KADINLARIN ÜRETTİĞİ MANTARLAR BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR
Afyonkarahisar’ın Bayat ilçesinde bulunan Kadın Kültür Evi öncülüğünde köydeki kadınlar istiridye mantarı üretmeye başladı. Alım garantili üretilen mantarların ilk hasadı yapılırken, köylü kadınlar aile ekonomisine ciddi katkıda bulunuyor.
Yayınlanma :
22.02.2022 19:15
Güncelleme :
22.02.2022 19:38


İlk olarak mantar üretimi konularında eğitim alan kadınlar Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek’in destekleriyle kurdukları tesislerde hem üretim yapıyor hem de yaptıkları işten büyük keyif alıyorlar.
Bayat ilçesine bağlı İmrallı köyünde mantar üreten Döndü Çetiner isimli mantar üreticisi şu ifadelere yer verdiler: “İnternetten baktım ilgimi çekti. Böyle bir şeyi de eşimle konuşuyordum. Hoşumuza gitti, denemek istedim. Benim ilk tecrübem olacak, elimden geleni yaparım, başarırım. Bugün 10. günümüz ilik hasadımıza 28 gün kaldı. Çok heyecanlıyız. Biz mantar üreten kadınlar olarak Bayat Kadın Kooperatifine bağlıyız. Ürettiklerimizi onlar alacaklar.”
“MANTARLARA BEBEK GİBİ BAKIYORUZ”
Gelini ile birlikte le mantar üretimi yapan Zehra Yıldırım ise mantarlara bebek gibi baktıklarını söyleyerek, “İnşallah verimi yüksek bekliyoruz. Ben yabancı değilim aslında bu işlere. 4 sene çalıştım ben mantarda Belçika’da. 5 sene Brüksel’de mantar toplamı, kültür mantarı. Geceleri gelenim ilgileniyor, sabahta ben devralıyorum. Biz üreten kadınlara destek veren herkese çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
İLK HASADIMIZI YAPTIK
Diğer mantar üreten kadın girişimciler ise şu ifadelere yer verdi: “Bir kadın girişimci olarak bu tesisi açtık köyümüze. Bu tesis kadın kooperatifi sayesinde oldu. Bunlar benim yavrularım gibi. Bu işin en güzel yanı da alım garantili olması. Biz sadece yetiştirmekle meşgulüz. Daha önce 5 sene mantar işinde çalıştım. Başka ilçelerde mantar fabrikasında çalıştım. Sonra Derbent’e geldik eşimle beraber. Eşimde çalıştı. Sonra eşim kalp rahatsızlığından bir ameliyat geçirdi. Çalışamadık. İkimizin de bildiği bir mantar vardı. Bayat kadın Kooperatifi mantar yetiştiriyordu. Sağ olsun Kaymakam Bey bize destek çıktı. Alım garantili mantar yetiştirmemiz için bize destek verdi. Katkısı olan Başta Valimiz olmak üzere herkese teşekkür ederim. Biz çocuğumuzla çoluğumuzla burada çalışıyoruz. Severek yaptığımız için bu işi gayet mutluyuz. Bize kurs verdiler ve bu işi başarabiliriz ümidiyle başladık. Şuanda ilik hasadımızı yaptık ve 400 kilo gibi bir başarıya ulaştık. Umduğumuzu bulduk inşallah ikinci hasadımızda da aynı şekilde devam eder. İlik başat ilçemizde başladı daha sonra biz başladık köyde. Bizden sonra da diğer arkadaşlarda devam ediyor. Emeği geçen herkese de çok teşekkür ediyoruz. İnternetten baktım ilgimi çekti. Böyle bir şeyi de eşimle konuşuyordum. Hoşumuza gitti, denemek istedim. Benim ilk tecrübem olacak, elimden geleni yaparım, başarırım. Bugün 10. günümüz ilik hasadımıza 28 gün kaldı. Çok heyecanlıyız. Biz mantar üreten kadınlar olarak Bayat Kadın Kooperatifine bağlıyız. Ürettiklerimizi onlar alacaklar. Bebek gibi bakıyoruz. İnşallah verimi yüksek bekliyoruz. Ben yabancı değilim aslında bu işlere. 4 sene çalıştım ben mantarda Belçika’da. 5 sene Brüksel’de mantar toplamı, kültür mantarı. Geceleri gelenim ilgileniyor, sabahta ben devralıyorum. Biz üreten kadınlara destek veren herkese çok teşekkür ediyoruz.
BAYAT’I BİR MANTAR ÜSSÜ HALİNE GETİRİYORUZ
Bayat Kadın Kooperatifi Üyesi Elif Süheyla Bodur, Bayat’ı bir mantar üssü haline getirdiklerini belirterek, “Sonra fark ettik ki aslında birçok kadın buraya gelmek, burada üretmek istiyor. Onlar için de köylerde birçok tesis kurduk. En güzel tarafı köylerde üretilen bu mantarlar için alım garantisi veriyoruz. Kadınlar üretim yaptıktan sonra bu mantarları nereye satacağız diye kesinlikle düşünmüyorlar. Sonuna kadar arkalarındayız. Bayat’ın bütün köylerine ulaşmayı hedefliyoruz. Kadınlarımız için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu. >>Hayati Kanat
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: