruz, artık hiçbir hanede bakır malzeme kullanılmıyor” dediler.>>Mehmet Karakaş
Yorumlar
Kalan Karakter: