Üçlü pist operasyonu sayesinde aynı anda üç uçağın iniş-kalkış yapabildiğini belirten Uraloğlu, “Bu sistemle kalkış taksi süresini 15 dakikaya, iniş taksi süresini ise 12 dakikaya düşürmeyi hedefliyoruz. Böylece hem zaman hem de yakıt tasarrufu sağlayarak çevresel kazanımlar elde ediyoruz” dedi.
Meteorolojik Koşullara Göre Zaman Dilimleri
17 Nisan’dan bu yana devam eden uygulamada, meteorolojik koşulların elverişli olduğu günlerde saat 06.00-09.00 arası kalkış, 09.00-12.00 ve 22.00-00.00 arası iniş operasyonları yürütülüyor. Bakan Uraloğlu, hava sahası dizaynındaki değişiklikler sayesinde uçuşların daha verimli yönetildiğini kaydetti.
Uçak Başına 300 Kilogram Yakıt Tasarrufu
Yeni sistemin sağladığı avantajlara da değinen Uraloğlu, “Bu hava sahası tasarımı ile uçaklar daha az manevra yaparak doğrudan iniş-kalkış gerçekleştirebiliyor. Böylece uçuş süresi kısalıyor ve emisyonlar azalıyor. Uçak başına kalkış ve iniş taksi süreleri ile bekleme süresinden toplam 300 kilogram yakıt tasarrufu sağlanacak” bilgisini paylaştı.
Karbondioksit Salımı ve Gürültü Seviyesi Azalacak
Operasyonun çevresel katkılarına da değinen Uraloğlu, “Bekleme sürelerinin kısalmasıyla birlikte karbondioksit salımı da önemli ölçüde düşecek. Kalkış taksi süresinden 0,25 ton, iniş taksi süresinden 0,18 ton ve bekleme süresinden 0,9 ton karbondioksit salımı azaltılacak. Gece saatlerindeki yaklaşma süresinin 3 dakika kısalması ise yüzde 20 daha az gürültü anlamına geliyor” dedi.
“Dünyanın En İleri Havalimanlarından Biri”
İstanbul Havalimanı’nın, artan yolcu ve kargo trafiğini artık daha verimli yönetebilecek kapasiteye ulaştığını vurgulayan Uraloğlu, “Üçlü pist operasyonu, yıllık 200 milyon yolcu hedefimize ulaşmamızda kritik bir adım. İstanbul Havalimanı, hava trafiği ve çevresel sürdürülebilirlik açısından dünyanın en ileri havalimanlarından biri olma yolunda ilerliyor” ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: